Pes ako liek? Aké plemeno je pre seniorov najvhodnejšie?

Zo samoty môžu vytrhnúť seniorov v domovoch sociálnych služieb nielen návštevy rodiny či blízkych ľudí. Niekedy je skvelým rozptýlením od zdravotných ťažkostí aj starostí domáci maznáčik.

15.09.2023 06:00
fotopsi  kterapeut01 Foto:
Starí ľudia v domovoch sociálnych služieb oceňujú terapiu, ktorá je založená na intervencií zvieraťa. Seniorom pomáhajú najmä psy, pričom na plemene nezáleží.
debata

Hoci len na krátky čas, pretože v domove nemôže byť stále. Spomínané zariadenia, ktoré si lámu hlavu nad tým, ako pomôcť starším ľuďom, môžu požiadať o pomoc aj organizáciu Zvierací terapeut. Vyškolený personál navštívi tieto zariadenia s terapeutom na slovo vzatým – psíkom. Ako funguje intervencia zvieraťom u seniorov hovorí v rozhovore pre Pravdu fyzioterapeutka Mgr. Veronika Kubáňová zo spomínanej organizácie, ale na webe ju nájdeme aj pod heslom Akironka.

Prečo je pre starších ľudí dôležitá terapia všeobecne a v čom je špecifická zvieracia terapia?

Nemusí to byť vždy len terapia. Dôležitý je kontakt, záujem, spoločnosť. Starí ľudia sa často cítia osamelí a nepotrební, to môže byť pre nich veľmi frustrujúce, najmä ak boli zvyknutí celý život pracovať a mať okolo seba ľudí. Zrazu, keď sa ocitnú v domove sociálnych služieb odkázaní na cudziu pomoc, tak sa môžu cítiť nepotrební, ba dokonca až na príťaž. Cieľom stretnutí by malo byť zmeniť tieto nepríjemné pocity a zlepšiť kvalitu dní v závere ich života. Pes pomôže vytrhnúť seniora zo stereotypov, zo zlých nálad a myšlienok, pomôže mu na chvíľu zabudnúť na svoje bolesti prípadne aj na jeho iné trápenia. Pomôže mu nadobudnúť pocit potrebnosti, užitočnosti a zadosťučinenia.

Psychiatrička: Ku komu s depresiou? Psychiatrovi či psychológovi? Ako môže pomôcť praktický lekár?
Video
Zdroj: TV Pravda

V ktorých prípadoch u seniorov odporúčate terapiou s intervenciou zvieraťa?

Terapia s asistenciou zvieraťa je možná u akéhokoľvek seniora, akurát pri niektorých musí byť človek terapeut opatrnejší. Je potrebné poznať zdravotný stav seniora. Starší ľudia môžu mať už jemnejšiu pokožku náchylnejšiu na poškrabania a zranenia, čiže pri manipulácií so psom by mohol dôjsť k úrazu. Ak je senior ležiaci a psa vykladáme na posteľ, treba dávať pozor na to, aby sme nevytrhli katéter pri ciekvovaných klientoch. Tak isto seniori môžu trpieť stareckou demenciou, Parkinsonom, Alzheimerom, na všetky tieto skutočnosti treba brať pri intervenciách s asistenciou psov ohľad.

Ktoré zviera sa najčastejšie využíva u starších ľudí?

Najčastejšie sa určite využíva pes, pretože táto forma intervencií je najrozšírenejšia a najdostupnejšia. Je len pár organizácií, ktoré dochádzajú za seniormi do zariadení aj s koňom, mačkou prípadne inými malými zvieratami ako sú králiky, morské prasiatka alebo potkany, tieto organizácie by sme ale zrátali na prstoch jednej ruky. Poskytovateľov intervencií s asistenciou psov je jednoznačne najviac.

Čo všetko poskytuje kontakt psíka so seniorom v domovoch sociálnych služieb, často s opustenými ľuďmi?

