Štát opäť rozdáva tablety zadarmo, dostať ich môže viac ako 100-tisíc seniorov. Pozrite si, ako sa dajú získať

Presne 105-tisíc seniorov chce ministerstvo informatizácie preškoliť v rámci projektu digitálny senior do roku 2026. Po jeho absolvovaní získajú tablet. Nová výzva sa spúšťa tento mesiac, informoval o tom ešte stále minister informatizácie Peter Balík.

06.10.2023 10:35
dôchodkyňa, peniaze, senior Foto:
Ilustračné foto.
debata (20)

Ex ministerka informatizácie Veronika Remišová dávnejšie spustila prvotnú výzvu na preškolenie dôchodcov v oblastí online sveta. Vyškolilo sa približne 2 300 seniorov. Do konca roka by malo byť vyškolených 2 800 seniorov. Dnes si pilotnú výzvu ministerstvo pochvaľuje. Však Jednota dôchodcov Slovenska ju až tak pozitívne nevnímala.

O projekt Digitálni seniori je enormný záujem
Video
Peter Balík, minister MIRRI / Zdroj: TASR

Súčasný minister priznal, že projekt mal v minulosti problémy. Dodáva, že po ujatí sa funkcie ministra projekt prekopali. Získali nového dodávateľa, tablety by mali mať aj nové funkcie. Aby sa dala používať napríklad aj aplikácia Slovensko.sk

penzista, starobný dôchodok, dôchodkový vek, poistenec Čítajte viac Do dôchodku sa zrejme pôjde ťažšie, vláda navrhuje šetriace opatrenie, chce zrušiť vekovú výhodu

„V tomto projekte pokračujeme a rozbiehame ďalšiu fázu digitálnych zručností seniorov,“ uviedol Balík. Dodáva, že po ujatí sa funkcie ministra projekt prekopali.

Projekt je financovaný z Plánu obnovy. Do školenia sa môžu zapojiť seniori nad 65 rokov. Trvajú 5 týždňov a konajú sa raz do týždňa. Po vyškolení získajú seniori tablet a voucher na dáta.

Momentálne na školenie čaká okolo 10 000 zaregis­trovaných seniorov. Ministerstvo sa neobáva, že by počty 105-tisíc seniorov nedokázalo naplniť.

Ako prebiehajú školenia seniorov?

  • Cieľ je zlepšiť digitálne zručnosti minimálne 105 000 seniorom. Celkové náklady sú maximálne 41 milióna eur do konca roka 2026. Peniaze sú z plánu obnovy.
  • Na školení sa môže zúčastniť každý senior, ktorý ku dňu začatia školenia dovŕši vek 65 rokov.

Základnou podmienkou je dovŕšenie veku 65 rokov najneskôr ku dňu začatia školenia. Druhou podmienkou je úspešné vyplnenie a odoslanie predregistračného formulára, ktorý nájdete na webovej stránke www.digitalniseniori.gov.sk.

  • V prípade úspešného odoslania predregistračného formulára a voľných kapacít vo vybranom meste konania školenia budú seniori informovaní o voľnom termíne a ďalšom postupe.
  • Pre každé školenie je pripravený tematický rozsah výučby, ktorý má pomôcť zvládnuť seniorom a seniorkám zorientovať sa v digitálnom svete.
  • Aby seniori zvládli bezpečne a plnohodnotne prácu s digitálnym zariadením, sú pre nich na školeniach pripravené tieto témy vzdelávania:

1. Základy práce s digitálnym zariadením

2. Vyhľadávanie informácií

3. Komunikácia on-line

4. Informačná bezpečnosť

  • Počas školenia budú seniori digitálne zariadenie (tablet, počítač) využívať výhradne na hodine a po každom školení ho odovzdajú školiteľovi. Do osobného vlastníctva si digitálne zariadenie prevezme senior/-ka až po úspešnom absolvovaní celého školenia.
  • Školenia pozostávajú z piatich stretnutí, raz do týždňa po dobu piatich týždňov. Jedno stretnutie trvá tri vyučovacie hodiny, ktoré sú predeľované 15-minútovými prestávkami.

Maximálna kapacita seniorov na jednom školení je desať osôb v prípade, ak školenie vedie jeden lektor. Ak školenie vedú dvaja lektori, maximálny počet na jednu skupinu je 15 seniorov.

  • Školenia budú viesť odborne kvalifikovaní lektori z akademického prostredia so špecifikáciou na prácu s digitálnymi zariadeniami a s informačnými technológiami. Pri nastavení efektívneho systému vzdelávania v zlepšovaní digitálnych zručností sa pri výbere školiteľov prihliadalo na dôležité kritérium dlhodobej praxe vo vzdelávaní seniorov.
  • Na školeniach nie je zabezpečené občerstvenie ani pitný režim, preto odporúčame seniorom priniesť si vlastné občerstvenie a nápoje. V prípade ak senior/-ka užíva lieky alebo nosí dioptrické okuliare, odporúčame pripraviť si ich a priniesť so sebou na školenie.
  • Podmienka na získanie tabletu je 100 % účasť na školeniach. V prípade závažných dôvodov sa akceptuje jedno vymeškané stretnutie.

ZDROJ: www.digitalniseniori.gov.sk

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #tablet #senior #digitálny senior