Intímny život vo vyššom veku nemusí umrieť, zlepšiť ho musíte chcieť obaja

Uspokojivý sexuálny život závisí od viacerých vecí. Chýbať nesmie túžba, vzrušenie, nesmie tam byť bolesť a dôležitá je aj schopnosť dosiahnuť orgazmus.

10.03.2024 06:00
žena, muž, dôchodci, seniori, manželia Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Problém so sexom vo vyššom veku majú najmä ženy. Po menopauze im libido klesá a zmeny v tele môžu spôsobiť, že chýba vzrušenie, prinášajú bolestivý pohlavný styk a problém vyhrotia. Mnohé ženy sa preto intimite úplne vyhýbajú.

Z výskumu harvardskej lekárskej fakulty vyplynulo, že sexuálna aktivita s vekom prudko klesá a ženy strácajú libido. Menej ako polovica žien vo veku 57 až 73 rokov uviedla, že sú sexuálne aktívne, a tie, ktoré aktívne sú, mali sex v priemere menej ako dvakrát do mesiaca.

Čo spôsobuje stratu libida?

Problémom sú klesajúce hladiny hormónov. Estrogén sa vyrába vo vaječníkoch a v telesných tkanivách; testosterón vo vaječníkoch a nadobličkách. Zatiaľ čo hladina estrogénu v menopauze prudko klesá, hladina testosterónu klesá s vekom pomaly a postupne. Ženy, ktorých vaječníky sú odstránené pred menopauzou, často zažívajú dramatickú stratu libida. Niektoré štúdie ukázali, že systémová hormonálna substitučná liečba môže zlepšiť libido a sexuálnu citlivosť u žien, hoci to môže trvať tri až šesť mesiacov, kým bude plne účinná. Notoricky ale tlmí túžbu napríklad aj depresia. Podstupovanie liečby rakoviny alebo inej vážnej choroby takisto môže znížiť záujem o sex.

uzi Čítajte viac 10 dôležitých informácií, ktoré by mal vedieť každý senior, a ktoré zachránia peňaženku, zdravie aj povesť

Túžbu môžu ovplyvniť aj lieky na vysoký krvný tlak. Keďže existuje veľa možností, váš lekár vám môže pomôcť nájsť takú, ktorá udrží váš krvný tlak v správnych hodnotách bez zníženia libida. Pracovný tlak, rodinné povinnosti, nedostatok súkromia a obavy o deti alebo starnúcich rodičov môžu spôsobiť, že sex bude mať nízku prioritu.

Zabúdať nemožno ani na problémy vo vzťahu. Ak máte pocit, že sa vzďaľujete od svojho partnera alebo sa od neho odpájate, nie je veľmi pravdepodobné, že by ste s ním mali záujem o intímny život.

Problémy, ktoré znižujú libido, môžu tiež ovplyvniť vzrušenie a orgazmus. Okrem toho, keď je prietok krvi do genitálií a panvy znížený alebo sú poškodené nervy, môže byť ťažké dosiahnuť oboje. Hoci pohár vína môže zvýšiť vaše libido, nadmerné pitie môže sťažiť dosiahnutie orgazmu. Choroby, ktoré ovplyvňujú prietok krvi a nervové funkcie, vrátane cukrovky, ochorenia obličiek, srdcových chorôb a roztrúsenej sklerózy, môžu znížiť sexuálnu citlivosť. Lieky na zníženie krvného tlaku môžu oddialiť alebo zabrániť orgazmu. Antidepresíva, najmä SSRI, môžu tiež brániť orgazmu.

Komunikácia so svojím partnerom

Komunikácia s partnerom je základom zdravého sexuálneho vzťahu. Nesnažte sa nič predstierať, ak vaše libido kleslo. Dajte svojmu partnerovi vedieť, kedy je sex bolestivý. Ak jeden z vás chce mať sex častejšie ako ten druhý, mali by ste sa pokúsiť nájsť strednú cestu.

Bolesť pri pohlavnom styku

Dyspareunia – bolesť pri pohlavnom styku – postihuje asi polovicu žien po menopauze a je jedným z najčastejších dôvodov, prečo sa ženy vyhýbajú sexu. Bolesť môže byť výraznejšia počas vstupu alebo hlbokého prieniku a pravdepodobne pramení z jednej z nasledujúcich možností.

Vaginálna atrofia

Keď estrogén po menopauze prudko klesá, vaginálna výstelka sa stenčuje, vaginálne steny sú menej elastické a lubrikácia sa znižuje. Tieto zmeny môžu viesť k vaginálnej suchosti, páleniu alebo svrbeniu, ktoré sa zhoršuje počas vstupu. Lokálny estrogén – ako krém, čapík alebo krúžok, ktorý uvoľňuje hormón počas troch mesiacov – môže pomôcť naplniť vaginálne tkanivá a pomôcť pri lubrikácii.

Urogenitálny zápal

Infekcie vagíny a močových ciest a kožné stavy, ako je ekzém, psoriáza, lichen sclerosus a lichen planus, môžu spôsobiť vstupnú bolesť a môžu sa liečiť antibiotikami alebo lokálnymi steroidnými krémami.

Chronické stavy a liečby

Liečba základných zdravotných problémov, ako je bolesť chrbta, problémy s bedrovým kĺbom, prolaps maternice a syndróm dráždivého čreva, môže zmierniť bolesť. Keď je bolesť pri hlbokej penetrácii spôsobená ožarovaním, chemoterapiou alebo chirurgickým zjazvením, môže byť užitočná aj fyzikálna terapia – vo forme cvičení a masáží na uvoľnenie a natiahnutie tkanív v panvovej oblasti. Na podstatné zmiernenie problému však môže byť potrebných niekoľko týždňov alebo mesiacov fyzikálnej terapie.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #sex #sexuálny život #intímny život