8 vecí, ktoré možno neviete o umieraní. Aké sú príznaky, čo sa deje tesne pred a čo príde po?

Smrť je jedna z menej populárnych tém, o ktorej sa veľa ľudí nechce rozprávať. Niekedy ale platí, že čím viac viete o určitej téme, tým menej sa vám zdá desivá.

27.01.2024 06:00
UP Pohreb Foto:
Ilustračná fotka
debata (12)

Existuje mnoho príčin smrti, a mnohé z nich sú okamžité. Pre ľudí, ktorí vedia, že smrť sa blíži – či už z dôvodu choroby alebo staroby – existujú isté príznaky. Tieto príznaky zahŕňajú spomalenie dýchania, pokles alebo oslabenie tepovej frekvencie, pokles krvného tlaku (KT) a zmenu farby kože. Tento proces a poradie, v akom sa príznaky vyskytujú, sa môžu u každého líšiť.

1. Keď sa dýchanie spomaľuje, smrť je pravdepodobne blíz­ko

Doktor Zachary Palace, geriater z New Yorku vysvetľuje, že medzi nádychmi môžu byť medzery, počas ktorých sa zdá, že osoba prestala dýchať na 15 až 20 sekúnd. Hovorí, že rodiny sa často obávajú v tomto bode, ale uisťuje ich, že je to normálna súčasť umieracieho procesu.

žena, dôchodkyňa, seniorka, mladá žena, matka s dcérou Čítajte viac Po smrti manžela sa vypláca dôchodok, nie však vždy. Kto nemá nárok? A treba oň žiadať?

2. Existujú 2 fázy smrti

Podľa spoločnosti American AED CPR Association, ktorá certifikuje ľudí v poskytovaní prvej pomoci, je prvá fáza, známa ako klinická smrť, nastáva, keď srdce človeka prestane biť. Približne o štyri až šesť minút neskôr začnú odumierať mozgové bunky v dôsledku nedostatku kyslíka a dochádza k biologickej smrti.

Hoci je niekedy možné oživiť ľudí počas klinickej smrti, nie je to možné počas biologickej smrti.

3. Sluch môže byť posledným zmyslom, ktorý odíde

Sluch je posledný zo stratených zmyslov pred smrťou. Potvrdila to štúdia v medicínskom magazíne Scientific Reports, ktorá ukázala, že sluchové systémy pacientov v hospicu reagovali podobne ako u mladých, zdravých kontrolných subjektov len hodiny pred koncom života. „Sluch je najpasívnejší zmysel,“ vysvetľuje doktor Palace, ktorý hovorí, že keď sa zdá, že smrť je nevyhnutná, tak radia rodinám, aby sa rozprávali a zdieľali svoje posledné myšlienky, lásku a podporu so svojimi blízkymi, pretože aj keď klesá krvný tlak a miznú, počujú, čo hovoríme.

4. Môžete močiť a vyprázdňovať sa

Keď sme nažive, náš mozog neustále posiela signály rôznym častiam tela, čo majú robiť. Pri smrti tieto signály prestanú a naše svaly sa väčšinou uvoľnia. „Krčné časti močového mechúra a sfinkter sú neustále v stave kontrakcie, takže keď už nie sú žiadne nervové signály k močovému mechúru alebo črevám, uvoľnia sa,“ vysvetľuje doktor. „Nie je neobvyklé, že tesne po smrti začne tiecť moč alebo niekto sa vyprázdni.“

5. Morfium sa používa iba na zmiernenie bolesti spojenej so smrťou

Doktor Palace hovorí, že najväčším omylom, ktorý počuje, je ten, že sa morfium podáva pacientom na vyvolanie smrti. Hovorí, že od pravdy to nemôže byť ďaleko. „Samozrejme, asistovaná samovražda nie je vo väčšine štátov legálna, takže morfium sa nepodáva na to, aby sa koniec urýchlil,“ hovorí.

Keď ľudia umierajú, krvný tlak klesá a menej kyslíka sa dostáva k ich orgánom. Telo reaguje tým, že sa snaží vzduchom v zúfalstve vytiahnuť, aby zvýšilo respiračnú frekvenciu. Lekári to nazývajú vzduchovým hladom. „Toto hlasné vydýchanie je veľmi ťažké pre rodiny vidieť, pretože to očividne vyzerá bolestivo, a tu prichádza do hry morfium,“ hovorí lekár. „Správna dávka morfia uvoľňuje pocit vzduchového hladu, takže dýcha pokojnejšie a pohodlnejšie.“

6. Telo ako celok môže byť mŕtve, ale niektoré časti v ňom stále žijú

Mozog je prvý orgán, ktorý sa začína rozkladať, a ostatné orgány nasledujú. Živé baktérie v tele, najmä v črevách, hrajú hlavnú úlohu v tomto procese rozkladu alebo hniloby. Tento rozklad produkuje veľmi silný zápach, známy ako zápach smrti. „Už za pol hodiny môžete v miestnosti cítiť zápach smrti,“ hovorí Palace. „Má veľmi charakteristický zápach.“

7. Čo znamená, že vám život preletí pred očami

Keď postava umiera vo filme alebo televíznej relácii, bežné je, že vidia spomienky z rôznych období svojho života. Zdá sa, že v tomto fenoméne môže byť nejaká vedecká pravda. Štúdia zverejnená v roku 2022 opisuje prípadovú správu muža, ktorý sa zdal byť momentálne ponorený v spomienkach len sekundy predtým, ako mu srdce prestalo biť.

Lekári robili mozgové skeny 87-ročnému pacientovi, ktorý bol v nemocnici po páde, ktorý mal za následok krvácanie do mozgu, a zomrel na zástavu srdca. Skeny pokračovali aj po zastavení jeho srdca a ukázali výbuch mozgovej aktivity spojenej so spomienkami a snívaním, ktorá trvala približne 30 sekúnd. Výskumníci hypotetizovali, že tento výbuch aktivity môže byť opakovanie spomienok z jeho života. Staršia štúdia na potkanoch ukázala podobne vysoké úrovne mozgových vĺn krátko po tom, ako srdcia potkanov prestali biť.

8. Vedomie môže pokračovať aj po smrti

Výskumníci sa dlho snažia pochopiť, čo sa deje s mysľou po smrti. Štúdia pacientov so zástavou srdca zo septembra 2023 v časopise Resuscitation vypracovala na túto tému výskum. Ten zahŕňal viac ako 550 pacientov z amerických a britských nemocníc, ktorých hneď resuscitovali po zastavení ich srdca. Menej ako 10 percent týchto študovaných sa zotavilo, ale z týchto preživších si 4 z 10 pamätali určitú mieru vedomia počas resuscitácie.

Niektorí opísali lucidné zážitky, vrátane pocitu oddelenia od svojho tela, sledovania udalostí bez bolesti a zmysluplného posúdenia svojich vzťahov a akcií. Výskumníci tiež pozorovali vzory mozgu na snímkach spojené s myslením a pamäťou až do jednej hodiny resuscitácie. „Toto je prvá veľká štúdia, ktorá ukazuje, že tieto spomienky a zmeny v mozgových vlnách môžu byť znaky univerzálnych, spoločných prvkov takzvaných zážitkov blízkych smrti,“ povedal hlavný autor štúdie, Sam Parnia.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #smrť #príčina smrti #umieranie