Zapálené ďasná ako predzvesť Alzheimerovej choroby? Je to možné. Čo robiť, kým na ňu vedci vynájdu liek?

Vedci sa v novom výskume nechali počuť, že zdravie ďasien u starších ľudí úzko súvisí so vznikom Alzheimerovej choroby. Ide o ochorenie, ktoré spôsobuje poruchy pamäti, dezorientáciu v priestore a čase. Prečo je teda dôležité starať sa o ústnu dutinu aj vo vyššom veku?

04.12.2022 06:00
parodontitída, ďasno, zub, choroba, zápal Foto:
Ilustračné foto.
debata

Keď sa zanedbáva hygiena úst

Odborníci zistili, že jeden druh baktérie, ktorý zodpovedá za ochorenie ďasien prispieva k rozvoju Alzhemerovej choroby. Podľa údajov National Institute for Health and Care excellence má takmer 9 % dospelých vo veku 20 – 64 rokov v USA parodontitídu alebo iné ochorenie ďasien.

Nové dôkazy naznačujú to, že baktérie, ktoré sa podieľajú na ochorení ďasien prispievajú k akumulácii toxických proteínov v ľudskom mozgu. Hromadenie spomínaných proteínov v hlavnej časti centrálnej nervovej sústavy súvisí s rozvojom Alzheimerovej choroby. Výskum sa v tomto štádiu uskutočnil na myšiach a vykonali ho farmaceutickí experti, ktorí sa zaoberajú vývojom liekom proti Alzheimerovej chorobe.

senior, kuchár, varenie, diéta, zelenina, krájanie Čítajte aj Existuje diéta proti demencii? Čo zistili vedci?

Čo je to za ochorenie?

Alzheimerova choroba je podľa portálu alzheimer.sk pomaly sa rozvíjajúce degeneratívne ochorenie mozgu, ktoré vedie k zániku nervových buniek a nervových spojení. Postihuje časti mozgu, ktoré ovplyvňujú našu pamäť, myslenie a ďalšie rozumové schopnosti. V prípade, že sa spomínané funkcie narušili do takej miery, že už nedokážeme bez pomoci zvládať každodenné povinnosti, choroba sa dostala do štádia demencie. K rizikovým faktorom Alzheimerovej choroby patrí vek, ženské pohlavie, rodinná anamnéza, úrazy hlavy, ale aj vysoký krvný tlak, zvýšená hladina cholesterolu a poruchy prekrvenia mozgu.

Za všetko môže zápal

Ochorenia ďasien sa spájajú najmä s ich zápalom. Dochádza k nemu najmä vtedy, keď sa baktérie hromadia v zubnom povlaku. Viac zubného povlaku spôsobuje zápal, krvácanie a ustupujúce ďasná. V prípade, ak ochorenie prejde do závažnejšej formy alebo paradentózy, prichádzame o zuby a v ústnej dutine sa nám môžu tvoriť hnisavé ložiská.

Problémy s ďasnami spôsobujú baktérie známe ako Porphyromonas gingivalis, ktoré sú zároveň hlavnou príčinou Alzheimerovej choroby, ktorá jednou z prvotných fáz demencie. Spomínanú baktériu našli výskumníci aj v mozgoch ľudí, ktorým diagnostikovali uvedenú chorobu.

spánok, senior, nespavosť Čítajte aj Ako dlho by sme mali spať? Pozrite si tabuľku. A čo keď spíme málo?

Kým vynájdu liek, tak…

Výskumníci v súčasnosti pracujú na vakcíne a špecifickom antitoxíne, ktorý pomôže chrániť mozog pred jeho degeneráciou. Ide však o výskum, ktorý bude trvať dlhé roky. Dovtedy je podľa odborníkov najlepšou možnosťou podniknúť kroky na ochranu zdravia zubov. Stomatológovia odporúčajú čistiť si zuby aspoň dvakrát denne.

Na ochranu ďasien však nestačí len čistenie zubov, ale aj čistenie medzizubných priestorov pomocou tyčiniek alebo nití. Zubný povlak je tak potrebné odstrániť nielen zo samotných zubov, ale aj z medzizubného priestoru. Pri čistení zubov vo vyššom veku je potrebné zvýšiť opatrnosť. Drhnutie zubov totiž môže spôsobiť, že do krvného obehu sa dostane z ústnej dutiny väčšie množstvo baktérií.

depresia, mentálne zdravie, psychika, hlava, nálada, smútok Čítajte aj Ktoré potraviny zatočia s jesenným splínom?

Zubný povlak je nebezpečný

Postupom času mineralizuje a tvorí sa z neho zubný kameň, ktorý poškodzuje korene zubov. Lekára je potrebné navštevovať najmenej raz do roka. Pri vážnejších problémoch sa odporúča návšteva stomatológa aj v rozmedzí 2 – 6 mesiacov. Netreba zabúdať, že choroby v ústnej dutine sa objavujú aj vďaka „pestovaniu“ niektorých zlozvykov. Ochorenie ďasien zhoršuje napríklad fajčenie cigariet. Naopak, chronický zápal znižuje okrem dôkladnej hygieny zdravá strava. Z jedálnička preto vylučujeme konzumáciu rafinovaného cukru, sladkostí, zákuskov a koláčov.

debata chyba
Viac na túto tému: #vedci #výskum #Alzheimerova choroba #ďasná #ústna dutina