Povinná výbava živín na jeseň? Tu je zoznam

Ženy, muži, deti či starší ľudia. Každá veková kategória má iné požiadavky na prísun vitamínov. Za odlišnosťami v potrebe rôznych živín sa skrýva stavba tela, hormonálna sústava, ale aj metabolizmus. Čím by si mali teda vybaviť svoju domácu „lekárničku“ seniori?

15.10.2022 06:00
Abeceda vitamínov: Ovládate ju dobre? Foto:
debata

Jeseň je háklivé obdobie

Dokáže nás vyzliekať z kabátov, ale zároveň prekvapiť daždivým a chladným počasím. Prudké zmeny vonkajších teplôt dokážu poriadne vykývať aj s fyzickou a duševnou kondíciou každého z nás. Vplyvom chladných dní sa telesný metabolizmus dostáva na inú úroveň než tomu bolo počas rozpálených letných dní. Spomaľuje.

Metabolizmus sa tiež označuje ako látková výmena a je zodpovedný za to, akou rýchlosťou dokážeme míňať energiu prijatú z jedla. Okrem toho sa podpisuje aj pod celkovú odolnosť ľudského organizmu. Netreba zabúdať, že do istej miery spolupracuje s imunitným systémom, ktorý je na jeseň v ohrození.

Obranyschopnosť tela si môžeme prirodzene zlepšiť vyšším príjmom vitamínov.

depresia, smútok, osamelosť, silueta Čítajte aj Ste ranné vtáča? Zrejme si tým znižujete riziko depresie

Jednotkou je céčko

Na vitamín C sa hľadí ako na bežný a lacný vitamín. Táto mikroživina si však vôbec nezaslúži, aby sme na ňu pozerali cez prsty. Ide o látku, ktorá je rozpustná vo vode, na rozdiel od vitamínov A, E, D, K.

Zaujímavé na nej je, že si ju ľudské telo nedokáže vyrobiť vlastnými silami. K výrobe nepomôže ani slnečné svetlo ako je to napríklad pri vitamíne D. Ak by sme céčko vôbec neprijímali, odrazilo by sa to na ochorení zvanom skorbut, ktorým trpeli námorníci počas dlhých mesiacov bez prísunu čerstvých potravín.

Poruchy imunity, choroby, krvácanie ďasien a vypadávanie zubov sú len zlomkom následkov nedostatku spomínaného vitamínu. V súčasnosti nás netrápia choroby námorníkov, ale infekcie, ktorým sa darí najmä na jeseň. Do prvej línie boja proti vírusom nasadzujeme vždy vitamín C. Získať ho môžeme pravidelným pochutnávaním si na jablkách, citrusových plodoch, čučoriedkach a celom rade zeleniny.

Najlepšou obranou je útok

Zvlášť to platí v prípade infekčných a vírusových ochorení. Pomocnú ruku v tomto prípade podáva vitamín D. Nedostatkom tejto mikroživiny trpí viac než polovica Slovákov a podobné výsledky majú aj vo svete. Na jeho produkcii v tele participuje slnečné žiarenie, ktoré okrem iného povzbudzuje aj celkovú duševnú odolnosť.

Netreba sa preto čudovať, že ľudia, ktorí žijú v slnkom zaliatych krajinách sa cítia viac šťastne a veselšie. S príchodom jesene postupne klesá aj hladina vitamínu D v tele. Odhaliť jeho nedostatok pomôže už aj bežná preventívna prehliadka.

Vitamín D je potrebný pre správne fungovanie imunity, pretože usilovne podporuje tvorbu bielych krviniek. Déčko nájdeme v mliečnych výrobkoch, sladkých zemiakoch i hubách. Výborným zdrojom tohto vitamínu sú aj vajíčka, tuniak, ale napríklad aj sladké zemiaky.

mäso, steak, steaky, stejk, strejky, hovädzie, pečené, grilované Čítajte aj Škodí červené mäso srdciam ľudí vo vyššom veku?

Silní lídri vitamínov

Hoci sa kyselina listová skloňuje najmä pri tehotných ženách, svoje uplatnenie si nájde aj v rámci ochrany starších ľudí pred jesennými chorobami. Spomínanú látku poznáme aj ako vitamín B9 a jej vlastnosti ocenia obranné bunky tela, biele krvinky.

Nachádza sa v ryži, brokolici, celozrnnom chlebe a v listovej zelenine. Zabúdať však netreba ani na ďalšie vitamíny zo skupiny B. Podieľajú sa na metabolizme tukov, cukrov a telu dodávajú dostatočné množstvo energie na boj s rozličnými ochoreniami. Choroby však vyvolávajú aj takzvané voľné radikály, ktoré sa objavujú v tele v dôsledku zlej životosprávy a znečisteného životného prostredia.

V tomto prípade prichádza na pomoc vitamín E, ktorý sa považuje za jeden z najsilnejších antioxidantov. Jednoznačne si zaslúži miesto v domácej lekárničke a keď sa chceme vyhnúť tabletkám, nájsť ho môžeme v mandliach, avokáde, rastlinných olejoch a v semenách rastlín.

Video
Netradičný recept na bryndzové rizoto, ktoré pripravila finalistka súťaže Pečie celé Slovensko Katarína Novotová.
debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #strava #vitamíny #metabolizmus #lekárnička #živiny