Veľké novinky v penziách, dávkach, platoch či odvodoch. Čo je inak?

Nový rok so sebou priniesol viacero zmien v zákonoch, ale aj vyššie dávky. Pozitívne ovplyvnia státisíce ľudí. Pomoc prichádza aj pre zamestnancov, živnostníci však siahnu hlbšie do peňaženiek.Dôchodky, dávky pre rodiny s deťmi, novinky pre zamestnancov či živnostníkov. Nový rok so sebou priniesol viacero zmien, ktoré sa dotknú státisícov ľudí.

18.01.2023 06:00
2023 Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Najväčšou novinkou je možnosť odísť do predčasného dôchodku po odpracovaní 40 rokov, ale aj tzv. rodičovský dôchodok a dlhšie vyplácané pozostalostné dôchodky.

Kým do konca roka mohol človek o predčasný dôchodok požiadať maximálne dva roky pred riadnym dôchodkovým vekom, od januára tak môže spraviť aj po 40 rokoch, do ktorých sa ale nebude započítavať obdobie štúdia a napríklad nezamestnanosti.

Navyše, každý, kto ho bude chcieť dostať, musí dosiahnuť jeho minimálnu sumu, ktorá je pre budúci rok nastavená na 375,10 eura mesačne. A to po odčítaní 0,3 percenta z penzie za každý skorší mesiac odchodu do penzie. Z celkovej sumy dôchodku tak poistencovi ubudne viac ako 20 percent.

Vdove alebo vdovcovi, ktorí vychovali jedno dieťa, sa znižuje veková hranica opätovného vzniku nároku na výplatu pozostalostnej penzie z doterajšieho dovŕšenia dôchodkového veku na 57 rokov.

Zároveň sa predĺžilo poberanie vdovského a vdoveckého dôchodku. Poistenci, ktorí splnia zákonné podmienky, budú dávku poberať o rok dlhšie ako doteraz – namiesto jedného roka až dva roky.

Novela zákona o sociálnom poistení zaviedla aj rodičovský dôchodok. Dieťaťu, ktoré prispeje na penziu svojich rodičov, neporastú odvody a ani táto dávka nezníži jeho budúci dôchodok.

Po novom bude Sociálna poisťovňa zohľadňovať „tzv. českú“ dobu poistenia, ktorú poistenec získal pred 1. januárom 1993 a jej vplyv na slovenský dôchodok. Ide o odstránenie diskriminácie slovenských občanov, ktorí v čase rozdelenia spoločného štátu pracovali pre české firmy.

Už tradičnou zmenou je valorizácia. „Dôchodky vzrástli o 11,8 % mesačnej sumy dôchodku. Je to percento medziročného rastu spotrebiteľských cien za domácnosti dôchodcov. O zvýšenie dôchodku nie je potrebné žiadať, penzisti dostanú o zvýšení písomné rozhodnutie a dôchodky vo vyššej sume im budú prvý raz vyplatené vo výplatnom termíne v januári 2023, a to aj s doplatkom zvýšenia od 1. januára 2023 do dňa predchádzajúceho výplatnému termínu v januári,“ informoval hovorca Sociálnej poisťovne Martin Kontúr.

Ak patríte k penzistom, ktorí dostávajú minimálny dôchodok, ten sa zvyšovať nebude. Poberateľ minimálneho dôchodku bude mať zvýšený pôvodný starobný dôchodok. Tento potom Sociálna poisťovňa porovná s výškou poberaného minimálneho dôchodku.

"Ak je jeho pôvodný dôchodok aj po valorizácii nižší ako penzijné minimum, dôchodcovi sa naďalej vypláca minimálny dôchodok. Ak bude po valorizácii pôvodnej penzie jej suma vyššia ako výška minimálneho dôchodku, nárok na minimum zaniká a Sociálna poisťovňa bude dôchodcovi vyplácať jeho valorizovaný dôchodok,“ vysvetlil Kontúr.

Finančne si polepšia aj rodiny s deťmi. Vyššie sú nemocenské či úrazové dávky, ale aj rodičovský príspevok či prídavok na dieťa.

