Potrebujete PCR test a máte viac ako 60 rokov? Máte ho zadarmo

Ľudia nad šesťdesiat rokov majú nárok na PCR testovanie zadarmo. PCR test im platí štát a výsledky testu dostanú spravidla do 24 hodín.

17.08.2022 15:26
debata (20)

Ako uviedol rezort zdravotníctva, pacienti nad 60 rokov môžu požiadať o absolvovanie PCR testu cez registračný formulár Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI), kde si môžu vybrať preferované miesto odberu.

V prípade pozitívneho výsledku je potrebné kontaktovať lekára telefonicky a konzultovať s ním svoj zdravotný stav. Zoznam miest, kde sa dá PCR vyšetrenie absolvovať, je dostupný napríklad aj na stránke www.e-vuc.sk.

seniori, dôchodk, dôchodci, penzia, minimálny dôchodok, starobný dôchodok, Čítajte aj Aká je minimálna suma predčasnej penzie a prečo sa posledný odpracovaný rok do penzie neráta? Otázky a odpovede

Skoré testovanie je podľa rezortu veľmi dôležité pre nasadenie adekvátnej liečby. „Príkladom je podávanie lieku Lagevrio s účinnou látkou molnupiravir. Napriek zníženej dostupnosti v Európe má Slovensko adekvátne zásoby tohto antivirotického lieku. O to viac je dôležité, aby sa liek využíval racionálne, efektívne a cielene podával pacientom, ktorí sú ohrození mierne až stredne ťažkým priebehom ochorenia. Vďaka PCR testovaniu je možné liek predpisovať priamo pacientom, ktorí Lagevrio potrebujú, vyhnúť sa hromadeniu liečiva do zásoby či predpisovaniu z preventívnych dôvodov,“ vysvetľuje rezort.

Okrem lieku Lagevrio pracuje rezort zdravotníctva na zabezpečení antivirotického lieku Paxlovid. Antivirotický liek je v súčasnosti jedným z najúčinnejších nástrojov pri liečbe COVID-19. Na Slovensku je už prvých 4200 balení. Celkovo rezort zdravotníctva objednal 25 tisíc balení.

Slovensko, ako prvá krajina EÚ v strednej a východnej Európe, je opäť dostatočne zásobené liekom Paxlovid. Predpísať ho môžu obvodní i špecializovaní lekári potom, ako PCR test preukáže u pacienta COVID-19.

seniori, penzisti, dôchodcovia, sedenie, úsmev Čítajte aj Môžete prispieť aj na penziu starých rodičov? Kedy môžete rodičov "vydediť"? Tu sú odpovede!

Liek je určený pacientom s ochorením COVID-19, ktorí majú zvýšené riziko ťažkého priebehu ochorenia a nasadenie lieku prebehne do piatich dní od nástupu symptómov.

V nemocničných zariadeniach je k dispozícii aj liek Veklury s obsahom účinnej látky remdezivir. Liek môže byť podaný formou intravenóznej infúzie dospelým pacientom, pri ktorých je zvýšené riziko závažného priebehu ochorenia COVID-19.

Medzi rizikové skupiny patria napríklad pacienti starší ako 60 rokov, pacienti s chronickým srdcovocievnym ochorením v štádiu srdcového zlyhávania, s cukrovkou s pokročilými chronickými komplikáciami, neurologickými ochoreniami, chronickými ochoreniami pľúc alebo artériovou hypertenziou.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #test #senior #Covid-19 #PCR test