Čo pomôže v boji so zlou náladou? V ktorých potravinách nájdete "látku šťastia"?

Sychravé dni, menej slnečných lúčov a viac času prežívaného medzi štyrmi stenami domova. Nielen pre osamelých seniorov môže byť jeseň ťažkým obdobím, v ktorom ich nepríjemne prekvapia výkyvy nálad.

15.10.2022 08:00
žena, smútok, vdova, trúchlenie Foto:
Ilustračné foto.
debata (3)

Smútok, obavy, poruchy spánku a podráždenosť. Tieto príznaky sa objavujú u citlivých ľudí v prípade, ak jeseni kraľuje škaredé počasie. Spomínané obdobie je náročnejšie na dodržiavanie správnej životosprávy. Existujú totiž niektoré potraviny, ktoré telu prinášajú látky schopné bojovať s depresívnymi náladami, únavou a nechuťou do akejkoľvek činnosti. Jednou z týchto látok je aj málo známy tryptofán. Ide o aminokyselinu, ktorú si naše telo nedokáže vyrobiť samo, a preto je odkázané na jej príjem z potravín.

Upraví chuť do jedla

Nedostatok tryptofánu má za následok nielen horšiu náladu. Do istej miery vie vytrápiť aj telo, ktoré tak reaguje hnačkami, tráviacimi ťažkosťami, kožnými problémami, ale aj príznakmi demencie. Zabrániť tomu môže dostatočný príjem spomínanej aminokyseliny, ktorá zohráva viacero dôležitých úloh v našom tele. Tryptofán ponúka úľavu od stresu, eliminuje nadmernú chuť do jedla a chráni srdcový sval pred poškodením. Jeho kľúčovou úlohou je však produkcia hormónu, ktorý je potrebný v rámci prevencie depresie.

Aging pigment pigmentove skvrny starecke skvrny Čítajte aj Ako sa zbaviť stareckých škvŕn? "Liek" nájdete v každej kuchyni. Je ich dokonca viac

Zázračný serotonín

Pochmúrnu náladu zvyčajne na jeseň vyvoláva sychravé počasie a skorší západ slnka. V tele dochádza aj k vyčerpávaniu zásob dôležitých hormónov. Jedným z nich je serotonín. Spomínaná látka pozitívne ovplyvňuje náladu a zlepšuje celkové prežívanie človeka. Okrem toho stabilizuje spánok a pomáha nám udržiavať sa v dobrej fyzickej a duševnej kondícii. Na produkciu serotonínu je potrebné prijímať dostatočné množstvo tryptofánu.

Namiesto zemiakových lupienkov

Najlepším priateľom dobrej nálady sú jednoznačne semená rastlín. Napríklad tekvicové semienka obsahujú najviac tryptofánu v tejto skupine potravín. Približne tridsať gramová porcia tejto chrumkavej maškrty dokáže pokryť viac ako polovicu dennej potreby tryptofánu. Siahnuť však môžeme aj po chia, sezamových či ľanových semienkach. Spomedzi orechov sú bohatým zdrojom tejto aminokyseliny pistácie, mandle, kešu a lieskové orechy. Za hrsť pistácií zabezpečí telu tretinu dennej dávky tryptofánu. Tešiť sa však môžeme aj z iných výhod orechov. Vďaka bielkovinám a zdravým tukom totiž zasycujú na dlhší čas. Omega-3 mastné kyseliny, ktoré zaraďujeme do kategórie zdravých tukov tiež chránia mozog, cievy a srdce.

depresia, smútok, osamelosť, silueta Čítajte aj Ste ranné vtáča? Zrejme si tým znižujete riziko depresie

Výber je široký, stačí si pochutnať

Skvelým zdrojom tryptofánu je sója a výrobky z tejto strukoviny. Jedálny lístok si môžeme z času na čas spestriť konzumáciou tofu, tempehu, ale napríklad i sójových nátierok či lupienkov. Z mliečnych výrobkov má najviac tejto aminokyseliny obľúbená mozzarella. Jemný syr lahodnej chuti dodáva telu polovicu dennej dávky kľúčovej živiny, ktorá potláča smutnú náladu. Z mliečnych výrobkov v tomto prípade stoja za povšimnutie aj parmezán, čedar, eidam a gouda. A ako je na tom mäso? Výber je široký. „Látku šťastia“ obsahuje jahňacie, hovädzie, bravčové i kuracie mäso. Malá porcia jahňaciny zabezpečí 80 % dennej potreby tryptofánu, hovädzie, bravčové a kuracie mäso viac ako 120 %. Medzi ryby, ktoré sa chvália obsahom tejto látky patrí losos, halibut, makrela a pstruh.

Video
Rýchlo, moderne a zdravo. Dnes sme v našom štúdiu pripravili šťavnatého a voňavého lososa s bylinkovým kabátikom.
3 debata chyba
Viac na túto tému: #slnko #depresia #senior #jeseň #výkyvy nálad #sychravé dni