Zamestnanci si polepšili, aj čo sa týka výplaty. Minimálna mzda totiž stúpla v prvom stupni náročnosti práce o 54 eur zo 646 eur na 700 eur. Čistá mzda zamestnanca s minimálnou mzdou bude teda v roku 2023 vo výške 568,97 eura.

Oproti vlaňajšku si tak zamestnanec polepší v čistom o 43,32 eura. V roku 2022 predstavovala čistá mzda zamestnanca s minimálnou mzdou 525,65 eura. Takúto sumu zarobia zamestnanci, ktorí budú pracovať na plný pracovný úväzok.

Ak majú pracovný úväzok na kratšiu dobu, suma sa zníži. Mesačná minimálna mzda zamestnanca, ktorý pracuje na polovičný úväzok, je v sume 350 eur a 3/4 úväzok v sume 525 eur.

V prípade príplatkov za prácu vo sviatok nedochádza k zmene. Zamestnanec v pracovnom pomere dostane stále príplatok minimálne vo výške 100 % jeho priemerného zárobku za hodinu. V súčasnosti platí, že výška príplatkov k mzde sa neurčuje percentuálnou výškou z minimálnej hodinovej mzdy, ale pevnou sumou. Tá vychádza z minimálnej mzdy schválenej pre príslušný rok.

Zmenu pocítia ľudia pracujúci na dohodu. Patriť im bude za každú hodinu práce vo sviatok dohodnutá odmena zvýšená najmenej o sumu minimálnej mzdy za hodinu, teda o sumu 4,023 eura.

Od júna sa zamestnancom sa zvýšia príplatky za nočnú prácu alebo prácu cez víkend. Príplatky budú po novom opäť naviazané na výšku minimálnej mzdy, ako to bolo pred niekoľkými rokmi.

Prilepšenie pocítia aj zamestnanci, ktorým firma poskytuje príspevok na stravovanie. Minimálna hodnota stravného lístka sa pre státisíce zamestnancov zvýšila zo 4,80 eura na 5,10 eura. Minimálna hodnota stravovacej poukážky je 75 percent stravného pre pracovné cesty v trvaní od 5 do 12 hodín.

Video
Strach z faktúr? Koľko zaplatia domácnosti za elektrinu, plyn a teplo? Lacné to už nikdy nebude

Suma stravného sa zvýšila pri trvaní pracovnej cesty od 5 do 12 hodín zo 6,40 eura na 6,80 eura, pri trvaní pracovnej cesty od 12 hodín do 18 hodín z 9,60 eura na 10,10 eura a pri pracovnej ceste trvajúcej nad 18 hodín zo 14,50 eura na 15,30 eura.

pozostalá, smútok, staršia žena, výhľad z okna Čítajte aj Dočkajú sa aj vdovy po policajtoch či vojakoch dlhšieho vyplácania pozostalostných dávok?

Minimálna hodnota stravovacej poukážky je pritom podľa Zákonníka práce 75 % stravného pre pracovné cesty v trvaní od 5 do 12 hodín. Pri sume stravného 6,80 eura je minimálna hodnota stravovacej poukážky 5,10 eura. Zákonník práce určuje minimálnu hodnotu stravovacej poukážky, zamestnávateľ sa môže rozhodnúť poskytovať stravovaciu poukážku vo vyššej hodnote.

Pre samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO) a dobrovoľne poistené osoby (DPO) budú od roku 2023 platiť nové minimálne a maximálne vymeriavacie základy pre platenie poistného na sociálne poistenie. Odvody za január bude potrebné uhradiť najneskôr do 8. februára 2023.

Povolania Čítajte aj Od januára sa zvyšujú minimálne odvody do Sociálnej poisťovne. Koľko peňazí pošlete po novom?

Minimálne poistné bude pre SZČO predstavovať 200,72 eura a maximálne poistné bude vo výške 2 810,11 eura. Podobne čaká zmena v platení poistného od 1. januára 2023 aj zamestnávateľov a zamestnancov, pre ktorých sa mení výška maximálneho vymeriavacieho základu pre platenie poistného.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #dávky #zmeny #odvody #penzie #nový rok 2023