Úrady práce: Príspevky na opatrovanie sú častou témou otázok

Skrátene ich nazývame úradmi práce. Ide však o úrady práce, sociálnych vecí a rodiny. Okrem iného sa zaoberajú aj príspevkami na opatrovanie či na kúpu auta. Ako ich dostať?

21.12.2021 10:00
ruka, kocky Foto:
Peňažný príspevok na kúpu osobného motorového vozidla slúži na zabezpečenie mobility osoby s ŤZP.
debata

Moja teta má 88 rokov a je nevidiaca. Nemá sa o ňu kto starať, starám sa ja so sestrou. Lenže máme rodiny a deti a nemôžeme stále pri nej sedieť. Teraz je z nej ležiaci pacient. Do domova ju dať nechceme. Potrebovali by sme opatrovateľku. Má nárok na nejakú z úradu práce?

Zabezpečenie potrebnej pomoci prostredníctvom opatrovateľky nepatrí do pôsobnosti ústredia a ani úradov práce, sociálnych vecí a rodiny. Problematiku opatrovateľskej služby terénnou formou upravuje zákon č. 448/2008 Z. z. o sociálnych službách a o zmene a doplnení zákona č. 455/1991 Zb. o živnostenskom podnikaní (živnostenský zákon) v znení neskorších predpisov. Terénna opatrovateľská služba patrí do pôsobnosti príslušnej obce alebo vyššieho územného celku, na ktoré je potrebné sa v danej veci obrátiť.

Odkázanosť fyzickej osoby s ťažkým zdravotným postihnutím (ŤZP) na pomoc inej fyzickej osoby možno kompenzovať aj peňažným príspevkom na opatrovanie, problematiku ktorého upravuje zákon č. 447/2008 Z. z. o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia.

Žiadosť o priznanie peňažného príspevku na opatrovanie môže podať aj osoba, ktorá nie je s opatrovanou osobou v žiadnom príbuzenskom vzťahu, teda cudzia osoba, ktorá okrem iných zákonom ustanovených podmienok musí spĺňať podmienku bývania. To sa považuje za splnené, ak fyzická osoba, ktorá opatruje osobu s ŤZP, má trvalý alebo prechodný pobyt v mieste trvalého pobytu osoby s hendikepom alebo fyzická osoba s ŤZP má prechodný pobyt v mieste trvalého pobytu osoby, ktorá ju opatruje a s ktorou býva.

doktorka, opatrovanie, dôchodkyňa, rúška Čítajte viac Čo je dobré vedieť o sociálnych službách a výšky finančného príspevku na rok 2022

Peňažný príspevok na opatrovanie sa podľa charakteru nároku považuje za fakultatívnu dávku, na priznanie ktorej neexistuje právny nárok, môže byť teda priznaný a poskytovaný len v prípade splnenia všetkých zákonom ustanovených podmienok, ktoré musia byť splnené tak na strane opatrovanej osoby, ako aj na strane fyzickej osoby vykonávajúcej opatrovanie.

Základnou zákonnou podmienkou pre priznanie peňažného príspevku na opatrovanie je, že opatrovaná osoba sa musí na základe komplexného posudku, vydaného miestne príslušným úradom práce, sociálnych vecí a rodiny považovať za fyzickú osobu s ťažkým zdravotným postihnutím a musí byť odkázaná na opatrovanie. Príspevok teda musí mať v komplexnom posudku aj navrhnutý. Za odkázanú na opatrovanie sa považuje len fyzická osoba s ŤZP so stupňom odkázanosti V alebo VI.

V zmysle zákona môže opatrovanie vykonávať len fyzická osoba, ktorá je plnoletá, má spôsobilosť na právne úkony v plnom rozsahu, je fyzicky a psychicky schopná vykonávať opatrovanie a fyzická osoba s ťažkým zdravotným postihnutím jej udelila písomný súhlas s opatrovaním, okrem ustanovených výnimiek. Ďalšou zákonnou podmienkou je splnenie účelu a rozsahu opatrovania, ktoré sa považujú za splnené, ak osoba vykonávajúca opatrovanie osobne a každodenne zabezpečuje opatrovanej fyzickej osobe s ťažkým zdravotným postihnutím potrebnú pomoc a starostlivosť a v rozsahu, na ktorý je podľa komplexného posudku odkázaná.

Konanie, rozhodovanie a v prípade vzniku nároku aj poskytovanie peňažného príspevku na opatrovanie patrí do pôsobnosti úradu práce miestne príslušného podľa trvalého bydliska žiadateľa (fyzickej osoby vykonávajúcej opatrovanie). Konanie začína na základe žiadosti, ktorú môže podať písomne alebo elektronickými prostriedkami podpísanú zaručeným elektronickým podpisom prostredníctvom ústredného portálu verejných služieb ľuďom www.slovensko.sk. Rozhodovaniu predchádza posudková činnosť (lekárska a sociálna), presné a úplné zistenie skutočného stavu veci a za tým účelom obstaranie si podkladov potrebným pre rozhodnutie. Samotný nárok na peňažný príspevok na opatrovanie a na jeho výplatu vzniká až právoplatným rozhodnutím úradu o jeho priznaní.

rodina Čítajte viac Úrady práce "neslúžia“ len nezamestnaným. Aj rodinám a hendikepovaným ľuďom

V akom prípade môžem ako ťažko zdravotne postihnutá osoba žiadať o príspevok na kúpu auta? V akom prípade mi ho úrad práce poskytne?

Pri kúpe osobného motorového vozidla musia byť splnené viaceré podmienky. Peňažný príspevok na kúpu osobného motorového vozidla slúži na zabezpečenie mobility osoby s ŤZP. Možno ho poskytnúť, ak hendikepovaná osoba je zamestnaná alebo preukáže, že bude zamestnaná, podniká alebo sa jej poskytuje sociálna služba v domove sociálnych služieb, alebo navštevuje školské zariadenie, alebo preukáže, že bude navštevovať školské zariadenie a auto bude využívať najmenej dvakrát v týždni na účely prepravy do zamestnania, školského zariadenia alebo do domova sociálnych služieb.

Osoba s ŤZP je odkázaná podľa komplexného posudku na individuálnu prepravu osobným motorovým vozidlom, ak nie je schopná z dôvodu ťažkej poruchy mobility premiestniť sa k vozidlu verejnej hromadnej dopravy osôb (napríklad autobus, električka, vlak, trolejbus) a späť, nastupovať do vozidla verejnej hromadnej dopravy osôb a udržať sa v ňom počas jazdy a vystupovať z takéhoto vozidla alebo z dôvodu duševnej poruchy s často opakujúcimi prejavmi agresivity, neovládateľného alebo nepredvídateľného správania prepravovať sa vozidlom verejnej hromadnej dopravy osôb alebo ťažkej poruchy zvieračov prepravovať sa vozidlom verejnej hromadnej dopravy osôb.

Peňažný príspevok nemožno poskytnúť na kúpu auta, ktoré je podľa technického preukazu staršie ako päť rokov, ak príjem osoby s ŤZP prevyšuje päťnásobok sumy životného minima (v súčasnosti 1 074,15 eura), na auto, ktoré bolo kúpené predo dňom vypracovania komplexného posudku.

Príspevok je možné poskytnúť najviac vo výške 6 638,79 eura, ak ide o auto s manuálnou prevodovkou, alebo najviac vo výške 8 298, 48 eura, ak má auto automatickú prevodovku. Cena auta sa zohľadňuje najviac v sume 13 277,57 eura.

Zdroj: upsvar.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #príspevok na opatrovanie #ŤZP #úrady práce