Podľa zákona je uvádzanie určitých údajov na obaloch potravín povinné, ďalšie údaje sa uvádzajú len v niektorých prípadoch a iné sú nepovinné. Na obale by ste mali nájsť názov výrobku, výrobcu alebo dovozcu, krajinu pôvodu produktu, jeho hmotnosť alebo objem, dátum spotreby alebo dátum minimálnej trvanlivosti, spôsob skladovania aj ďalšie informácie. K najdôležitejším patria údaje o zložení výrobku. Jednotlivé zložky sa uvádzajú podľa toho, koľko ich potravina obsahuje. To znamená od tej zložky, ktorej je vo výrobku najviac, až po tú, ktorej je najmenej, a to vrátane prídavných látok.
Myslí sa aj na alergikov
Ďalšie údaje informujú o výživovej hodnote potraviny a upozorňujú na obsah alergénov alebo látok, na ktoré môžete mať intoleranciu. Pokiaľ z názvu výrobku jasne nevyplýva, že niektorú z týchto surovín obsahuje, musí byť na obale upozornenie, napríklad: môže obsahovať stopy arašidov. Surovinami, o ktorých by mal spotrebiteľ z hľadiska alergií a intolerancií vedieť, sú: pšenica, raž, jačmeň, ovos, kôrovce, vajcia, ryby, arašidy, sója, mlieko, mandle, orechy, zeler, horčica, sezamové semienka, vlčí bôb, oxid siričitý a siričitany. Výrobcovia uvádzajú aj informácie o nevhodnosti potraviny pre tehotné a dojčiace ženy alebo deti do troch rokov.
Nekupujte staré mäso
Čerstvé bravčové mäso má svetloružovú alebo ružovú farbu. Rozhodne nie je sivé, hnedé alebo zelené a nezapácha. Staršie mäso tmavne, stráca lesk a na okrajoch i povrchu je osušené. Mleté mäso alebo mäso v marináde môže byť kamufláž na zakrytie starého mäsa.
Hovädzie mäso má v čerstvom stave sýtu tmavočervenú až bordovú farbu. Mäso zo starších zvierat má tmavožltý tuk.
Čerstvé hydinové mäso je na povrchu suché, lesklé, nelepivé, má ružovkastú farbu a nezapácha. Hydina, ktorá bola rozmrazená a znovu zmrazená, má pod obalom väčšie množstvo ľadu, tzv. ľadového prachu. Rozhodne nekupujte hydinu s porušeným obalom.
Ryby majú svoju príjemnú prirodzenú vôňu. Keď začnú zapáchať, už nie sú čerstvé. Čerstvá ryba má jasne červené, nezlepené žiabre a nezakalené oči.
Čítajte viac Slovenské, české a nemecké áno, ostatným potravinám nedôverujemeKáva je osobitná kapitola
Nie je to síce potravina, ale konzumujeme ju každodenne, preto je dobré vedieť, ako si vybrať kvalitnú kávu. Kvalitné kávové zrnká majú rovnomernú farbu, nelesknú sa, nie sú poškodené a sú rovnako veľké. V kvalitnej káve necítite kyslosť ani trpkosť. Kvalitu si dokážete overiť len na zrnkovej káve, pomletá káva už túto možnosť nedáva. Na obale by ste mali nájsť informácie o druhu kávy, ďalej o tom, či je zrnková, mletá, alebo rozpustná, jej zloženie, množstvo a dátum minimálnej trvanlivosti. Kvalitná káva zvykne mať uvedený aj dátum a spôsob praženia a pôvod.
Ako spoznáte sfalšované potraviny
Med: Falšuje sa pridaním trstinového alebo repného cukru či glukózového sirupu vyrobeného z obilnín. Falošný med nekryštalizuje, je tekutý a riedky.
Korenie: Pri falšovaní sa do korenia pridávajú farbivá, niekedy aj umelé a karcinogénne. Pravdepodobnosť kúpy falšovaného korenia znížite tým, že nebudete kupovať mleté korenie, ale iba celé, ktoré si pomeliete.
Olivový olej: Pridáva sa doň lacnejší rastlinný olej alebo olej z divokých lieskových orieškov. Pravý a nefalšovaný olej sa len zriedka predáva v plastových fľašiach. Ak je na fľaši označenie DOP, máte v ruke kvalitný výrobok. Pravý olivový olej môže byť aj zakalený, no určite by nemal byť žltkastý alebo bezfarebný.
Čokoláda: Falšuje sa nahradením kakaových bôbov sacharózou alebo pomletými škrupinkami kakaovníka a kakaové maslo sa nahrádza tukom. Ak na obale nenájdete jasné zloženie kakaa a kakaového masla, ide o náhradu čokolády.
Ryby: Ich hmotnosť sa umelo zvyšuje hrubším glazovaním, teda pridaním väčšieho množstva vody. Mäso a mäsové výrobky: Keď je v zložení uvedený separát, sójová či hrachová bielkovina, produkt je nižšej kvality.
Výrobky z ovocia: Aj tu treba pozorne čítať informácie na obale. Od výrobkov s ovocnou zložkou namiesto ovocia a so želírovacou látkou radšej ruky preč.
Čítajte viac Pozor na tieto výrobky, do košíka si ich nedávajte, neobsahujú to, čo sľubuje obalNezanedbávajte hygienu prípravy
Aj prémiové potraviny môžu výrazne stratiť na kvalite, keď pri ich skladovaní a príprave nedodržiavame základné hygienické pravidlá. Ktoré to sú?
- počas prípravy jedla si umývajte ruky vodou a mydlom
- čistite všetky plochy, riad a zariadenia, ktoré používate
- udržujte v čistote kuchyňu, chráňte ju pred hmyzom, hlodavcami a inými zvieratami
- oddeľujte surové mäso a ryby od ostatných potravín
- kuchynské pomôcky na krájanie surových potravín používajte oddelene
- neskladujte spolu surové a uvarené potraviny
- potraviny varte dôkladne
- uvarené jedlo nenechávajte pri izbovej teplote viac ako hodinu-dve
- jedlá neskladujte príliš dlho
- ovocie a zeleninu dôkladne umývajte