Horúčavy: Čo vytiahnuť z domácej lekárničky proti infarktu?

Žiadne drahé výživové doplnky či pokútne rady takzvaných odborníkov. Pre zdravie nášho srdca nemusíme chodiť ďaleko, len do komory.

13.08.2022 06:00
lieskovce, orechy, lieskovoorieškový čokoládový... Foto:
Aj čokoláda môže byť balzamom pre srdce.
debata (3)

Konzumáciou správnych potravín sa môžeme šikovne vyhnúť lekárovi i lekárnikovi. Čo si dopriať, aby srdce zostalo v dobrej kondícii?

Pozor na letné horúčavy

Počet kolapsov srdca sa zvyšuje najmä v horúcom počasí. Leto je rizikové pre všetkých srdciarov, ale aj starších ľudí. Pri nadpriemerných horúčavách dochádza k prehrievaniu organizmu, ktorý je potrebné schladiť pitím čistej vody, jedením osviežujúcich potravín či pobytom v chládku, mimo slnečné lúče. Zvlášť u seniorov je potrebné zvýšiť opatrnosť. Ľudia vo vyššom veku majú totiž prirodzene nižší pocit smädu. Kombinácia tepla a nedostatku vody tak môže mať nebezpečné následky pre srdce. Ohrození sú aj ľudia s vysokým krvným tlakom, poruchami srdcového rytmu či jedinci citliví na vysoké teploty.

orechy, šalát, zelenina Čítajte viac Čo treba jesť, aby srdce nevypovedalo službu?

Podceňované jablká

Viaceré druhy potravín, ktoré zaraďujeme do jedálneho lístka určeného pre zdravie srdca dodajú organizmu dostatok tekutín. Platí to najmä o ovocí a zelenine, ktoré majú v niektorých prípadoch vyše 90 % vody ako napríklad vodný melón, uhorky a rajčiny. Z ovocia polahodia srdcovému svalu najmä jablká. Ide o dostupné ovocie, ktoré kúpime a môžeme ho konzumovať celoročne. Spomínané plody sa chvália vysokým množstvom antioxidantov.

Spomedzi nich sa najviac vyníma kvercentín. Je to látka, ktorá pomáha znižovať riziko aterosklerózy (kôrnatenie ciev) a iných srdcových problémov. Okrem toho jablká v sebe ukrývajú pektín. Špecifický druh vlákniny pomáha znižovať hladinu takzvaného zlého (LDL) cholesterolu. Protizápalové vlastnosti jabĺk má zase na starosti vitamín C, ktorý sa v nich nachádza vo vysokom množstve. Zabúdať však netreba ani na draslík. Ide o minerál, ktorý je nevyhnutný pre správne fungovanie srdca.

Malé bobule, malý zázrak

Čoraz väčšej popularite sa tešia aj čučoriedky. Z dôvodu ich vyššej ponuky sa stávajú cenovo dostupné pre väčšinu ľudí. Na pultoch obchodov sú celoročne a pýšia sa aj pozitívnymi účinkami na ľudské zdravie. Hoci ich najviac oceňujú najmä ľudia s tráviacimi ťažkosťami (hnačkami, ale aj zápchou), na svoje si prídu aj pacienti s kardiovasku­lárnymi ochoreniami. Čučoriedky dokážu znižovať zápal v stenách ciev a tepien, čím priamo znižujú riziko srdcového infarktu. Na to, aby sme dosiahli požadovaný efekt potrebuje konzumovať toto bobuľovité ovocie takmer každý deň.

voda pohar vody Čítajte viac Vysoký tlak a leto? Pomôže čistá voda a veľa ovocia a zeleniny!

Dobré správy pre milovníkov orechov

Vlašské či kešu orechy, pistácie, mandle a mnoho ďalších preukázateľne chránia srdce. Obsahujú totiž takzvané zdravé tuky. Ide o omega-3 mastné kyseliny a mononenasýtené mastné kyseliny. Pri konzumácii tohto druhu tuku sa nemusíme obávať nielen priberania na hmotnosti, ale ani srdcového infarktu. Pre lepšiu predstavivosť, náprotivkom zdravých tukov sú napríklad nasýtené tuky, ktoré sa nachádzajú v mäse, údeninách, ale aj v niektorých mliečnych výrobkoch.

Výskumy presviedčajú, že každý kto si dopraje denne aspoň za hrsť orechov má takmer o 30 % nižšiu pravdepodobnosť vzniku srdcového ochorenia. Podľa štúdie časopisu New England Journal of Medicine, ľudia ktorí sa vyhýbali orechom boli omnoho viac ohrození infarktom.

Pomáhajú aj dobroty

Ochránime si srdce, ale potešíme aj maškrtný jazýček. Horká čokoláda je balzamom pre srdce. Jej hlavnou zložkou je kakao, ktoré prekypuje látkami zvanými flavonoidy. Spomedzi nich sa najviac osvedčili fytochemikálie, o ktorých je známe, že pomáhajú predchádzať upchávaniu tepien a znižujú krvný tlak. Paradoxom tmavej čokolády je to, že dokáže tlmiť chuť na sladkosti a menej zdravé jedlá. Takýmto spôsobom sa vyhneme priberaniu na váhe a s tým spojenými aj srdcovocievnymi ochoreniami.

Video
Spolu s Anežkou Kvietkovou sme v štúdiu TV Varecha upiekli vynikajúci šťavnatý koláč s jablkovo-makovou plnkou.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #čučoriedky #jablko #srdcový infarkt #srdcovo-cievne ochorenia