Šetriť na budúci dôchodok si môžete aj v IV. dôchodkovom pilieri. Poznáte ho?

IV. pilier je dobrovoľné sporenie na dôchodok, ktoré má formu kapitalizačných schém sporenia. Medzi takéto sporenia patrí aj celoeurópsky dôchodkový produkt.

13.05.2023 10:00
manželia, seniori, problém, starosti Foto:
Ilustračné foto.
debata

Pod IV. pilierom si môžeme predstaviť dobrovoľnú formu sporenia na dôchodok, ktorá má formu kapitalizačných schém sporenia. Kapitalizačný znamená, že vaše príspevky sú investované na trhu do rôznych dlhopisových, akciových či indexových fondov. Ide o formu sporenia na penziu, kde sú príspevky, tak ako v II. a III. pilieri, investované. Medzi takého sporenie môžeme zaradiť celoeurópsky osobný dôchodkový produkt (tzv. PEPP).

Čo je PEPP?

Celoeurópsky osobný dôchodkový produkt (PEPP – Pan-European Personal Pension Product) je finančný produkt osobného dôchodkového sporenia, prostredníctvom ktorého sa pravidelné príspevky sporiteľa investujú podľa vopred stanovenej stratégie. Ide o nový penzijný produkt, ktorý je upravený priamo nariadením Európskeho parlamentu a Rady (EÚ). Európske normy určujú jeho charakter, ochranu sporiteľa, formy výplaty. Zároveň je to individuálny dôchodkový produkt, čo znamená, že ho môže uzatvoriť akákoľvek osoba, nie je viazaný na pracovný pomer a výška príspevkov je dobrovoľná. Práve to môže byť zaujímavé napríklad pre živnostníkov.

seniori, Sociálna poisťov Čítajte viac Načo je na Slovensku toľko penzijných pilierov? Odpoveď je jasná, dôchodok zo Sociálnej poisťovne vám stačiť nebude

Aké sú jeho hlavné znaky?

Jednotná regulácia na úrovni celej Európskej únie a produkt sa tak vyhne národným a politickým vplyvom. Regulácia orientovaná na produkt a jeho bezpečnosť. Pod bezpečnosťou môžeme chápať vopred otestované techniky zmierňovania rizika, kam patria rôzne stratégie životného cyklu, ktorá znamená, že na začiatku sporenia máte svoje úspory v rizikovejších, no výnosnejších fondoch a následne pred penziou sa úspory postupne začnú presúvať do stabilnejších konzervatívnejších fondov.

Prenositeľnosť. Každý sporiteľ má právo prispievať si do PEPP aj po zmene bydliska. To znamená, že si pri takomto prenose môžete ponechať sporenie, aj keď odídete do zahraničia, alebo si môžete vybrať nového poskytovateľa PEPP.

Nízke náklady. Poplatky pri základnom PEPP sú stanovené maximálne 1 %.

Zdroj: oranzovaobalka.sk

debata chyba
Viac na túto tému: #penzia #Dôchodcovia #sporenie na dôchodok