Máte tretí dôchodkový pilier? Pri správnej stratégii vám našetrí na slušný dôchodok

Doplnkové dôchodkové sporenie je dobrovoľné, v ktorom peniaze spravujú doplnkové dôchodkové spoločnosti. Umožňujú účastníkom získať doplnkový dôchodkový príjem v starobe.

09.03.2023 06:00
pán na tablete, dôchodkový pilier Foto:
Príspevky na tretí pilier znížia dane. Ak si sporíte na dôchodok v treťom pilieri, môžete si po splnení podmienok odpočítať zaplatené príspevky.
debata (23)

Vstup do tretieho piliera je pre osoby staršie ako 18 rokov dobrovoľný. Ak sa niekto rozhodne pre sporenie v III. pilieri, musí s vybranou DSS uzatvoriť účastnícku zmluvu. V sporiacej fáze platia účastníci príspevky na doplnkové dôchodkové sporenie, ktoré môžu účastníci investovať v jednom alebo vo viacerých príspevkových fondoch vybranej DDS.

Účastníci doplnkového dôchodkového sporenia platia príspevky na doplnkové dôchodkové sporenie sami (za zamestnancov môže príspevky platiť aj ich zamestnávateľ).

Vo výplatnej fáze sa po skončení sporenia z doplnkového dôchodkového sporenia účastníkovi vyplácajú dávky. Aké dávky sa konkrétnemu účastníkovi budú vyplácať, závisí aj od toho, v akom období uzatvoril účastnícku zmluvu.

Príspevky na tretí pilier znížia dane. Ak si sporíte na dôchodok v treťom pilieri, môžete si po splnení podmienok odpočítať zaplatené príspevky. Zníženie základu dane o príspevky sa môže uplatniť iba zo základu dane z príjmov zo závislej činnosti alebo základu dane z príjmov z podnikania alebo z inej samostatnej zárobkovej činnosti, alebo z ich úhrnu v preukázateľne zaplatenej výške v úhrne najviac 180 eur za rok.

Podmienky na odpočítanie dane: príspevky na doplnkové dôchodkové sporenie zaplatil účastník na základe účastníckej zmluvy uzatvorenej po 31. 12. 2013 alebo na základe zmeny účastníckej zmluvy, ktorej súčasťou je zrušenie dávkového plánu, daňovník zároveň nesmie mať uzatvorenú inú účastnícku zmluvu podľa zákona o doplnkovom dôchodkovom sporení, ktorá nespĺňa podmienky stanovené novelou zákona o doplnkovom dôchodkovom sporení.

Pracovníčka kuriérskej služby Čítajte aj III. pilier - Čo o ňom treba vedieť a pre koho je výhodný?

Zároveň platí, že daňový bonus sa ráta len z príspevkov, ktoré ste si do 3. piliera poslali vy sami, teda nie z príspevkov od vášho zamestnávateľa.

Odporúča sa sporiť do 3. piliera aspoň 15 eur mesačne. Takto sa vám za celý rok nazbierajú príspevky vo výške 180 eur.

Výhodou tretieho piliera je aj to, že nasporené peniaze si môžete vybrať aj skôr ako pri odchode do dôchodku.

Výpis

Čo sa nachádza vo výpise:

Výpis sa väčšinou skladá z dvoch častí. Nájdete v ňom základný prehľad o vašej zmluve a prognóze nasporenej sumy na dôchodku a v druhej časti sú podrobne rozpísané transakcie na vašom účte sporenia za minulý rok.

Základný prehľad obsahuje údaje o tom, koľko ste mali v 3. pilieri nasporených prostriedkov k 1. 1. 2022, koľko vám pribudlo v priebehu roka a aká je vaša nasporená suma k 31. 12. 2022.

Ďalšou veľmi dôležitou a podstatnou časťou výpisu je podrobný prehľad fondov, v ktorých máte zainvestované peniaze a údaje o ich výkonnosti, teda ako vám vaše fondy zhodnocovali peniaze.

Ak pracujete ako zamestnanec a na tretí pilier vám prispieva aj zamestnávateľ, v podrobnejšom popise transakcií máte vypísané zvlášť príspevky od zamestnávateľa a zvlášť tie vaše.

Na záver nájdete aj informácie o odplate, nákladoch a poplatkoch, ktoré si vaša DDS zúčtovala za správu a riadenie vášho účtu doplnkového dôchodkového sporenia.

usmiatá dôchodkyňa, veselá seniorka, penzista, dôchodok Čítajte aj Penziu si môžete zvýšiť aj dobrovoľnými odvodmi. Tu je návod, ako na to

V zmluve sa oplatí skontrolovať a v prípade potreby doplniť aj oprávnenú osobu, ktorá v prípade úmrtia sporiteľa dostane nasporené peniaze. Úspory z tretieho piliera vďaka tomu budú vyplatené rýchlejšie, bez zdĺhavého čakania na dedičské konanie.

Posvieťte si vo svojom výpise najmä na fondy, do ktorých DDS investuje vaše príspevky. Rovnako ako v 2. pilieri, aj v 3 pilieri si môžete vybrať z rôznych typov fondov – obvykle sú to konzervatívny, vyvážený, akciový alebo indexový. Vybrať si môžete buď jeden z nich, alebo kombináciu dvoch fondov.

Ak ste mladší a do dôchodku vám ostáva viac ako 10 rokov, odporúča sa kombináciu indexového alebo rastového fondu, v ktorých vaše prostriedky zhodnotíte najvýhodnejšie.

U starších klientov, ktorým ostáva do dôchodku kratší sporiaci horizont ako 10 rokov, je zas vhodnejšie peniaze investovať do konzervatívneho alebo vyváženého fondu.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #penzia #starobný dôchodok #dôchodkové sporenie #III. dôchodkový pilier