Prečo by si mali deviataci vybrať štúdium u vás?
Aby sme si vychovali na Slovensku generáciu, ktorá bude schopná sama si vypestovať ovocie a rôzne odrody viniča, dorábať vlastné produkty – kvalitné vína, osviežujúce džúsy, mušty a iné výrobky. Študenti sú počas celého štúdia v rámci odbornej praxe vo vinohradoch a v ovocných sadoch spojení s prírodou, čím získavajú potrebnú energiu pre svoj ďalší rozvoj a kvalitný zdravší život.
Aké študijné odbory im ponúkate?
Momentálne sú štyri – vinárska prevádzka, somelierstvo, podnikanie a agroturistika.
Na ktorý sa hlási najviac záujemcov?
Jednoznačného favorita nemáme, dlhoročne sa však v popredí držia podnikanie a somelierstvo. Ožíva záujem o agroturistiku, turizmus je v posledných rokoch čoraz populárnejší. Za posledné tri roky vzrástol záujem o odbor vinárska prevádzka, ktorý sme znovu otvorili.

Prichádzajú k vám žiaci, ktorí majú nejaké poľnohospodárske zázemie v rodine, alebo aj takí, ktorí idú úplne do neznáma?
Medzi našimi študentmi sú deti zo slovenských vinárskych rodín, ale o tento odbor majú záujem aj mladí ľudia bez takéhoto zázemia. Vinohradníctvo a vinárstvo je veľmi zaujímavý, ale aj náročný odbor. Mladí ľudia pracujú vo vinohrade, vo vínnej pivnici aj v ovocnom sade. U nás študujú cez zážitky a odbornú prax a pre mnohých je štúdium srdcovou záležitosťou. Dovolím si tvrdiť, že posledných päť – šesť rokov rastie počet detí z vinárskych rodín, z rodín, ktoré prevádzkujú malé penzióny, venujú sa agroturizmu.
Škola má celoslovenskú pôsobnosť, máme deti zo všetkých krajov. Od Senice, Skalice po Nitru cez Malokarpatskú oblasť, ale aj zo stredu, severu a juhu Slovenska. V poslednom období nás teší aj čoraz vyšší počet žiakov z východného Slovenska, z Tokajskej oblasti. Pre nás je vizitkou, že vieme vychovať šikovných absolventov. Istým spôsobom sa nám spontánne starajú o nábor nových študentov.
Máte viac chlapcov či dievčat?
Je to asi na polovicu.
Kde sa vaši absolventi uplatnia?
V rôznych oblastiach, vo vinárstvach, v rodinných agroturistických podnikoch, somelieri pracujú v gastrosektore a vo vinotékach, vinárski podnikatelia rozširujú prevažne rodinné vinárske podniky. Pracujú aj v ovocinárskej výrobe, pri pestovaní ovocia a spracovávaní ovocných produktov.