Pokračovanie článku: Otázky a odpovede: Na čo ste zvedaví v súvislosti s rôznymi druhmi penzií

Predčasný dôchodok

13. Som ročník 1962, mám tri deti a odpracovaných 41 rokov. Aká bude výška môjho predčasného dôchodku, keď hrubý zárobok mám 630 eur?

Z uvedených údajov nie je možné vypočítať výšku dôchodku. Suma dôchodku sa počíta podľa vzorca stanoveného zákonom o sociálnom poistení tak, že sa vynásobí obdobie dôchodkového poistenia, priemerným osobným mzdovým bodom a aktuálnou dôchodkovou hodnotou. Obdobím dôchodkového poistenia pre výpočet sumy starobného dôchodku je obdobie povinného dôchodkového poistenia a dobrovoľného dôchodkového poistenia získané po skončení povinnej školskej dochádzky do posledného dňa pred dňom dovŕšenia dôchodkového veku. Pre výpočet sumy dôchodku sa hodnotia zárobky spravidla od roku 1984 do posledného roku pred rokom, v ktorom vznikol nárok na dôchodok. Aktuálna dôchodková hodnota je určená zákonom a platí v čase vzniku nároku na výplatu dôchodkovej dávky, aktuálne platná je v sume 14,2107 eura. Ak ide o predčasný dôchodok, suma tohto dôchodku sa následne zníži o 0,5 % za každých začatých 30 dní od vzniku nároku na tento dôchodok do dovŕšenia penzijného veku.

14. Dôchodkový vek by som mala dosiahnuť v apríli 2023. Ako môžem zistiť svoj priemerný osobný mzdový bod. Narodila som sa v roku 1961.

Môžete požiadať Sociálnu poisťovňu o zaslanie Informácie o stave a zmenách stavu individuálneho účtu poistenca. Tu nájdete osobné mzdové body za jednotlivé roky od roku 1984, ako aj obdobia dôchodkového poistenia. Na základe týchto informácií si potom môžete vypočítať priemerný osobný mzdový bod. Ten sa určí ako podiel súčtu osobných mzdových bodov dosiahnutých v jednotlivých rokoch rozhodujúceho obdobia a obdobia dôchodkového poistenia v rozhodujúcom období. Rozhodujúcim obdobím sú spravidla roky od roku 1984 do posledného roku pred rokom, v ktorom vznikol nárok na dôchodok. Nárok na nemocenské pri péenke je pri zamestnancoch a živnostníkoch podmienený existenciou nemocenského poistenia ku dňu vzniku práceneschopnosti. Ak budete poberať predčasný dôchodok, nemôžete súčasne pracovať. Výnimkou je práca na dohodu s odvodovou úľavou, kedy sa výplata predčasného dôchodku zastaví až vtedy, keď príjem z takejto dohody v príslušnom roku presiahne sumu 2 400 eur. Pri práci na takúto dohodu však nie je osoba s priznaným predčasným dôchodkom nemocensky poistená.

manželia, seniori, papiere, notebook, úsmev Čítajte viac Uvažujete nad odchodom do predčasnej penzie? S čím musíte rátať

15. Narodila som sa 6. júla 1960 a som bezdetná. Od januára 2022 by som rada požiadala o predčasný dôchodok. Mám dať výpoveď k 31. decembru 2021 alebo k 7. 1. 2022?

O tom, kedy dáte výpoveď v práci, sa rozhodujete sama na základe svojej sociálnej, ekonomickej a zdravotnej situácie. Suma dôchodku sa vypočíta tak, že sa vynásobí obdobie dôchodkového poistenia priemerným osobným mzdovým bodom a aktuálnou dôchodkovou hodnotou. Suma predčasného dôchodku sa znižuje o 0,5 % za každých začatých 30 dní od vzniku nároku na tento dôchodok do dovŕšenia dôchodkového veku. To znamená, že čím neskôr pôjdete do predčasnej penzie, tým bude percento zníženia nižšie, a teda suma dôchodku vyššia.

16. V práci som dostal výpoveď. Odpracovaných mám 32 rokov. Oplatí sa mi viac ísť na predčasný dôchodok, alebo najprv čerpať dávku v nezamestnanosti?

