Trendom sú vedomosti s praxou. O aké profesie je záujem?

Nové technológie ovplyvňujú všetky oblasti života. Pre firmy to okrem iného znamená preorientovávať sa napríklad na iné produkty, rýchlo reagovať na zmeny, brať do úvahy aj ekologické aspekty, a to bez kvalitných zamestnancov nejde. Budovať kariéru im pomáhajú už po základnej škole.

03.02.2023 10:00
študenti, žiaci, trieda Foto:
Ilustračné foto
debata

Na adresu školského systému zaznievajú dlhodobo kritické výhrady, že žiaci sa musia memorovať veľa informácií a údajov, neraz aj takých, ktoré by vôbec nemuseli, no keď prídu do praxe, sú mnohí „nepoužiteľní“. Hoci môžu byť výborní študenti, v každodennej realite sa bez praktických znalostí orientujú len s ťažkosťami. Časy a nároky sa rýchlo menia a mnohé firmy či spoločnosti myslia na to, že vzdelaní a šikovní ľudia sú základ, preto si svojich budúcich kolegov hľadajú už od strednej školy.

Duálne vzdelávanie, v ktorom žiaci popri teórii absolvujú aj praktickú výučbu, nie je žiadnou novinkou, existovalo už pred rokmi. Postupne sa však od neho upúšťalo, mnohé, najmä učňovské školy prijímali čoraz menej žiakov, niektoré aj zanikli a zrazu vyšlo najavo, že nám žalostne chýbajú elektrikári, maliari, vodoinštalatéri či zámočníci.

dievča, úsmev, mobil, stredoškolák Čítajte viac Stredoškoláci dostanú vyššie štipendiá. Koľko peňazí môžu dostať?

Dnešné podoby duálneho vzdelávania majú úplne inú podobu, zameriavajú sa na očakávané trendy na trhu práce, ktoré jednoznačne smerujú k technickým profesiám. Zamestnávatelia potrebujú kvalifikovaných robotníkov, skladníkov, montážnikov, elektromechanikov, elektrotechnikov, údržbárov či servisných pracovníkov.

Pri vypĺňaní prihlášky na strednú školu by preto deviataci mali dôkladne premýšľať najmä nad tým, akú majú perspektívu zamestnať sa v odbore, ktorý si vyberú. Odhliadnuc od toho, že premenných, ktoré vstupujú do hospodárskych a ekonomických podmienok, je veľa, kvalitné vzdelanie s praxou môže byť jednou z mála istôt.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #stredné školy #vzdelávanie #Kam na strednú školu