Veľká noc: Mnoho ochorení začína na tanieri. Ako prežiť sviatky jari v zdraví?

K veľkonočným tradíciám neodmysliteľne patria jedlá, ktoré nie sú práve najdiétnejšie. Ich nadmerná konzumácia či precitlivenosť tela na rôzne potraviny môže narobiť problémy najmä ľuďom v seniorskom veku. Viete, na čo si dať pozor?

06.04.2023 16:25
velkanoc Foto:
debata

Iný kraj, iný mrav, základ však zostáva rovnaký. Bez ohľadu na región totiž počas Veľkej noci najčastejšie siahame po údeninách, vajíčkach, múčnych jedlách a nezriedka i po alkohole. Ide o mimoriadny nápor na trávenie seniorov, ale aj celý organizmus, obzvlášť, ak veľkonočnej hostine predchádzal poctivý pôst.

„Údenina a zemiakový šalát s majonézou patria k typickým veľkonočným jedlám. Samozrejme, nesmú chýbať zákusky. Kombinácie týchto jedál nie sú z nutričného hľadiska práve najlepšie. Sú ťažko stráviteľné, po ich konzumácii má veľa ľudí zdravotné problémy a telo nimi zbytočne zaťažujeme,“ vysvetľuje nutričná terapeutka Nemocnice AGEL Zvolen Ľubomíra Fraňová.

Veľká noc vo svete - niekde sa šibe, inde polieva či hádže vajce ponad dom Čítajte aj Chcete si vychutnať veľkonočné sviatky? Potraviny skladujte správne a pamätajte, že šunka do alobalu nepatrí. Prečo?

Veľa seniorov prichádza ku gastroenterológom alebo alergológom práve po sviatkoch. Mnoho ochorení sa totiž odvíja od stravovacích návykov. Mäso, vajcia či mliečne výrobky, ktoré dominujú veľkonočným pohosteniam, sú bohaté na cholesterol, ktorý má za príčinu vznik kardiovaskulárnych ochorení. Nebezpečné je aj ochorenie s názvom dna, pri ktorom dochádza k zvýšeniu hladiny kyseliny močovej v tele. Tá sa následne ukladá vo forme kryštálikov v okolí kĺbov a orgánov. Za vznik tohto ochorenia môže tiež strava bohatá na červené mäso, fruktózu a alkohol.

Pri žlčníkovom záchvate na samoliečbu zabudnite

Výnimkou nie sú ani tráviace ťažkosti, od páliacej záhy až po žlčníkový záchvat. Ten prichádza postupne, najprv sa dostaví nechutenstvo, nafukovanie a pocit tlaku v bruchu. Samotný záchvat sa prejaví veľmi silnou a nepríjemnou bolesťou pod pravým rebrom, ktorá pokračuje až k pravej lopatke. Nepríjemnou správou je, že ak sa objaví záchvat, je to dôkazom prítomnosti žlčníkového kameňa. Ak sa u vás takýto záchvat vyskytne, na samoliečbu zabudnite a radšej urýchlene vyhľadajte lekára.

potraviny Čítajte aj Výdavky za Veľkú noc? Čo robiť, aby sviatky nenarušili rodinný rozpočet + tabuľka

Sviatky sa dajú prežiť zdravšie

Veľká noc však nie je len o zákazoch. Stačí, ak k sviatočnému jedálničku pristúpite racionálne. Ľubomíra Fraňová radí: „Veľká noc je o tradíciách, ktoré si treba zachovávať. Čo sa týka jedenia, jesť máme to, na čo máme chuť, ale nezabúdať jesť striedmo.“ Znamená to jesť menšie porcie viackrát denne, neprejedať sa. Pozor si dajte tiež na zloženie výrobku, aj pri údeninách si totiž môžete vybrať lepšiu alternatívu.

„Vyberať treba tie druhy, ktoré obsahujú veľký podiel mäsa a najmenej prídavných a konzervačných látok,“ vysvetľuje nutričná terapeutka. Prospešnou pochúťkou je napríklad veľkonočná huspenina. „Huspenina obsahuje kolagén, ktorý je pre naše telo potrebný. Hlavne keď pociťujeme problémy s kĺbmi, je veľmi vhodné zaradiť ju do jedálneho lístka. Či ju budeme jesť čistú alebo si ju vylepšíme zeleninou, je už na každom z nás,“ radí Fraňová.

Aj keď mnoho z nás funguje vo sviatočnom režime, je potrebné mať dobre nastavený stravovací režim. „Na raňajky treba zjesť niečo ľahké, na desiatu si dajme niečo sladké. Obed môže byť aj to údené mäsko so zemiakovým šalátom, ktorý odľahčíme napríklad bielym jogurtom namiesto majonézy. Poobede treba vynechať sladké úplne. Ak pociťujeme hlad, dajme si zeleninu. Večera má byť ľahká alebo ju treba úplne vynechať. Samozrejmosťou je aktívny pohyb. Po obede sa treba poprechádzať. Jar sa začína a príroda sa prebúdza, tak sa prebuďme aj my,“ dodáva odborníčka.

debata chyba
Viac na túto tému: #strava #jedlo #Veľká noc #žlčníkový záchvat