Kedy dôchodcom štát vráti dane?

Ak mal penzista v roku 2021 zdaniteľné príjmy, musí podať daňové priznanie. Pozor však, niektorým štát daň vráti. Ako postupovať, aby vám zaplatené peniaze prišli naspäť?

02.03.2022 08:00
dôchodci, manželia, zmluvy, účty, Foto:
Ilustračné foto.
debata

Ste pracujúci dôchodca a zamestnávateľ vám zrážal preddavky na daň? V takom prípade je pre vás výhodné podať daňové priznanie k dani, aj keď vaše zdaniteľné príjmy nepresiahli sumu 2 255,72 eura. V takomto podanom daňovom priznaní dôchodcovi vznikne daňový preplatok a daňový úrad mu vráti tento daňový preplatok na základe žiadosti o vrátenie daňového preplatku.

Pokiaľ spĺňate podmienky na vrátenie daní, treba o vrátenie požiadať v rámci daňového priznania. V prípade, ak teda chce dôchodca získať naspäť zaplatené dane, musí sám podať daňové priznanie. Ak má len príjem zo zamestnania, podá daňové priznanie typu A. Na jeho vyplnenie potrebu potvrdenie od zamestnávateľa o výške príjmu a výške zrazených daní a odvodov. Potvrdenie je každý zamestnávateľ povinný vystaviť. Platí teda, že ak chce naspäť zaplatené peniaze, nestačí, ak požiada svojho zamestnávateľa o vykonanie ročného zúčtovania daní. V takom prípade mu totiž daňový úrad nevráti žiadne dane.

seniori dôchodcovia Čítajte viac Revolúcia v penziách: Prinesú chystané zmeny dôchodcom viac peňazí?

A ako postupovať?

V daňovom priznaní je aj kolónka, do ktorej sa uvádza výška celoročného dôchodku. Výšku dôchodku však musia uviesť len tí penzisti, ktorých dôchodok je nízky, a preto im vznikne nárok aspoň na časť nezdaniteľného minima. Ak niekto žiada o vrátenie preplatku, ktorý mu vznikol z dôvodu, že jeho zárobok bol nižší ako polovica nezdaniteľného minima, výšku dôchodku nemusí uviesť. Žiadosť o vrátenie preplatku je súčasťou daňového priznania – jedenásty oddiel daňového priznania typu A. Dôchodca tu vyznačí, či chce peniaze poslať poštou, alebo prevodom na účet. Ak niekto nevyplní žiadosť o vrátenie preplatku, bude musieť poslať samostatnú žiadosť, inak mu ho daňový úrad nevráti.

Dodatočné daňové priznanie

Penzisti, ktorí nepodajú daňové priznanie v riadnom termíne, ešte stále potom môžu podať dodatočné daňové priznanie. Keďže pracujúci dôchodca si v ňom uplatní oslobodenie od platenia daní do výšky polovice nezdaniteľného minima, a teda jeho výsledná daň bude nižšia ako pôvodne, nehrozí mu za podanie dodatočného daňového priznania pokuta.

Získať zaplatené dane späť sa dá aj dodatočne, a to päť rokov dozadu. Podať však treba dodatočné daňové priznanie. Možno tak urobiť do uplynutia piatich rokov od konca roka, v ktorom vznikla povinnosť podať riadne daňové priznanie. V roku 2022 si dôchodca môže spätne uplatniť nárok na vrátenie daní za roky 2016 až 2021. Daňové priznania za jednotlivé roky treba podať na tlačivách daňových priznaní platných pre príslušné zdaňovacie obdobia.

Podať dodatočné daňové priznanie môžu penzisti aj v prípade, ak požiadali svojho zamestnávateľa o vykonanie ročného zúčtovania daní. V tomto zúčtovaní si totiž nemožno uplatniť oslobodenie od platenia daní pri príjme do polovice nezdaniteľnej časti základu dane. K takémuto dodatočnému priznaniu treba priložiť ročné zúčtovanie.

senior dôchodcovia dochodca peniaze Čítajte viac Potrebujete potvrdenie o vyplatených dôchodkoch k daňovému priznaniu? Žiadať oň môžete aj emailom alebo telefonicky

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dane #daňové priznanie #dane dôchodcov #vrátenie daní