Ako sa vyhnúť infarktu po šesťdesiatke? Je to jednoduché a úplne zadarmo

Výskum Cambridgeskej univerzity upozorňuje, že ľudia v spomínanom veku by sa mali viac hýbať. Ak robia pravý opak, nastanú vážne zdravotné komplikácie. Čo hovorí štúdia a akým aktivitám by sa mali seniori venovať?

05.11.2023 06:00
seniori v parku Foto:
Ilustračné foto.
debata (4)

Dlhé sedenie, nič dobré

Zníženie množstva času, ktorý strávime fyzickou aktivitou, keď dosiahneme seniorský vek, súvisí s horšou kvalitou života. Nová štúdia pátrala po odpovediach na nedostatok pohybu u starších ľudí na úctyhodnej vzorke až tisíc päťsto ľudí. Hľadala odpovede na otázky, či viac času, ktorý venujeme sedeniu, sledovaniu alebo ležaniu na gauči zhoršuje fyzické a duševné zdravie starších osôb.

Hýbať sa správne pri práci v záhrade? Na jar akoby ste našli...
Video
Zdroj: TV Pravda

Stačí málo v boji proti vážnym chorobám

Je všeobecne známe, že pohyb strednej intenzity zvyšuje srdcovú frekvenciu a znižuje riziko mnohých chorôb vrátane srdcových ochorení, mŕtvice, cukrovky, ale aj rakoviny. Odborníci odporúčajú, aby starší ľudia venovali minimálne 150 minút stredne ťažkému cvičeniu týždenne alebo o polovicu menej času intenzívnej fyzickej činnosti. Seniorom rovnako odporúčajú, aby prerušili obdobie sedavého spôsobu života ľahkými činnosťami, a to vždy, keď je to možné. Ležanie na gauči či sedenie stačí napríklad prerušiť krátkou chôdzou po byte, dome či záhrade.

srdce, cieva, bomba, infarkt, mŕtvica, trombóza, krvné doštičky Čítajte viac Upchaté cievy zabíjajú nenápadne. Ak ale urobíte denne túto vec, predídete kôrnateniu ciev, infarktu aj mŕtvici

Čo vraví skóre o dobrom živote

Vedecký tím z University of Cambridge skúmal úroveň pohyblivosti u takmer 1500 účastníkov výskumu vo veku nad 60 rokov pomocou špeciálnych prístrojov. Okrem toho sa vedci zaoberali aj kvalitou života súvisiacou so zdravím, merali ich zdravie, pohodu, mieru bolesti, úzkosť, náladu, ale i schopnosť sa o seba postarať. Nižšie skóre kvality života súvisí podľa nich so zvýšeným rizikom hospitalizácie, horšími výsledkami po návrate z nemocnice a predčasným úmrtím, píše sciencedaily.com.

Výskum varuje, nepríjemne prekvapil

Účastníkov výskumu sledovali približne šesť rokov a zamerali sa na zmeny v kvalite ich života, ale aj v správaní. Výsledky štúdie publikoval Health and Quality of Life Outcomes. Celkový čas sedenia po šiestich rokoch skúmania sa zvýšil v priemere o približne 33 minút denne u mužov a asi o 38 minút denne u žien. Ľudia, ktorí sa venovali miernej až intenzívnej fyzickej aktivite a trávili menej času sedavým spôsobom života, mali neskôr vyššiu kvalitu života. Hodina denne strávená napríklad chôdzou bola spojená s 0,02 vyšším skóre kvality života. Pokiaľ seniori venovali menej ako jednu minútu za deň strednej až intenzívnej fyzickej činnosti (ktorá sa merala šesť rokov) po prvom hodnotení sa skóre kvality života znížilo o 0,03. To znamená, že seniorovi, ktorí sa denne venovali o 15 minút menej dennej aktivite mali spomínané skóre výrazne nižšie.

Keď sa hýbeme, je to skoro zázrak

Ak znižujúce sa skóre premietneme do rizika vzniku chorôb, výsledky príjemne prekvapia. Kvalita života bola v takomto prípade spojená s takmer 7 % znížením počtu priemerných úmrtí, ale aj s približne 4 % zníženým rizikom hospitalizácie. Podľa lekárky Dharani Yerrakalva z Katedry verejného zdravia a primárnej starostlivosti na Univerzite v Cambridge varuje, že množstvo času, ktoré strávime v starobe sedením je pre naše celkové zdravie omnoho horšie než v mladšom veku. „To, koľko času strávime sedením je skutočne dôležité v každom veku. Zdá sa však, že je to zvlášť dôležité v neskoršom veku, keď to môže viesť k potenciálne významnému zlepšeniu fyzickej a duševnej pohody,“ hovorí odborníčka pre spomínaný vedecký portál.

Toto sú top činnosti pre starších

Podľa spomínanej lekárky existuje niekoľko spôsobov, ktorými môžeme zlepšiť naše fyzické zdravie a pomôcť si udržať lepšiu kvalitu života. Napríklad väčšia fyzická aktivita znižuje bolesť pri bežných stavoch, ako je osteoartritída, ale aj pri bolestiach svalov. Rovnako aj depresia a úzkosť súvisia s kvalitou života a možno ich zlepšiť tým, že seniori budú aktívnejší a menej sedaví. K výborným aktivitám pre starších ľudí patria najmä dlhšie prechádzky, plávanie, pilates, ale aj jazda na bicykli.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #vek #pohyb #senior