Čo treba urobiť, aby ste mohli cestovať vlakmi zadarmo? Aké podmienky treba splniť?

Seniori môžu ušetriť aj na cestovaní vlakmi. Stačí sa registrovať a vznikne im právo využívať vlakovú prepravu zadarmo. Nárok na takúto prepravu majú aj deti do 6 rokov., žiaci od 6 do 15 rokov. študenti od 15 do 26 rokov. A ako na to?

10.08.2023 06:00
Dôchodcovia a vlaky Foto:
Ilustračné foto.
debata (4)

100-percentná zľava

Na využívanie 100 % zľavy z cestovného je potrebné dosiahnuť vek 62 rokov a zaregistrovať sa do systému ZSSK, získať na základe registrácie preukaz ZSSK, na ktorý sa priznáva 100 % zľava z cestovného, pred cestou si treba zabezpečiť cestovný lístok na 100 % zľavu z cestovného.

Pri kontrole vo vlaku sa treba preukázať preukazom ZSSK, na ktorý sa priznáva 100 % zľava z cestovného (ak neobsahuje fotografiu aj preukazom totožnosti) a cestovným lístkom na 100 % zľavu z cestovného, okrem tratí so SVS.

Ako sa cestuje v Číne? Trieda „Guantánamo“ verzus luxusné rýchlovlaky
Video
Zdroj: TV Pravda

Ako sa registrovať

Dôchodcovia, ktorí získali nárok na 100 % zľavu z cestovného, sa môžu osobne registrovať v pokladniciach Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK). Registrácia na počkanie je možná v pokladniciach s KVC (Komplexné vybavenie cestujúcich.)

Pokladnica s KVC:

Registrácia a výdaj preukazu sa uskutočňuje obvykle na počkanie. Cestujúci predloží v pokladnici potrebné doklady na overenie.

V pokladniciach bez KVC:

  • Registrácia a výdaj preukazu prebehne do troch pracovných dní.
  • Cestujúci vyplní registračný formulár na registráciu do zákazníckeho konta ZSSK ID z dôvodu nároku na 100 % zľavu z cestovného (Registračný formulár).

K vyplnenému registračnému formuláru predloží v pokladnici na overenie potrebné doklady. Pokladník skontroluje údaje na registračnom formulári podľa dokladov cestujúceho a doklady cestujúcemu vráti(okrem potvrdenia o poberaní dôchodkových dávok, ktoré sa odoberá).

Maximálne do troch pracovných dní bude mať preukaz k dispozícii na tej stanici, kde o vydanie preukazu požiadal.

Dôchodci v aute Čítajte viac Niektorí seniori majú nárok na diaľnice zadarmo. Ktorí a čo preto musia urobiť? Kedy nemusia mať dialničnú známku?

Ako cestovať

Okrem preukazu je potrebné si pred cestou zabezpečiť cestovný lístok na 100 % zľavu z cestovného do vybranej stanice.

Funguje to podobne ako kúpa klasického spoplatneného lístka, ale s rozdielom, že vo vlakoch kategórie RR, R, Ex, SC, EC, EN je lístok viazaný na konkrétny spoj a počet miest pre cestujúcich s lístkami na 100 % zľavu z cestovného môže byť obmedzený.

Ak by ste sa rozhodli cestovať iným vlakom z uvedených kategórií, je potrebné pôvodný cestovný lístok vrátiť a vyzdvihnúť si nový, na ďalší konkrétny vlak.

Výmenu možno uskutočniť do 120 minút po pravidelnom odchode vlaku uvedenom na cestovnom lístku z nástupnej stanice cestujúceho.

Ak už lístky na 100 % zľavu z cestovného vo vami vybranom vlaku kategórie R, Ex, SC, EC, EN nie sú k dispozícii, a napriek tomu máte záujem uvedeným vlakom cestovať, môžete si lístok kúpiť za príslušné cestovné ( seniori od 70 rokov za im prislúchajúce osobitné cestovné).

Vo vlakoch kategórie Os a REX nie je počet lístkov na 100 % zľavu z cestovného obmedzený (hoci v mimoriadnych prípadoch si vyhradzujeme právo kontingenty zaviesť aj v týchto vlakoch).

Lístky na 100 % zľavu z cestovného v diaľkových i regionálnych vlakoch sú viazané aj na osobu, nemôže ich teda použiť iný cestujúci.

Lístok si môže cestujúci zabezpečiť vo vlaku bez sankcie len v prípade, že sa na nástupnej stanici alebo zastávke lístky nepredávajú, a je potrebné, aby za týmto účelom vlakvedúceho vyhľadal.

