Expert o výžive seniorov: Trochu tuku na bruchu neškodí, ale...

Malé bruško u ľudí vo vyššom veku neznamená, že máme problémy s obezitou alebo nám hrozia iné zdravotné komplikácie.

05.03.2023 08:00
brucho, tuk, obezita Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Dušan Plichta, ktorý založil firmu na vytváranie inovatívnych, funkčných potravín a biopotravín a poznáme ho zo stránky powerlogy.com totiž tvrdí, že ak konzumujeme kalórie zo zdravých potravín a venujeme sa dostatočnému pohybu, uberáme sa dobrým smerom. V takomto prípade je podľa neho trochu tuku na bruchu menej nebezpečné ako ten tuk, ktorý sa ukladá zo „zlých“ kalórií medzi telesnými orgánmi. Viac o zdravej výžive seniorov hovorí v rozhovore pre Pravdu.

Ako zdravo chudnúť vo vyššom veku? Stretávajú sa seniori viac s úbytkom alebo prírastkom na hmotnosti?

Vo vyššom veku sa veci postupne menia. Metabolizmus sa trošku spomaľuje, ale to veľmi závisí od toho ako je človek aktívny. Napríklad či chodí na prechádzky, či pracuje v záhrade, aké má zloženie stravy. Závisí to aj od iných faktorov, napríklad ako budoval niekoľko rokov svoj metabolizmus a nakoľko je metabolizmus degradovaný a poškodený. Toto všetko je prepojené. V prípade seniorov je väčšinou prírastok na hmotnosti tukov a úbytok na úrovni svalov, čo je problém. Takže preto je dôležité, aby si aj seniori udržiavali svalovú hmotu, hýbali sa a tak korigovali tento pomer, pomer tukov a svalov.

6 trikov, ako pripraviť ryby a nezamoriť zápachom celý byt Čítajte aj Ohŕňate nad rybacinou nos? Chyba. Ryby prospievajú zdraviu a pomáhajú pri chudnutí

Prečo niektorí seniori priberajú a ktoré faktory na to vplývajú?

Ako som už povedal, vplýva na to poškodený metabolizmus, stres. V podstate všetko prečo sa organizmus každého človeka dostáva do nerovnováhy. Organizmus, ktorý je v strese začne ukladať tuky alebo má nejaký exces. Poviem to inak, ak nemáme stres a sme v pohode, ale len konzumujeme viacej kalórií a tie kalórie sú zdravé, tak priberáme síce do tukov, ale zdravým spôsobom. Čiže budeme mať nejaké extra tuky, ale budeme mať zdravé cievy, čiže budeme viac-menej v pohode. V takomto prípade si len musíme dávať pozor na to, aby toho tuku navyše nebolo až toľko. Čiže kvalita stravy rozhoduje, a ak má človek hoci malé bruško, to neznamená, že to je veľký problém. Takže, keď je to bruško zo zdravých vecí a je to čistý tuk a nie takzvaný viscerálny (pozn.: tuk uložený medzi orgánmi), ale ten normálny, s ktorým sa dá stále pracovať.

Aký význam má pitný režim pri udržiavaní stabilnej hmotnosti?

Obrovský význam, pretože voda je základnom organizmu a každej bunky, je dôležitá pre vstrebávanie živín. Treba piť kvalitnú, čistú vodu. Môžu to byť aj rôzne minerálky, z ktorých potrebujeme získať vyšší obsah magnézia. Hlavne to magnézium (horčík) je taký minerál, ktorý sa nám veľmi zíde. No a potom si treba dať pozor na sladené vody a rôzne podobné veci, ktoré už nie sú dobré pre naše zdravie.

Prečo je nebezpečné pre seniorov, ak uprednostnia pasívny spôsob života pred aktivitou?

Je to nebezpečné pre každého. Pretože sedenie degraduje kosti. Pohybový aparát v podstate chradne a celkovo sa znižuje aj výdaj kalórií a funkcia svalov. V podstate sedenie nikam nevedie a ak, tak viac k depresiám a k únave. Treba preto hľadať adekvátny pohyb a pohyb na čerstvom vzduchu.

kurkuma, korenie Čítajte aj Ktorý čaj povzbudí aj bez kofeínu? Obávajú sa ho i vírusy

Ktorým zdravotným ťažkostiam môžu seniori predchádzať pohybom?

Pohyb pomáha predchádzať najmä tým zdravotným ťažkostiam, ktoré ovplyvňujú funkcie pohybového aparátu. Odporúčam najmä chôdzu, rýchlu chôdzu, možno nejakú turistiku, pohyby v prírode. Pohyb v prírode je najdôležitejší, pretože je spojený s dýchaním a posilňovaním kardiovaskulárneho systému a príjmom čerstvého, kvalitného vzduchu. To je dôležité pre celý krvný obeh, pľúca a detoxikáciu organizmu. Takže z tohto pohľadu teda odporúčam čo najviac pohybu na čerstvom vzduchu, aj v záhrade, ale aj prácu v domácnosti.

Ktorým potravinám a jedlám by sa mali seniori vyhýbať a ktoré naopak neohrozia ich hmotnosť?

V tomto prípade musím zdôrazniť, že najviac by sme sa mali všetci (a nielen seniori) vyhýbať veľkému množstvu cukru a koncentrovaným sacharidom a na druhej strane aj tým nezdravým tukom vo forme omega-6 mastných kyselín, ktoré sa nachádzajú v mäse, olejoch a rôznych tukoch. To je najväčší problém, pretože tieto tuky a nesprávna regulácia cukru v krvi výrazne degraduje zdravie, metabolizmus a prispieva k zápalom organizmu a k oslabenej imunite.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #obezita #nadváha #zdravie v pohári #brucho #zdravotné problémy