Kedy si môžete doplatiť pred dôchodkom odvody?

Chystáte sa do penzie a chýbajú vám odpracované roky na priznanie nároku na dôchodok? Môžete využiť možnosť doplatiť si poistné na dôchodkové poistenie.

27.07.2021 06:00
manželia, vysvetľovanie, tablet, počítač,... Foto:
Možnosť doplatiť si poistné na dôchodkové poistenie využívajú najmä tí poistenci, ktorí nemajú dostatočne dlhé obdobie dôchodkového poistenia pre priznanie nároku na dôchodok.
debata (3)

Zákon o sociálnom poistení umožňuje zaplatiť poistné na dôchodkové poistenie dodatočne. Urobiť tak ale môžu len ľudia, ktorí spĺňajú stanovené podmienky a ide o striktne vymedzené prípady. Doplatiť odvody možno najskôr od roku 2004 za obdobie, počas ktorého fyzická osoba bola zaradená do evidencie nezamestnaných občanov alebo sa sústavne pripravovala na povolanie štúdiom na strednej škole alebo na vysokej škole po dovŕšení 16 rokov veku.

A akým spôsobom tak možno urobiť? Sociálna poisťovňa upozornila záujemcov o dodatočné zaplatenie poistného na dôchodkové poistenie, že v prvom rade musia najskôr pobočke Sociálnej poisťovne podľa svojho trvalého bydliska doručiť poisťovni treba vyplnené a podpísané tlačivo „Oznámenie o dodatočnom zaplatení poistného na dôchodkové poistenie“. Tlačivo je k dispozícii na webovej stránke Sociálnej poisťovne v časti Formuláre alebo priamo v pobočkách; najlepšie je doručiť ho osobne.

Na základe tohto oznámenia pobočka zistí, či záujemca spĺňa zákonom stanovené podmienky na dodatočné zaplatenie poistného. Ak áno, môže poistné okamžite aj zaplatiť. Pobočka následne vydá potvrdenie o zaplatení poistného a na požiadanie poistenca môže vydať aj potvrdenie o dobách poistenia, za ktoré si poistné dodatočne zaplatil.

V dôchodkovom poistení platí zásada, že čím sú vyššie odvody na dôchodkové poistenie, tým bude vyššia suma budúceho dôchodku. Ľuďom, ktorí sú zamestnancami, strháva odvody na dôchodkové poistenie priamo ich zamestnávateľ. Živnostníci, ktorí sú povinne poistení, si zase musia odvody platiť každý mesiac sami.

muži, práca, rozhovor, kolegovia, spolupráca Čítajte aj Ako sa zmenili odvody živnostníkov od 1. júla

Možnosť doplatiť si poistné na dôchodkové poistenie využívajú najmä tí poistenci, ktorí nemajú dostatočne dlhé obdobie dôchodkového poistenia pre priznanie nároku na dôchodok. Môžu si ho však doplatiť len za obdobie od 1. 1. 2004 a len v prípadoch striktne vymedzených zákonom – za obdobie, počas ktorého sa sústavne pripravovali na povolanie štúdiom na strednej škole alebo na vysokej škole po dovŕšení 16 rokov veku, boli zaradené do evidencie nezamestnaných občanov, mali prerušené dôchodkové poistenie (napr. z dôvodu rodičovskej dovolenky, neplateného voľna) alebo boli zamestnancom s odvodovou úľavou. Doplatiť poistné na nemocenské poistenie alebo na poistenie v nezamestnanosti kvôli získaniu potrebného obdobia pre získanie nároku na príslušné dávky však nie je možné v žiadnom prípade.

Ak si chce niekto zvýšiť svoju penziu, môže si platiť aj dobrovoľné odvody. Vtedy si sám zvolí vymeriavací základ, z ktorého sa mu poistné vypočíta. Dobrovoľné odvody sa nevyplatí platiť tým ľuďom, ktorí zarábajú viac ako trojnásobok priemernej mzdy. Pri výpočte penzie sa berie do úvahy len trojnásobok priemerného platu, ich dôchodok by sa aj tak nezvýšil. Zbytočné to je aj pre ľudí, ktorí nie sú vôbec povinne poistení, aby si platili celý rok dobrovoľné odvody z vymeriavacieho základu, ktorý je vyšší ako trojnásobok priemernej mzdy. V prípade dodatočného doplatenia odvodov je tiež potrebné zvoliť si vymeriavací základ v rozmedzí medzi minimálnym a maximálnym vymeriavacím základom, ktorý platil v danom roku. V porovnaní s dobrovoľným poistením je výhodou doplatenia odvodov, že netreba platiť odvod do rezervného fondu.

penzista, záhradník, kvetinárstvo, pracujúci penzisti Čítajte viac Poradňa: Ako sa započítavajú odpracované roky do dôchodku?

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #odvody #odchod do dôchodku #dôchodkové poistenie #odpracované roky #zvýšenie penzie #odchod do penzie