10 dôležitých informácií, ktoré by mal vedieť každý senior, a ktoré zachránia peňaženku, zdravie aj povesť

Podľa informácii spoločnosti Telekom aktuálne až 70 % seniorov aktívne využíva internet, pričom 42 % z nich ho používa denne a ďalších 17 % niekoľkokrát týždenne.

08.02.2024 06:00
uzi Foto:
Ilustračná fotka.
debata (2)

Okrem toho, 63 % seniorov používa smartfóny a 43 % notebooky. Zaujímavým zistením je, že 37 % seniorov stále uprednostňuje tradičné tlačidlové mobilné telefóny. Tieto údaje naznačujú výrazný nárast záujmu seniorov o moderné technológie a ich aktívnejšie zapojenie sa do digitálneho sveta.

Výzvy, ktorým seniori čelia

Hoci seniori prejavujú čoraz väčší záujem o moderné technológie, mnohí z nich čelia výzvam pri ich používaní. Podstatná časť seniorov sa stretáva s ťažkosťami pri inštalácii programov (66 %) a s navigáciou elektronických služieb online (45 %).

„Mobilné siete a internet už dávno nie sú doménou iba mladších generácií, ale prístup k nim majú aj starší používatelia. Na jednej strane nás teší digitálna inklúzia, no seniori potrebujú naskočiť na vlnu technológií správnym smerom a nadobudnúť esenciálne znalosti. Zároveň tu máme skúsených používateľov vyššej vekovej kategórie, ktorí však čelia novým hrozbám. Našou úlohou je pomáhať obom skupinám, aby boli počas používania technológií v bezpečí. A preto je partnerstvo filmu Blažine lekcie o staršej hrdinke nesmierne dôležité; na jej príklade môžu diváci vidieť aké je ľahké podľahnúť tlaku okolností a vyvarovať sa nebezpečiu vo vlastnom prostredí,“ uvádza Mladen Mitič, riaditeľ mass market segmentu Slovak Telekom.

prasiatko, šetrenie, vianoce Čítajte viac Kto naletí podvodníkom, príde priemerne o 2 700 eur. Ako sa im to darí?

Ďalej ako uvádza Telekom, veľké percento seniorov nevenuje dostatočnú pozornosť základným bezpečnostným opatreniam. Mnohí otvárajú e-maily podozrivej povahy a používajú jednoduché heslá, čo vystavuje ich osobné údaje riziku.

Okolo 40 % seniorov nemá dostatočnú znalosť technických bezpečnostných opatrení, ako je napríklad viacfaktorová autentifikácia alebo používanie firewallov (To je ako kľúč na dvere vášho počítača, ktorý chráni pred nežiaducimi návštevníkmi a útokmi z internetu, pozn. red).

Výskyt phishingových útokov (je podvodná technika, kde zlodeji posielať falošné emaily alebo správy, ktoré sa tvária, že sú od dôveryhodných spoločností, aby získali vaše osobné údaje ako heslá alebo čísla kreditných kariet, pozn. red.) alebo spamu je ďalšou bežnou skúsenosťou pre seniorov, pričom až 43 % z nich sa s nimi už stretlo. Tieto výzvy následne ovplyvňujú ich schopnosť bezpečne a efektívne využívať digitálne prostredie.

Je zreteľné, že mnohí dôchodcovia sú iba pasívnymi prijímateľmi informácií online. Iba malá časť, konkrétne len 16 %, si overuje a kontroluje pravdivosť informácií, s ktorými sa stretávajú online. Tieto výsledky poukazujú na potrebu poskytnúť seniorom nielen prístup k technológiám, ale aj vzdelanie a podporu v oblasti bezpečnosti a digitálnej gramotnosti.

Desatoro bezpečného internetu

Slovenský operátor Telekom pripravil pre seniorov desatoro, ako sa chrániť na internete.

1. Vytvorte si dlhé, jedinečné heslo

Kombinujte VEĽKÉ a malé písmená, číslice či interpunkciu. Zamerajte sa na pozitívne very, ktoré sú ľahko zapamätateľné. Príklad: NarodilSomSa12­.marca.

2. Zamknite si svoje zariadenie

Používajte heslo na zabezpečenie počítača, tabletu alebo mobilu. Vyhnete sa tak neoprávnenému prístupu a chránite vaše údaje v prípade straty alebo krádeže. Napoužívajte jednoduché a ľahko uhádnuteľné heslá ako 0000 alebo 1234 či 1111.

3. Nezdieľajte svoje osobné informácie s ostatnými

Buďte opatrní na sociálnych sieťach a nezdieľajte osobné údaje ako bydlisko, číslo občianského preukazu, termín dovolenky a podobne. Čím menej informácií zverejníte, tým menej príležitostí poskytnete hackerom alebo podvodníkom.

4. Overte si, či poznáte ľudí, s ktorými komunikujete

Priateľstvo na sociálnej sieti prijmite iba vtedy, ak daného človeka poznáte. ak vás v online žiadajú o peniaze alebo citlivé informácie, zavolajte dôveryhodnému členovi rodiny a povedzte mu o tom.

5. To, čo uverejníte na internete, tam ostáva navždy

Niekedy je menej viac. Zdieľajte o sebe, čo najmenej informácií. Tým, že uverejníte obrázok alebo správu na internete, tým môžete neúmyselne zdieľať osobné údaje aj o ostatných členoch rodiny s cudzími ľuďmi.

6. Buďte informovaní o podvodoch na senioroch

Zaujímajte sa o trendy. Pýtajte sa rodiny, sledujte médiá pre aktuálne varovania o podvodoch páchaných na senioroch.

7. Požiadajte vnúčatá a deti o kontrolu mailov

Členovia rodiny vám pomôžu rozpoznať spamy. Vedia vás upozorniť na podvodníkov a nebezpečenstvá z online priestoru.

8. Neposielajte cudzím ľuďom peniaze

Ak vám niekto cudzí zavolá, predstaví sa napríklad ako lekár, policajt a pýta od vás peniaze na čokoľvek, vždy sa najprv poraďte so svojim blízkym, prípadne to ohláste polícii.

9. Pozor na podvodné e-shopy

Nakupujte iba z overených internetových obchodov. Ak si nie ste istí bezpečnosťou stránky, nikdy neposkytujte svoje platobné údaje. Plaťte radšej na dobierku alebo pri osobnom odbore zásielky.

10. Neverte všetkému, čo sa dočítate na internete Overujte si zdroje informácií a buďte opatrní pri otváraní neznámych odkazov.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #internet #podvod #senior