Netreba drahé tabletky
Kolagén je proteín, ktorý sa vo veľkom množstve nachádza v hovädzom vývare. Ide o najlepší zdroj kolagénu typu I, ktorý zohráva kľúčovú úlohu pri udržiavaní zdravia pokožky, vlasov, ale i nechtov. Vývar z hovädzích kostí môžeme konzumovať aj viacero dní v týždni a jeho účinky ocenia aj seniori, ktorých pobolievajú kĺby. Kolagén posilní chrupavky, svaly a zlepší celkovú telesnú kondíciu starších ľudí.
Koža skrýva aj niečo iné
Kuracie mäso patrí takisto k zdrojom spomínanej látky. Zaujímavý výskum ukázal, že ženy vo veku 39 – 59 rokov, ktoré pravidelne prijímali kolagén z kuracích chrupaviek mali jemnejšie vrásky a kvalitnejšiu pokožku. Samotná svalovina z kuraťa však priveľa kolagénu neponúka. Jeho zdrojom sú spomínané chrupavky, ale aj koža. Hoci je pod kožou trochu viacej tuku, netreba na ňu úplne zanevrieť, pretože ponúka iné výhody.
Aj v mäse, o ktorom by sme to nepovedali
I keď sa to na prvý pohľad nezdá, ideálnym zdrojom kolagénu je aj bravčovina. Tento druh kolagénu je veľmi podobný tomu ľudskému, a preto sa táto koža používa v zdravotníckych zariadeniach na opravu kože, rán či šliach. Kolagén sa prirodzene nachádza aj vo vnútornostiach. Keď si ich z času načas doprajeme, dodáme telu potrebnú dávku kolagénu, ktorú si pochvália boľavé kosti či preťažené väzy.
O rybacine sa hovorí menej
Rybací kolagén sa na rozdiel od iných živočíšnych zdrojov kolagénu koncentruje v kostiach, koži a šupinách. Najväčšie množstvo tejto živiny sa nachádza napríklad v sardinkách, lacnej a dostupnej rybacine. O čosi drahší zdroj kolagénu je v mastnej morskej rybe, v lososovi. Zaujímavé je, že tieto morské pochúťky ponúkajú okrem látky mladosti aj cenný zdroj zdravých tukov. Ide o omega-3 mastné kyseliny, ktoré zmierňujú zápaly v kĺboch, tešia srdce a zlepšujú stav mozgu.
Čítajte aj Expert o výžive seniorov: Trochu tuku na bruchu neškodí, ale...Aj v sladkostiach, ale len niektorých
Výborným zdrojom kolagénu sú aj gumené cukríky. Vyrábajú sa zo želatíny, ktorá je v podstate hydrolyzovaným kolagénom. Nie všetky „medvedíky“ však obsahujú kolagén, a to najmä v tých prípadoch, ak sa používajú na ich výrobu rastlinné zdroje. Kolagén sa nachádza len v želatíne, ktorá je živočíšneho pôvodu. Tento zdroj kolagénu však treba konzumovať s opatrnosťou. Gumené cukríky majú vysoké množstvo rafinovaného cukru, ktorý vyvoláva v tele zápaly a bolesti kĺbov.