Viete, kedy pôjdete do dôchodku? Vek odchodu sa opäť počíta po novom. Pozrite sa, kedy je váš čas + tabuľka

Novela zákona o Sociálnom poistení zrušila strop na dôchodkový vek. Prvý dôchodkový pilier prešiel po zmene zákona viacerými zmenami, niektoré platia od januára tohto roka. Jednou z nich je nový systém výpočtu veku odchodu do dôchodku

13.06.2023 06:00
dôCHODCI na bicykli Foto:
Ilustračná foto.
debata (12)

Po novom sa vek odchodu do penzie nadviazal na strednú dĺžku života. Keď bude rásť, bude rásť aj vek odchodu do dôchodku. Ak bude klesať, zníži sa aj vek odchodu do dôchodku.

V súčasnosti sa každým rokom posúva tento vek o 1,3 mesiaca. Zmena sa týka všetkých ľudí narodených od roku 1967.

Aj po novele sa bude ženám, ale aj mužom, ktorí vychovali dieťa, dôchodkový vek znižovať o pol roka za každé dieťa.

Ide o peniaze: Ako sa pripraviť na prvý dôchodok
Video
Odpovedá Michaela Putecová, riaditeľka odboru metodiky dôchodkového poistenia Sociálnej poisťovne. / Zdroj: TV Pravda

V súčasnosti je známy dôchodkový vek poistencov, ktorí sa narodili pred rokom 1967. Ich dôchodkový vek sa počíta podľa starého systému a stanoví sa opatrením Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky.

Prečo je dôležitý fakt veku odchodu do dôchodku? Prispievajúci, teda odvádzajúci poplatky do Sociálnej poisťovne financujú výplatu dôchodkov pre ich poberateľov.

Zjednodušene. Sú poberajúci a prispievatelia. Táto schéma funguje na dôvere, že v budúcnosti bude dosť prispievajúcich na výplatu dôchodkov dnešným prispievateľom.

Ak rastie počet prispievateľov, ich mzda a počet poberateľov sa nemení, takáto situácia je ideálna. Ale ak počet prispievateľov klesá a počet poberateľov sa zvyšuje, tak to nesignalizuje nič dobré ani pre jednu stranu.

K tomu ak pripočítame nízky alebo žiadny rast mzdy, tak priebežne financovaná dôchodková schéma generuje stratu, a tú musí niekto zaplatiť.

Predčasný dôchodok Čítajte viac Uvažujete o predčasnom dôchodku? Jeho minimálna suma sa zvyšuje, pre mnohých bude tak nedostupný

Z tohto princípu je stanovenie dôchodkového veku veľmi dôležité na naplnenie stratégie a schémy.

Práve tento vek, ako tvrdia odborníci z Oranžovej obálky, čo je iniciatíva, ktorá sa zaoberá dôchodkovým systémom, za ktorou stoja ľudia z oblasti dôchodkovej politiky, finančnej matematiky a ekonomiky, rozhoduje o tom, kedy sa človek preklopí zo strany prispievateľov na stranu poberateľov.

A takisto rozhoduje o tom, či človek prispieva, alebo poberá zo spoločného balíka.

Ak je dôchodkový vek veľmi nízky, tak sa zvyšuje tlak na prispievateľov. Ak je však vysoký, spôsobuje ľuďom problémy.

Najmä tým, ktorí už pracovať nevládzu, a tak nedokážu mať žiaden príjem. „Ak však zafixujeme vek odchodu do dôchodku a zároveň sledujeme v ekonomike, že klesá počet prispievateľov, narastá počet poberateľov a zároveň rastie počet rokov strávených na dôchodku, potom v schéme tiká bomba a ľudia sa snažia takto výbušnej schéme vyhnúť,“ vysvetľujú v Oranžovej obálke.

Odborníci upozorňujú, že na dôchodok treba myslieť čo najskôr. Prečo?

„Rozdiely vo vkladanej, ale aj nasporenej sume pri odkladaní peňazí hneď po škole, alebo až vo veku zrelého štyridsiatnika sú priepastné,“ upozorňuje Karol Kovalík z Partners, odborník na osobné financie.

Pomôcť k dôchodku bez starostí môže podľa neho teória Alberta Einsteina.

Na dôchodok by ste sa mali pripravovať od prvého zamestnania. Platí totiž pravidlo, že čím viac času máte, tým menej peňazí vás stojí napĺňanie finančných cieľov.

„Dôchodkovým cieľom každého by mala byť finančná sloboda, pri ktorej máte dostatok peňazí a môžete tráviť voľný čas podľa svojich predstáv. Realita je však odlišná. Penzisti majú síce dostatok času, no na vytúžené aktivity im chýbajú peniaze,“ hovorí Karol Kovalík z Partners.

peniaze, dôchodci, seniori Čítajte viac Čo má vplyv na výšku vašej penzie zo Sociálnej poisťovne? Ako sa počíta výška dôchodku ? +príklady

Potvrdzuje to nakoniec aj prieskum agentúry Focus pre Nadáciu Partners z roku 2019, kde až 75 percent opýtaných označilo práve dobrý dôchodok, ktorý si chcú užívať, ako prvoradý sen a túžbu.

Ďalším snom je pomôcť finančne rodine, dopriať si cestovanie či kúpiť si vytúžené auto. Čo im bráni v dosiahnutí snov a cieľov? Podľa odpovedí v prieskume je to nedostatok peňazí.

Štatistiky hovoria, že každý desiaty dôchodca musí pracovať, aby dokázal pokryť aspoň svoje životné náklady. Podľa odborníka by sa však tomu dalo predísť.

„Odpoveďou na spokojný dôchodok vo finančnej istote je osobné finančné plánovanie a efektívne zhodnocovanie úspor,“ vysvetľuje Karol Kovalík.

Varuje, aby sa ľudia nespoliehali iba na dôchodok od štátu. Ten im totiž vysnívanú slobodu a dokonca ani zachovaný životný štandard nevie zabezpečiť. Dá sa však dosiahnuť investovaním a zhodnocovaním úspor v II., III. a IV. pilieri.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #penzia #dôchodkový vek