Poznáte najčastejší syndróm seniorského veku? O čo ide a ako mu predchádzať

„Syndróm hypomobility u seniorov vzniká aj ako následok strachu z pádu,“ hovorí riaditeľka nemocnice a primárka oddelenia dlhodobo chorých Mina Bobocká z Nemocnice Agel v Bánovciach nad Bebravou.

10.04.2023 16:40
usmiaty seniori Foto:
Ilustračné foto
debata

Hypomobilita môže byť veľmi zjednodušene vysvetlená ako znížená pohyblivosť. U pacientov v seniorskom veku sa vyznačuje predovšetkým obmedzenou hybnosťou, svalovou slabosťou a tiež zníženou rýchlosťou a výdržou.

velkanoc Čítajte aj Veľká noc: Mnoho ochorení začína na tanieri. Ako prežiť sviatky jari v zdraví?

„Ľudia si často myslia, že hypomobilita súvisí s pribúdajúcim vekom a tým, že starší ľudia jednoducho slabnú. Táto problematika je však oveľa komplexnejšia. Pohybový výkon seniorov ovplyvňujú nielen telesné zmeny, ale aj psychické a sociálne faktory a prostredie, v ktorom žijú. Netreba zabúdať ani na to, aký bol ich životný štýl v produktívnom veku, či mali dostatok pohybu, či športovali, aké mali zamestnanie,“ hovorí doktorka Bobocká.

Práve celý komplex faktorov, ktoré sa na vzniku hypomobility podieľajú, z nej robia aj jeden z najčastejších syndrómov seniorského veku. „Na jednej strane ide o faktory neurologické, obvyklé je napríklad čiastočné obmedzenie hybnosti po mozgovej príhode. Na druhej strane sú faktory somatické, tu môžeme spomenúť bolesti pri pohybe, ťažkosti s dýchaním, únavu spôsobenú užívaním liekov, poruchy zraku. A v neposlednom rade sú veľmi významnou a často aj rozhodujúcou limitáciou psychické faktory. Seniori strácajú motiváciu hýbať sa po strate partnera alebo blízkej osoby, často sa cítia osamelo a trpia depresiami, uvedomujú si oslabené kognitívne schopnosti a hanbia sa za to, majú strach zo straty orientácie a z pádu, pretože slabšie vidia, trpia závratmi alebo nestabilitou, jednoducho sa hýbať nechcú alebo majú z pohybu obavy. A, samozrejme, netreba zabudnúť ani na výraznú obezitu, ktorá pohyb tiež výrazne komplikuje,“ vysvetľuje primárka.

penzia, dôchodok, seniorka na notebooku, Čítajte aj Nechcete prísť o dôchodok? Nezabudnite do 15. apríla poslať doklad o žití

Hypomobilita výrazne vplýva na znižovanie samostatnosti seniora, ktorý sa postupne stáva odkázaný na pomoc rodiny či asistenta.

„Ak sa hypomobilita nerieši, je možné, že postupne prejde až do imobility a senior zostáva ležiaci. Často sú to však práve príbuzní, ktorí rodiča alebo starého rodiča upozornia na zníženie schopnosti hýbať sa, prípadne si všimnú, že o pohyb stráca záujem. Ak sú odhodlaní situáciu riešiť a vyhľadajú odborníka, prejavy hypomobility sa dajú zmierniť. Využiť možno rôzne druhy rehabilitácie, cvičenia, zdravotníckych pomôcok pre jednoduchší a bezpečnejší pohyb, ktoré často pomôžu aj zahnať strach z pádu, a v neposlednom rade je dôležité seniorov motivovať, nájsť niečo, čo ich teší a napĺňa, aby pochopili, že bez ohľadu na vek, kvalita života je dôležitá,“ dodala doktorka Mina Bobocká.

debata chyba
Viac na túto tému: #seniori #geriatria #hypomobilita #strach z pádu