Až 65 % súčasných školákov čakajú v krátkej budúcnosti také pracovné miesta, ktoré dnes ešte neexistujú

Prebiehajúci akreditačný proces na vysokých školách má za cieľ pripraviť absolventov na povolania budúcnosti aj na to, aby sa svojím vzdelaním dokázali presadiť i vo svete.

02.04.2023 10:00
žena, mikroskop, výskum, vedkyňa Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Dnešná generácia mladých ľudí by mala rátať s tým, že jedným z najdôležitejších kritérií pri rozhodovaní, kam si podať prihlášku, je aj digitalizácia. Potvrdzujú to viaceré prieskumy, podľa ktorých až 65 % súčasných školákov čakajú v krátkej budúcnosti také pracovné miesta, ktoré dnes ešte neexistujú. Zavádzanie informatizácie a digitalizácie napreduje raketovou rýchlosťou a výrazne mení mnohé oblasti.

Pre slovenskú ekonomiku je príznačný dôraz na technické odvetvia, odborníci s kvalitným vzdelaním tohto typu sa nebudú musieť o prácu báť. Firmy už dnes vyhľadávajú najmä informatikov, ale aj programátorov a špecialistov zameraných na vývoj nových materiálov, na robotizáciu či na energetiku. Mnohé spolupracujú s vysokými školami a poskytovaním praxe i praktickými programami pre študentov si vychovávajú svojich budúcich kolegov. Sympaticky vyznieva napríklad program firmy DELL Technologies, ktorá búra predsudky o tom, že technické odbory sú len pre mužov. Pre študentky robia projekty, v rámci ktorých pracujú s mentorkou a absolvujú aj sériu workshopov. Okrem vedomostí tak získajú aj sebadôveru pri prezentovaní svojich názorov i jasnejšiu predstavu o budúcej kariére.

študentka, vysoká škola Čítajte viac Prvým krokom ako sa dostať na vysokú školu je podanie prihlášky

Získavanie praxe už počas štúdia a spoluprácu s vysokými školami rozbehli mnohé firmy a spoločnosti. Na rýchlo sa meniace podmienky fungovania ekonomiky len teoretické vedomosti, hoci aj bohaté, dnes už nestačia. Veľmi dobre to vedia aj študenti. Takmer 40 % vysokoškolákov napríklad za jeden z najväčších problémov v pandemickom roku 2021 v prieskume uviedlo, že im chýba nielen možnosť stáží v zahraničí, ale najmä konkrétny kontakt s praxou. Treba len dúfať, že podobné prekážky a obmedzenia sú už len minulosťou, ktorá sa nebude opakovať. Aj preto, lebo bonusom praxe je i nadobudnutie tzv. mäkkých zručností, ku ktorým patrí schopnosť zvládať stresujúce situácie, pracovať v tíme, vedieť komunikovať a byť zodpovedný.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #akreditácia #vysoké školy #vzdelávanie