Ktoré bylinky vám pomôžu prekonať jarnú únavu? Nechutia vám v čaji alebo surové? Skúste ich pridať do jedla

Jarnú únavu môžeme prekonať aj pomocou byliniek.

01.05.2023 07:00
Bylinky Foto:
Ilustračná foto.
debata

Púpava:

Je známa svojimi pozitívnymi účinkami za zdravie. Prispieva k správnej funkcii látkovej výmeny.

Pôsobí aj močopudne a podporuje tvorbu a sekréciu žlče a žalúdočných kyselín. Priaznivo ovplyvňuje činnosť pečene a obličiek.

Využíva sa tiež na zníženie hladiny cholesterolu a triglyceridov v krvi.

Mladé púpavové listy sú výbornou zeleninou do jarných šalátov, ako hodnotný zdroj vitamínu C. Z rozkvitnutých kvetov sa dá pripraviť veľmi dobrý púpavový med.

Medvedí cesnak:

Jeden z najlepších životobudičov vôbec. Chutí väčšinou aj ľuďom, ktorí normálny cesnak neznesú alebo ho nemajú radi. Je veľmi všestranný, dajú sa využiť všetky jeho časti – cibuľky, listy aj kvet.

Čerstvý ho môžete pridať do nátierok, polievok, k masu či cestovinám. Jeho arómu zvýšite, keď ho krátko prehrejete na panvici s maslom.

Je bohatý najmä na vitamín C a železo, obsahuje, rovnako ako cesnak a cibuľa, silicu alicín, ktorá má antibakteriálne účinky.

Pomôže pri respiračných ochoreniach, prechladnutí a podporuje hojenie rán. Dokáže tiež znížiť vysoký tlak alebo prečistiť zanesené obličky, keďže pôsobí močopudne.

Žihľava: Jej mladé listy sú výborné na jarnú očistu. Najjednoduchšie je pripraviť si z nich čaj. Pokiaľ ide o jej varenie, môžeme ju pripraviť podobne ako špenát.

Ak listy sparíme, môžeme ich pridať do vývaru či zeleninových šalátov.

Žihľava je bohatá na vitamíny B1, B6 a C, obsahujú kyselinu mravčiu a octovú, serotonín, triesloviny a chlorofyl. Žihľava znižuje hladinu krvného cukru, čistí organizmus, je protizápalová a urýchľuje regeneráciu pokožky.

Pažítka:

Chuť a vôňa je jemne cibuľová. Táto bylinka je ideálna do šalátov a dresingov, nátierok, do polievok, ale aj k hocijakému mäsu, na posypanie zemiakov, ryže alebo rôznych kaší a cestovinových je­dál.

Veľmi často sa kombinuje s vajcami na akýkoľvek spôsob. Je bohatá na vitamín C a B, minerálne látky, najmä vápnik, draslík, železo a na síru, ktorá je hlavnou zložkou jej silice a spôsobuje štipľavosť.

kliešte, psík Čítajte viac Má váš pes kliešťa?

Šalvia lekárska:

Chuť je veľmi intenzívna a ľahko nahorkastá. Odporúča sa k chuťovo výrazným mäsám, ako je zverina, jahňacie, bravčové, kačacie, husie, ale aj k rybám.

Výborne chutí aj na pečených zemiakoch či v marinádach. Treba ju používať striedmo, aby neprebila chuť pokrmu.

Na rozdiel od väčšiny čerstvých byliniek ju je možné pridávať do jedla až pri varení, pretože jej výrazná vôňa sa vo vysokých teplotách vytráca len pozvoľna. Má dezinfekčné a protizápalové účinky.

Odvar z nej pomôže pri bolesti hrdla, čaj s trávením, očistou pečene a celkovým posilnením organizmu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #jarná únava