Milujete burčiak? Začala jeho sezóna. A potrvá desať týždňov

Burčiaku sa vyrobí približne 300-tisíc litrov, na jeho ochutnanie majú záujemcovia asi 10 týždňov so začiatkom najskôr po 15. auguste.

22.08.2022 19:39
burčiak, džbán, hrozno Foto: ,
Ilustračné foto
debata

Burčiaková sezóna na Slovensku sa rozbehla a záujemcovia majú na jeho ochutnanie približne 10 týždňov so začiatkom najskôr po 15. auguste. Ako informuje Zväz vinohradníkov a vinárov Slovenska (ZVVS), burčiak je fenoménom strednej Európy a v ostatných krajinách sa nevyskytuje.

Na Slovensku ho ľudia obľubujú a vyrobí sa ho okolo 300-tisíc litrov ročne. Ceny burčiakov budú oproti minulému roku o niečo vyššie, v priemere o 5 až 7 %. Prispievajú k tomu vyššie náklady na jeho výrobu – zvýšené ceny energií, nafty a ľudskej práce.

Tento rok vinári termín zberu dodržali a už 15. augusta bolo možné ochutnať nápoj z čistého hrozna s obsahom alkoholu približne 5 až 7 % objemu a zvyškovým cukrom podľa chuti.

čučoriedky Čítajte aj Vláknina pre správne trávenie a množstvo vitamínov? Jedzte čučoriedky! Prospejú aj diabetikom

„Na začiatku jari sa vinohradníkom vyhli jarné mrazy, násada kvetov ukazovala na mimoriadne bohatú úrodu. Zlom prišiel v júli a to nielen kvôli dlhotrvajúcemu suchu, ale predovšetkým dlhotrvajúce horúčavy poznačili úrodu hrozna. Hrozno sa pri nedostatku vlahy začalo uzatvárať a prestalo živiny a energiu dávať do hrozna, ale snažilo sa zachrániť samé seba," popisuje priazeň, či nepriazeň počasia výkonná riaditeľka zväzu Jaroslava Kaňuchová Pátková s tým, že niektorí vinohradníci pristúpili k zavlažovaniu, tam kde ho majú vybudované, niektorí začali polovicu strapcov zhadzovať na zem, aby dozrelo do optimálnej zrelosti aspoň niečo.

Gardener holding homegrown colorful mangold. Organic vegetables. Čítajte aj Zdravé srdce, črevá či pankreas? Stačí jesť túto rastlinu...

„O celkovej kvalite ročníka rozhodne september a to, či bude daždivý alebo nám pomôže babie leto. Už teraz však vieme, že hrozna bude menej – odhadujeme asi o 10 %, a to nielen v kilogramoch úrody, ale očakáva sa aj nižšia výlisnosť. Hrozno tak bude oveľa koncentrovanejšie a preukáže sa majstrovstvo vinárov, ako si poradia s kvalitou," konštatoval prezident ZVVS Vladimír Mrva.

Zväz vinohradníkov a vinárov Slovenska je dobrovoľným združením slovenských vinohradníkov a vinárov. Vznikol zlúčením Zväzu vinohradníkov Slovenska (1992) a Zväzu výrobcov hrozna a vína na Slovensku (1993). Dnes má ZVVS 87 členov a spolu predstavuje 87 % výroby vína a zhruba 4 300 hektárov vinohradov.

debata chyba
Viac na túto tému: #víno #burčiak #burčiaková sezóna