Budú kúpele čoskoro nedostupné? Už teraz vyberajú dodatočné poplatky

Mnohé slovenské kúpele musia vyberať dodatočné poplatky, pretože ich financovanie zo strany štátu je nedostatočné. Aj preto sa rehabilitačná liečba v kúpeľoch na Slovensku pre pacientov stáva nedostupná.

10.10.2023 06:00
žena, dôchodci, kúpele Foto:
Ilustračné foto.
debata

Predsedníčka Asociácie slovenských kúpeľov Janka Zálešáková prostredníctvom TASR upozornila, že nové zmluvy so zdravotnými poisťovňami síce zvýšili cenu ošetrovacieho dňa, no len čiastočne pokrývajú oprávnené náklady: „Doplatky, ktoré začali kúpeľné podniky vyberať už v minulom roku, tak zostali, dokonca v niektorých kúpeľoch sa museli zvýšiť. Pre mnohých pacientov sa tak rehabilitačná liečba v kúpeľoch stáva nedostupná.“

Z rozpočtu verejného zdravotného poistenia by bolo podľa nej potrebné vyčleniť na kúpeľnú starostlivosť o 0,5 percenta viac prostriedkov. V prípade kúpeľnej liečby typu B, keď poisťovňa hradí len liečbu, a ubytovanie i stravu si pacient hradí sám, navrhuje pripraviť možnosť zdravotného pripoistenia.

Zdravie v ohrození

Podľa Janky Zálešákovej je situácia zlá, pretože v slovenských nemocniciach je už roky nedostatok lôžok na potrebnú rehabilitačnú starostlivosť. Práve kúpele majú vybavenie na to, aby aspoň čiastočne túto potrebu pokryli. No ak stratíme aj tieto rehabilitačné lôžka, ktoré majú navyše pridanú hodnotou kúpeľného prostredia, prírodných liečivých zdrojov, kvalitných klimatických podmienok a liečebných tímov aj moderného technického vybavenia, bude pokračovať nepriaznivý vývoj v kvalite života viazanej na zdravie.

Návštevnosť stále nie je ako pred pandémiou

Liečbu v kúpeľných zariadeniach v roku 2022 ukončilo 162 232 pacientov. Návštevnosť stále nedosiahla úroveň spred pandémie ochorenia COVID-19. Vyplýva to z údajov Národného centra zdravotníckych informácií. Po výraznom poklese návštevnosti kúpeľov počas pandémie sa počet odliečených osôb s trvalým pobytom v SR medziročne zvýšil o 33,2 percenta a počet osôb bez trvalého pobytu v SR narástol až o 127,1 percenta. No oproti obdobiu pred pandémiou ochorenia COVID-19 (priemer rokov 2015 až 2019), mali slovenské kúpele v minulom roku o 4,5 percenta klientov menej.

Prečo kúpele vyberajú rôzne poplatky

Kúpele sa v posledných dvoch rokoch riadia tzv. úhradovou vyhláškou, ktorá pre všetky typy zdravotnej starostlivosti určuje, koľko peňazí do nich môže ísť. „Kúpele dostávajú len 0,88 percenta zo všetkých výdavkov na zdravotnú starostlivosť,“ pripomína Janka Zálešáková. Podľa nej cena za jeden deň pobytu v kúpeľoch vrátane vyšetrenia lekárom je 48 eur, čo je neúnosné, preto kúpeľné zariadenia siahajú po rôznych doplatkoch. Klientov, ktorým hradí pobyt zdravotná poisťovňa, je podľa Janky Zálešákovej v porovnaní s obdobím pred pandémiou menej asi o 10-tisíc. O polovicu menej je zahraničných klientov. Zahraniční klienti slovenských kúpeľov pritom tvoria dôležitú súčasť nášho cestovného ruchu, na jeho celkových príjmoch sa podieľajú 14 percentami.

Nevyužitý poklad Slovenska?

V septembri sa v Kúpeľoch Sliač konala konferencia s názvom Vízia slovenského kúpeľníctva, ktorá upozornila na to, že dostatočne nevyužívame potenciál prírodných liečivých zdrojov na našom území a prírodné bohatstvo minerálnych prameňov a termálnych vôd. Slovenské kúpele majú dlhú tradíciu, no v súčasnosti sa im nevenuje toľko pozornosti ako akútnej zdravotnej starostlivosti. Pritom aj krátky pobyt v kúpeľoch má preukázaný pozitívny vplyv na zdravie, a to nielen fyzické, ale aj psychické.

kúpele, vana, wellness Čítajte viac Kúpele: Ako sa do nich dostanete a koľko za ne zaplatíte?

Čo nás trápilo najviac

Dospelí pacienti sa minulý rok liečili v kúpeľoch najčastejšie s chorobami pohybového ústrojenstva, deti a mladiství s netuberkulóznymi chorobami dýchacích ciest. Najviac pacientov (39 percent) strávilo v kúpeľnej starostlivosti štyri až sedem dní. Zdravotné poisťovne uhradili liečebný pobyt 40,6 percenta pacientom s trvalým pobytom v SR, zvyšných 59,4 percenta pacientov si pobyt platilo samo.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kúpele #kúpeľný pobyt #liečebné kúpele