Príroda je skvelá učiteľka: Čo všetko dokáže naučiť?

Stredná odborná škola vinársko-ovocinárska v Modre je jediná svojho zamerania na Slovensku a má úctyhodnú tradíciu, na budúci rok oslávi svoje 140. výročie. O uplatnení absolventov i o nových trendoch výučby hovoríme s riaditeľkou Monikou Kisovou.

04.02.2023 09:21
práca vo vinohrade, modra, soš, stredná odborná... Foto:
Práca vo vinohrade
debata (2)

Prečo by si mali deviataci vybrať štúdium u vás?

Aby sme si vychovali na Slovensku generáciu, ktorá bude schopná sama si vypestovať ovocie a rôzne odrody viniča, dorábať vlastné produkty – kvalitné vína, osviežujúce džúsy, mušty a iné výrobky. Študenti sú počas celého štúdia v rámci odbornej praxe vo vinohradoch a v ovocných sadoch spojení s prírodou, čím získavajú potrebnú energiu pre svoj ďalší rozvoj a kvalitný zdravší život.

Aké študijné odbory im ponúkate?

Momentálne sú štyri – vinárska prevádzka, somelierstvo, podnikanie a agroturistika.

Na ktorý sa hlási najviac záujemcov?

Jednoznačného favorita nemáme, dlhoročne sa však v popredí držia podnikanie a somelierstvo. Ožíva záujem o agroturistiku, turizmus je v posledných rokoch čoraz populárnejší. Za posledné tri roky vzrástol záujem o odbor vinárska prevádzka, ktorý sme znovu otvorili.

študenti, žiaci, trieda Čítajte viac Trendom sú vedomosti s praxou. O aké profesie je záujem?

Prichádzajú k vám žiaci, ktorí majú nejaké poľnohospodárske zázemie v rodine, alebo aj takí, ktorí idú úplne do neznáma?

Medzi našimi študentmi sú deti zo slovenských vinárskych rodín, ale o tento odbor majú záujem aj mladí ľudia bez takéhoto zázemia. Vinohradníctvo a vinárstvo je veľmi zaujímavý, ale aj náročný odbor. Mladí ľudia pracujú vo vinohrade, vo vínnej pivnici aj v ovocnom sade. U nás študujú cez zážitky a odbornú prax a pre mnohých je štúdium srdcovou záležitosťou. Dovolím si tvrdiť, že posledných päť – šesť rokov rastie počet detí z vinárskych rodín, z rodín, ktoré prevádzkujú malé penzióny, venujú sa agroturizmu.

Škola má celoslovenskú pôsobnosť, máme deti zo všetkých krajov. Od Senice, Skalice po Nitru cez Malokarpatskú oblasť, ale aj zo stredu, severu a juhu Slovenska. V poslednom období nás teší aj čoraz vyšší počet žiakov z východného Slovenska, z Tokajskej oblasti. Pre nás je vizitkou, že vieme vychovať šikovných absolventov. Istým spôsobom sa nám spontánne starajú o nábor nových študentov.

Máte viac chlapcov či dievčat?

Je to asi na polovicu.

Kde sa vaši absolventi uplatnia?

V rôznych oblastiach, vo vinárstvach, v rodinných agroturistických podnikoch, somelieri pracujú v gastrosektore a vo vinotékach, vinárski podnikatelia rozširujú prevažne rodinné vinárske podniky. Pracujú aj v ovocinárskej výrobe, pri pestovaní ovocia a spracovávaní ovocných produktov.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #vzdelávanie #stredné odborné školy #Kam na strednú školu