O tom, čo je výhodnejšie, sa každý rozhoduje sám na základe svojej životnej situácie. Predčasný dôchodok sa zníži za každých začatých 30 dní od vzniku nároku na jeho výplatu do dovŕšenia dôchodkového veku o 0,5 %. To znamená, že ak by ste išli do predčasnej penzie dva roky pred dovŕšením dôchodkového veku, predčasný dôchodok by sa vám znížil o 12,5 %. Ak by ste najprv 6 mesiacov poberali podporu v nezamestnanosti a až potom by ste požiadali o predčasný dôchodok, znížil by sa vám o 9,5 %. Doba poberania dávky v nezamestnanosti nie je obdobím dôchodkového poistenia, nehodnotí sa pre výpočet sumy dôchodku. Túto dobu je možné zhodnotiť len vtedy, ak by ste si platili dobrovoľné dôchodkové poistenie. Poistenie za dobu evidencie na úrade práce je možné doplatiť aj dodatočne, a to napríklad pri priznaní dôchodku. V tomto prípade sa bude pre výpočet dôchodku hodnotiť obdobie dôchodkového poistenia. Nebude sa však hodnotiť vymeriavací základ, z ktorého bolo odvedené poistné, a to preto, lebo pre výpočet sumy penzie sa hodnotia vymeriavacie základy spravidla od roku 1984 do posledného roku pred vznikom nároku na dôchodok, čo by vo vašom prípade boli roky 1984 až 2020. Jednou z podmienok nároku na tento dôchodok je aj skutočnosť, že jeho suma musí byť vyššia ako 1,2-násobok sumy životného minima pre jednu plnoletú osobu.

Potrebujete pomôcť? Naši odborníci vám poradiaísť na Rady Pravdy

17. Bol mi priznaný predčasný dôchodok, ktorý sa mi nevypláca, pretože pracujem. Dňa 5. januára 2022 dovŕšim dôchodkový vek. Môžem od tohto dňa požiadať o priznanie starobného dôchodku, aj keď budem naďalej pracovať?

Áno. Nárok na výplatu dôchodku vzniká aj dovŕšením dôchodkového veku. Výplata starobného dôchodku nie je obmedzená v dôsledku súbehu s prácou, preto po dovŕšení dôchodkového veku je možné požiadať o jeho uvoľnenie, aj keď budete naďalej pracovať.

18. Som predčasný penzista. Dôchodkový vek dovŕšim 8. februára 2022 a chcel by som sa zamestnať. Ako a kedy príde k prechodu z predčasného na riadny starobný dôchodok?

Predčasný dôchodok po dovŕšení penzijného veku je starobný dôchodok. To znamená, že od 8. februára budete jeho poberateľom. O tejto skutočnosti Sociálna poisťovňa rozhodnutie nevydáva.

19. Narodila som sa 5. októbra 1961. Som bezdetná. Môžem požiadať o predčasný dôchodok?

Nie, pretože nespĺňate vekovú podmienku. Dôchodkový vek poistenca narodeného v roku 1961 je 63 rokov a 2 mesiace a ten dosiahnete 5. decembra 2024. O predčasnú penziu tak budete môcť požiadať najskôr 5. decembra budúceho roka. Zároveň však váš dôchodok musí byť vyšší ako 1,2-násobok sumy životného minima. Nárok vám nevznikne ani vtedy, ak k uvedenému dňu alebo ku dňu, od ktorého budete žiadať o dôchodok, budete pracovať.

manželia, penzisti, notebook, rozmýšľanie, problém, peniaze Čítajte viac Zmeny v penziách: Do penzie po 40 odpracovaných rokoch?

20. Môžem pracovať na dohodu s odvodovou úľavou a súčasne poberať predčasný dôchodok?

Môžete, ak už predčasný dôchodok poberáte. Od 1. júla 2018 môže pracovať na dohodu s odvodovou úľavou aj poberateľ predčasného dôchodku bez toho, aby mu Sociálna poisťovňa zastavila jeho výplatu, ak príjem z tejto dohody nepresiahne za rok 2 400 eur. Ak však príjem z takejto dohody za rok presiahne 2 400 eur, Sociálna poisťovňa zastaví výplatu predčasnej penzie a v ďalšom roku výplatu v januári obnoví a zúčtuje. Pri spisovaní žiadosti o predčasný dôchodok ešte nemôžete pracovať na dohodu s odvodovou úľavou, teda byť dôchodkovo poistený.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #predčasný dôchodok #starobný dôchodok #otázky a odpovede #práca popri dôchodku #práca popri penzii #pozostalostné dôchodky