Kúpiť vajíčka vôbec nie je jednoduché. Potrebujete ich do šalátu, či do pečenia? Pozrite si návod, ako ich správne nakupovať

Obdobie pred Veľkou nocou je typické okrem iného aj zvýšenou spotrebou vajec. Ľudia nakupujú vajcia do varenia, pečenia aj na zdobenie, veď aké by boli veľkonočné sviatky bez tohto symbolu? Pozrite sa, ako čítať kódy na vajíčkach a ako túto potravinu nakupovať.

25.03.2024 06:00
žena, vajíčka, veľká noc Foto:
Ilustračné foto.
debata

Dnešní spotrebitelia kladú veľký dôraz na kvalitu a pôvod potravín, čo sa týka aj vajec. Pred Veľkou nocou ich nakupujeme viac než bežne, preto je dobré vedieť, čo si kladieme do nákupných vozíkov. Prvou podmienkou je, že vajíčka by mali byť čerstvé. Pri nákupe si kladieme aj otázku, odkiaľ pochádzajú – z ktorej krajiny a z akého chovu. Hoci dôverujeme domácim potravinám a považujeme ich za kvalitné, ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka upozorňuje: nápis na obale, ktorý uvádza krajinu pôvodu Slovenskú republiku, ešte nemusí znamenať, že vajíčka pochádzajú zo Slovenska.

Krajina pôvodu a balenia nie je to isté

Vajcia, tak ako aj iné produkty na trhu, upravuje európska aj slovenská legislatíva (konkrétne nariadenie Európskeho parlamentu a Rady EÚ č. 1308/2013, ktorým sa vytvára spoločná organizácia trhov s poľnohospodár­skymi výrobkami v znení neskorších predpisov a v nariadení Komisie ES č. 589/2008 o obchodných normách pre vajcia). To zaručuje rovnakú kvalitu vajec na našom voľnom trhu. No vajcia sú predsa len jedinečná komodita, pretože v našej gastronómii ich často využívame surové, a preto rýchlosť doručenia vajca z farmy až na stôl v tomto procese zohráva naozaj dôležitú úlohu. Dôležité informácie o pôvode a kvalite vajec nájdete aj na obale, no k podstate sa dostanete až vtedy, keď sa pozriete na kódy, ktorými je označené každé vajíčko. Čo hovoria údaje na obale a čo znamenajú jednotlivé písmená a čísla vyrazené na vajíčku?

Informácie na obale

Na obaloch vajec nájdete rôzne informácie, niektoré z nich sú povinné a tieto údaje tam musia byť vždy uvedené. Takým údajom je počet vajec v balení, označenie baliarne, označenie triedy kvality, skupiny hmotnosti, ďalej dátum minimálnej trvanlivosti, odporúčaný spôsob skladovania, údaje o metóde chovu nosníc, vysvetlenie významu kódu výrobcu. To sa týka vajec, ktoré sú balené v obaloch. Pri predaji nebalených vajec sú povinne uvádzané informácie o niečo stručnejšie. Stačí, že je uvedená trieda kvality, hmotnostná trieda, údaj o spôsobe chovu, vysvetlenie významu kódu výrobcu, dátum minimálnej trvanlivosti. Pri predaji vajec priamo od chovateľa stačí, ak chovateľ bude uvádzať len informácie o chovateľovi, dátum znášky a dátum minimálnej trvanlivosti.

potraviny, obchod Čítajte viac Slovenské, české a nemecké áno, ostatným potravinám nedôverujeme

Čo sa dozviete z údajov na obale vajec

Počet vajec v balení – umožní vám kúpiť primerané množstvo vajec.

Označenie baliarne – to je značka štátu, kde boli vajíčka balené. Číslo baliarne však neinformuje o pôvode vajec, to sa z obalu nedozviete. Slovenská baliareň ešte neznamená, že vajíčka pochádzajú zo Slovenska. Údaj o pôvode vajec treba hľadať na kóde vyrazenom na vajíčku.

Trieda kvality – Najčastejšie sa v obchodoch môžete stretnúť s balením vajec triedy A alebo so slovom „čerstvé vajcia“. Pre maloobchodný predaj sú určené vajcia triedy A s možnosťou doplnenia označenia „čerstvé vajcia“ alebo „extra“ alebo „extra čerstvé vajcia“. Slová „extra“ alebo „extra čerstvé“ sa môžu na obaloch obsahujúcich vajcia triedy A používať ako doplňujúce kvalitatívne údaje až do deviateho dňa po znáške vajec. Ide o označenie na páske, ktorá sa musí po deviatich dňoch po znáške vajec zo spotrebiteľského obalu odstrániť. Trieda B sú druhá akosť alebo konzervované vajcia a trieda C sú vajcia vyradené, určené pre potravinársky priemysel.

Skupina hmotnosti
S malé, t. j. pod 53 g
M stredné, t. j. 54 g až 62 g
L veľké, t. j. 63 g až 72 g
XL veľmi veľké, t. j. viac ako 73 g

Ak je na obale uvedené „vajcia rôznej veľkosti“, ide o netriedené vajcia a udáva sa celková minimálna hmotnosť v gramoch.

Dátum minimálnej trvanlivosti – vajcia sa triedia, označujú a balia do desiatich dní po znáške. Vajcia by sa mali skonzumovať do 21 dní po znesení.

Odporúčaný spôsob skladovania – odporúča sa držať vajcia po nákupe v chlade, v teplote od 5 °C do 18 °C.

Údaje o metóde chovu nosníc – či ide o chov klietkový, postieľkový alebo voľný výbeh. Vysvetlenie významu kódu výrobcu – najčastejšie ho nájdete vo vnútri obalu, a preto ak by ste si neboli istí, akého pôvodu sú vajcia zabalené v danom obale, podľa tohto kódu to zaručene identifikujete.

Čo nám hovorí kód vyrazený na vajíčku

Prvé číslo označuje, z akého chovu vajce pochádza:

0 – označuje vajce z ekologického, čiže BIO chovu

1 – označuje vajce, ktoré zniesla nosnica z voľného výbehu

2 – označuje chov na podlahe, podstielkový chov, bidielka

3 – označenie vajíčok, kde chov nosníc bol v obohatených klietkach, klietkový chov (bez bidielok a podstielky)

Po čísle nasledujú dve písmená, ktoré označujú kód krajiny pôvodu. Napr. SK – Slovenská republika, CZ – Česká republika, PL – Poľsko, HU – Maďarsko, AT – Rakúsko.

Registračné číslo podniku sa uvádza ako posledné. V SR sa toto číslo skladá zo skratky okresu, v ktorom sa prevádzkareň nachádza a poradového čísla v rámci spomínaného okresu. Napr. MI 6–3, čiže chov je v Michalovciach a poradové číslo prevádzkarne je 6 – 3.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vajcia #vajíčka #Veľká noc #nákup potravín