Menia sa podmienky pri priznávaní predčasného dôchodku, 375,10 eura už nebude stačiť. Čo treba ešte splniť?

Minimálny dôchodok dostane človek iba vtedy, ak je suma predčasnej penzie, ktorú mu vyráta Sociálna poisťovňa, vyššia ako 375,10 eura. Od júla sa táto suma zvyšuje, žiadateľ musí dosiahnuť minimálne sumu 430,30 eura.

19.06.2023 06:00
žena za stolom Foto:
Ilustračná foto.
debata (9)

Predčasný starobný dôchodok je dôchodková dávka, ktorá je vyplácaná zo starobného poistenia a jej účelom je zabezpečiť poistencovi príjem v starobe skôr ako dovŕši svoj dôchodkový vek.

Pomôcť môže najmä tým, ktorí tesne pred dovŕšením dôchodku prišli o prácu a možnosť nájsť si novú je málo pravdepodobná alebo si dlhodobo prácu nedokážu nájsť a nemajú ani iné možnosti riešenia svojej ekonomickej situácie.

Ide o peniaze: Ako sa pripraviť na prvý dôchodok
Video
Odpovedá Michaela Putecová, riaditeľka odboru metodiky dôchodkového poistenia Sociálnej poisťovne. / Zdroj: TV Pravda

Národná rada SR schválila novelu zákona o pomoci v hmotnej núdzi, čo znamená, že sa bude meniť valorizačný mechanizmus výpočtu životného minima. Suma teda v júli tohto roka porastie.

V prípade životného minima u prvej plnoletej fyzickej osoby predstavuje zvýšenie od júla 2023 takmer o 30 eur, zo súčasných približne 234 eur na sumu 264,20 eur.

Nárast sa tak premietne do všetkých dávok a príspevkov, ktoré sa viažu na životné minimum, a teda aj do výšky minimálnej sumy predčasného dôchodku.

Od životného minima sa odvíjajú napríklad dávky v hmotnej núdzi, rodičovský príspevok sa oproti roku 2023, keď jeho výška predstavuje 412,60 eura zvýši o 52,40 eura, čo predstavuje sumu 465 eur.

Do predčasnej penzie možno odísť od januára tohto roka aj po 40 odpracovaných rokoch. Do nich ale nie sú započítané niektoré obdobia, napríklad štúdium či obdobie nezamestnanosti.

dôchodci dve ženy a muž Čítajte viac Kedy môžu penzisti žiadať o zvýšenie dôchodku? Komu zvýši penziu poisťovňa automaticky?

Navyše človek, ktorý o tento druh penzie bude žiadať, nesmie byť v čase žiadosti zamestnaný. A v neposlednom rade je dôležitá ešte jedna vec: za skorší odchod do penzie bude dôchodok nižší.

V takomto prípade sa bude krátiť o 0,3 percenta za každý mesiac skoršieho odchodu do dôchodku. „V tomto prípade je pokuta 0,3 percenta za každých začatých 30 dní pred dovŕšením dôchodkového veku.

Dokopy je to krátenie o 3,9 percenta za prvý rok,“ opísal expert na dôchodky a investície z Plánu obnovy Ján Šebo.

V platnosti zostala ale aj možnosť odísť do predčasnej penzie o dva roky skôr ako dovŕšite riadny dôchodkový vek.

V takomto prípade treba odpracovať minimálne 15 rokov, pričom penzia sa bude krátiť 0,5 percenta za každý mesiac.

peniaze, dôchodci, seniori Čítajte viac Čo má vplyv na výšku vašej penzie zo Sociálnej poisťovne? Ako sa počíta výška dôchodku ? +príklady

Ak teda požiadate o predčasný starobný dôchodok presne dva roky pred dovŕšením dôchodkového veku, vaša dôchodková dávka sa zníži o 12,5 percenta, ak rok pred jeho dovŕšením, bude znížená o 6,5 percenta.

Pozitívnou správou je, že Sociálna poisťovňa bude prepočítavať penzie tým, ktorí išli do predčasného dôchodku za starých pravidiel.

„Môže to pomôcť tým ľuďom, ktorí išli do predčasného dôchodku, a ten sa im následne zmenil na starobný. Sociálna poisťovňa sa totiž pozrie, či náhodou nešli do predčasného dôchodku za starých pravidiel a nebol im krátený o 0,5 percenta a či nemali náhodou odpracovaných 40 rokov. Ak mali, poisťovňa im prepočíta a zvýši dôchodky. Takýchto ľudí sú tisícky,“ doplnil Šebo.

Pôjde približne o 105-tisíc ľudí.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #predčasný dôchodok