Kontakt psíka so seniorom poskytuje najmä blízkosť. To je pre tých ľudí snáď najdôležitejšie, pretože im často chýba. Niekto sa na nich teší, úprimne im prejavuje radosť, keď ich vidí, oblizne ich za pohladkanie, neodsudzuje, nehundre a počúva. Človek terapeut už potom len mierne koriguje toto stretnutie buď vedením cieleného rozhovoru so seniorom, alebo dopredu pripravenými aktivitami, ktoré seniorov trochu vytrhnú z denného stereotypu. Aktivity sa vždy pripravujú individuálne. Môžu byť zamerané na rozvoj kognitívnych a pamäťových funkcií seniorov, alebo na rozvoj motorických zručností kam patrí jemná aj hrubá motorika. Aktivity sú vždy prepojené aj so psíkom, vďaka čomu sú seniori viac motivovaní spolupracovať. Celé stretnutie by sa malo niesť v pozitívnej a rešpektujúcej nálade voči každému zúčastnenému.

Na komáre aj vŕzgajúce pánty: 10 praktických tipov, ako v domácnosti využiť kokosový olej Čítajte viac Biely zázrak si chváli srdce aj imunitný systém, pomáha odvrátiť infarkt aj mŕtvicu, pečenej rybe dodá luxusnú príchuť

Terapia je zrejme o vytvorení si vzťahu. Aké plemená psov si podľa vás vytvárajú najlepší vzťah k cudzím ľuďom?

Áno, určite je to o vytváraní pozitívnych vzťahov, ale nemyslím si, že je to o plemene psa. Sú také domnienky, že najlepšie psy na intervencie s asistenciou psov sú labradory alebo zlatý retriever, ale vôbec to nemusí byť pravda či pravidlo. Najdôležitejšia je v tomto prípade povaha daného jedinca. Pes by mal prirodzene sám od seba vyhľadávať ľudský kontakt. Mal by sa tešiť z pohladkania a mal by byť ochotný spolupracovať aj s cudzími ľuďmi. Celé stretnutie by malo prinášať obom stranám hlavne radosť, potešenie, šťastie a je úplne jedno či je pes rotvajler, retriever, čivava alebo kríženec krížencov. Niektorí ľudia majú radšej malé čierne psíky, iní zas veľké biele, no aj napriek preferenciám môže iskra prebehnúť aj medzi psíkom, ktorý človeku na prvý pohľad nie je úplne sympatický.

Ako reagujú seniori na psiu spoločnosť a ako im pomáha?

Väčšina seniorov reaguje veľmi pozitívne, avšak nájdu sa aj takí čo nie. Takýchto klientov treba rešpektovať a nenútiť na silu do kontaktu so psom. Často ostanú ako pozorovatelia pokiaľ sú prítomní pri skupinových intervenciách a po čase sa samy ozvú, že by sa chceli pridať a niečo so psíkom skúsiť. Ale niekedy aj nie a chcú ostať len ako pozorovatelia, alebo sa vypýtajú na izbu, lebo chcú byť samy. Aj v tomto zohráva veľkú rolu čaro daného psíka, ale aj terapeuta (majiteľa psa) ako vie zaujať a osloviť daného človeka vlastným vystupovaním a svojou energiou. Väčšina seniorov sa už pri lúčení pýta, kedy sa zas stretneme, aby si vedeli poznačiť termín a nemali tam iné plány. Niektorí sa chcú na stretnutie so psíkom pripraviť tak, že mu chcú kúpiť piškóty alebo nejakú mlsku. V tomto treba mať ale nastavené prísne pravidlá. Môže sa stať, že senior donesie psovi nejaký diabetický keksík potajomky ho psovi dá zjesť a pes môže mať potom ťažké zdravotné problémy. Preto treba mať psíka naučeného aj na odmietanie potravy a seniorov citlivo edukovať.

Keď si to chceme reálne predstaviť, ako sa k seniorovi (napríklad z domova seniorov) dostane psík, ktorý je určený na terapiu?

Najčastejšie možnosti sú dve, a to že, buď človek, ktorý praktizuje intervencie s asistenciou psov si sám osloví vo svojom okolí domovy sociálnych služieb so svojou ponukou tejto služby, alebo samotné zariadenie sociálnych služieb si vyhľadá terapeutov, ktorí poskytujú túto službu. Prvé stretnutie býva väčšinou organizačné, kde si obidve strany dohodnú podmienky stretnutí a každý objasní svoje očakávania a možnosti a ďalšie stretnutia už bývajú s klientami. Stretnutia sú buď skupinové alebo individuálne, podľa možností zariadenia, klientov ale aj schopností a zručností vykonávajúceho canis (psieho) tímu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #senior #pes