Seniori Čítajte viac Chystáte sa do dôchodku? Tu je návod, ako si ho vybaviť, čakať naň budete aj 60 dní

Kde zľavu nemožno využiť

  • na cesty na prihraničnom úseku (s výnimkou detí do 6 rokov). Prihraničný úsek je trasa od poslednej stanice/zastávky na území SR (kde vlak pravidelne zastavuje) po štátnu hranicu,
  • vo vlakoch InterCity (deti, študenti i seniori však majú možnosť využiť zľavy),
  • vo vlakoch Railjet xpress,
  • v 1. vozňovej triede (platí sa cestovné podľa cenníka).

Cena miesteniek

  • Vlaky EuroCity – príplatok 1 euro k jednorazovému cestovnému lístku na 100 % zľavu z cestovného.
  • Vlaky SuperCity (povinne miestenkové) – v 2. vozňovej triede príplatok 5 eur.
  • Vlaky InterCity – 100 % zľava z cestovného neplatí, ponúkame však zľavy.
  • Vlaky Railjet xpress – 100 % zľava z cestovného neplatí.

Miestenky si môžu kupovať aj cestujúci s nárokom 100¤% zľavu z cestovného. Táto možnosť platí aj pre deti do 6 rokov, ktoré nepotrebujú žiaden cestovný lístok. Využite miestenku na zavolanie.

Zľavnené cestovné

Železničná spoločnosť Slovensko popri 100 % zľavy z cestovného naďalej poskytuje seniorom od 70 rokov možnosť cestovať v 2. vozňovej triede za symbolické cestovné.

Zľavnené cestovné sa dá využiť:

  • ak senior od 70 rokov nevyužíva 100 % zľavu z cestovného,
  • ak chce cestovať vlakom, v ktorom už pre vyčerpanú kapacitu nie sú k dispozícii cestovné lístky na 100 % zľavu z cestovného.

Výška cestovného vo vnútroštátnych vlakoch predstavuje 0,15 eura za každých i len začatých 50 km v 2. triede.

  • zľava cca 25 % z cestovného v 1. vozňovej triede vnútroštátnych vlakov,
  • cesta na akúkoľvek vzdialenosť na tratiach Tatranských elektrických železníc a Ozubnicovej železnice za 0,50 eura,
  • vo vlakoch EuroCity (EC) je potrebné dokúpenie príplatku za 1 euro,
  • v povinne miestenkových vlakoch SuperCity (SC) je potrebné dokúpenie príplatku 1 € v 2. vozňovej triede alebo 3 € v 1. vozňovej triede (obsahuje miesto),
  • vo vlakoch InterCity (IC) je možné využiť zľavu podľa osobitného cenníka,
  • zľava sa poskytuje na základe preukazu totožnosti.
dôchodci Čítajte viac Niektorým penzistom štát vráti peniaze, treba o to ale požiadať. Skontrolujte si, či medzi nimi nie ste aj vy a pozrite si návod, ako o ne žiadať

Čo platí pre dôchodcov vo veku menej ako 62 rokov

  • nutná bezplatná registrácia,
  • nárok na bezplatnú prepravu majú poberatelia starobného, predčasného, sirotského, vdovského, vdoveckého, invalidného, dôchodku manželky či sociálneho dôchodku a poberatelia sociálneho výsluhového dôchodku (vdovského výsluhového, vdoveckého výsluhového, sirotského výsluhového alebo invalidného výsluhového dôchodku,
  • na registráciu a získanie preukazu je okrem preukazu totožnosti potrebné aj potvrdenie o výplate dôchodkových dávok nie staršie ako 30 dní (poberatelia sociálnych dôchodkov od Sociálnej poisťovne, poberatelia sociálnych výsluhových dôchodkov od rezortu vnútra, Finančného riaditeľstva SR, Generálneho riaditeľstva Zboru väzenskej a justičnej stráže, Vojenského úradu sociálneho zabezpečenia) a fotografia s rozmermi 2 × 3 cm.
  • v pokladnici ZSSK zákazník získa Preukaz pre poberateľa dôchodku do 62 rokov. Platnosť preukazu je obmedzená na 12 mesiacov (okrem poberateľov predčasného a starobného dôchodku, ktorým sa vydáva bez obmedzenia),
  • vo vlaku sa cestujúci preukazuje preukazom s fotografiou vydaným pri registrácii. Okrem toho je potrebné zabezpečiť si cestovný lístok na bezplatnú prepravu do cieľovej stanice.
4 debata chyba
Viac na túto tému: #vlaky #cestovanie #Dôchodcovia #seniori #vlaky zadarmo