Diskrétna matematika, krimi chémia či exotické jazyky. Prečo to neskúsiť študovať?

Možností štúdia na vysokých školách je veľa, no nie všetky odbory sú všeobecne známe. S niektorými ste sa možno dosiaľ nestretli.

28.01.2023 07:00
genetika, veda, štúdium, vysoká škola Foto: ,
Ilustračné foto
debata

O umelej inteligencii ste už určite počuli a viete, že sa stane dominantou budúcnosti. Študuje sa napríklad na Slovenskej technickej univerzite a na Univerzite Komenského v Bratislave, prípadne na Technickej univerzite v Košiciach. Od klasického odboru informatiky s jeho príbuznými odvetviami sa moderná inteligencia odlišuje tým, že sa zameriava na algoritmické štúdium výpočtovo ťažkých problémov, ktorých riešenie si vyžaduje ľudskú inteligenciu.

Diskrétna matematika je slovné spojenie, pod ktorým sa dá predstaviť všeličo, alebo naopak – aj nič. Ide o pomerne nový odbor, ktorý je definovaný ako štúdium matematiky zaoberajúci sa len diskrétnymi matematickými štruktúrami. Tie sú charakteristické celými číslami a teda sú „počítateľné“ na rozdiel od klasickej matematiky, ktorá sa venuje reálnym číslam a matematickým analýzam. Odbor vznikol v reakcii na rozvoj informatiky a niekedy sa označuje ako súčasť informatiky a nie matematiky. Pod disciplíny diskrétnej matematiky patrí napríklad kombinatorika, matematická logika, teória čísel či teória automatov.

Ak sa zaujímate viac o prírodné vedy a ste naozaj dobrí kamaráti s chémiou, môžete uvažovať o štúdiu forenznej a kriminalistickej chémie. Blízko k tomuto odboru má program aplikovaná chémia a forenzná prax, odbor, ktorý je prienikom študijných disciplín chémie a práva. K novším odborom patrí aj forenzná a kriminalistická environmentalis­tika, ktorá sa venuje kriminálnym priestupkom proti životnému prostrediu.

šťastná študentka Čítajte viac Kam na vysokú školu: Kvalitné vzdelanie je devízou do budúcnosti

Zaujímavým odborom je synekológia či systémová ekológia. Je definovaná ako náuka o vzťahoch spoločenstiev rastlín k prostrediu. Vo všeobecnosti sa venuje skúmaniu vzťahov a štruktúr medzi organizmami, biotopmi a prostredím.

V susednej Českej republike existuje výnimočný odbor adiktológia, zameraný na problematiku drogových závislostí, ich prevenciu a následnú rekonvalescenciu. Je teda transdisciplinárny a kombinuje oblasti psychológie, sociológie, biochémie a práva.

rozhodovanie, kariéra, škola Čítajte viac Pri výbere štúdia je dôležité to, čo vás baví

V spoločenských a humanitných vedách nie je núdza o najrozmanitejšie študijné odbory, akými sú napríklad etnológia, religionistika, kulturológia alebo bezpečnostné štúdiá. Priaznivci histórie si môžu vybrať muzeológiu a kultúrne dedičstvo či archívnictvo. Z cudzích jazykov patrí k exotickým arabčina alebo čínština, ktoré možno študovať v rozličných jazykových kombináciách.

Zdroj: vysokeskoly.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #študenti #vysoké školy #vzdelávanie #Kam na vysokú školu