Zelená strecha: Úspory na energiách, predĺženie životnosti, zvýšenie komfortu aj hodnoty nehnuteľnosti

Strechy pokryté živými rastlinami sú čoraz populárnejšie. Pribúda i štúdií, ktoré zisťujú, či a ako prospievajú životnému prostrediu.

30.09.2021 10:00
zelená strecha Foto:
Zelená strecha je výhodná pre každú stavbu, či už je to rodinný dom, industriálna, administratívna budova, alebo nákupné centrum.
debata

Dáta na základe meraní presne dokumentujú vplyv zelených striech na komfort bývania, životné prostredie, úspory nákladov na energie pri ochladzovaní a kúrení aj ich životnosť. „Všetky štúdie sa zhodujú v tom, že tepelnoizolačné vlastnosti a tepelná zotrvačnosť vody, ktorá sa v zelených strechách zadržiava, znižujú tepelný tok vo všetkých klimatických podmienkach a priaznivo ovplyvňujú energetickú bilanciu budovy počas celého roka,“ hovorí Martina Huková, produktová manažérka Sika. Živé zelené koberce na strechách zlepšujú kvalitu života teda aj v zime, keď sa nezelenajú, a šetria náklady na energie.

Na nové aj staršie domy

Úspory na energiách, predĺženie životnosti strechy, zvýšenie komfortu bývania a aj hodnoty nehnuteľnosti sa dajú dosiahnuť oboma typmi zelených striech – intenzívnymi vegetačnými, ktoré potrebujú viac substrátu a dajú sa na nich pestovať napríklad i kríky, aj menej náročnými – extenzívnymi vegetačnými strechami.

„Pri výbere zelenej strechy býva často podmienkou nízka objemová hmotnosť strechy, aby ju stavba udržala. Ak chcete dosiahnuť maximálnu úsporu nákladov na energie, zamerajte sa pri výbere na tepelnoizolačné vlastnosti a schopnosť zadržiavať vodu,“ radí Eva Rippelová, produktová manažérka Sika.

Na trhu sú systémy zelených striech s hrúbkou menej ako 120 mm a hmotnosťou od 15 do 20 kg/m2, ktoré sú schopné zadržať 17 až 60 l vody na každom štvorcovom metri. „Môžu sa inštalovať nielen na novostavby, ale aj na väčšinu už existujúcich striech,“ dodáva E. Rippelová.

rodina, dom, záhrada, radosť, bývanie Čítajte viac Každý chce bývať zdravo

Potrebujú minimum starostlivosti

Zelená strecha je výhodná pre každú stavbu, či už je to rodinný dom, industriálna, administratívna budova, alebo nákupné centrum. Stavby so zelenou strechou spĺňajú aj prísne kritériá na energetickú náročnosť a údržba nie je náročná. Predtým ako napadne sneh a začne mrznúť, sa musíte o strechu trochu postarať.

„Odstráňte z trávnika prípadné suché rastlinky a vyčistite odtoky a odkvapy. Pred zimou je vhodný čas skontrolovať všetky prístupové body k streche, či sú dobre utesnené a či v niektorých častiach nedošlo vplyvom vetra alebo vody k erózii,“ radí M. Huková.

Väčšina rastlín – rozchodníkov vysadených na extenzívnej zelenej streche – dokáže počas zimy hibernovať a prežije pod snehom aj v 20-stupňových mrazoch. Kým v lete boli zelené, počas jesene a zimy zmenia farbu do červena a hoci neprodukujú kyslík, zelená strecha si aj v zime udržiava výhodné vlastnosti, izoluje strechu od prenikania chladu aj od hluku a znižuje náklady na vykurovanie.

V Aténach aj v Štokholme

Porovnanie spotreby energie na vykurovanie a chladenie v domoch a administratívnych budovách so zelenými strechami v rôznych častiach Európy prinieslo zaujímavé zistenia. V teplých klimatických pásmach, v akom sú napríklad Atény, sa síce pri zelenej streche spotreba energie na vykurovanie mierne zvyšuje, no mnohonásobne ju vykompenzuje zásadné zníženie spotreby energie na chladenie. V studenom Štokholme zasa zelená strecha znížila spotrebu energie na vykurovanie takmer o 9 %.

rodina, dom, solárne panely, dom budúcnosti Čítajte viac Domy budúcnosti sú úsporné

Výhody zelenej strechy:

  • pohlcuje oxid uhličitý a zvyšuje biodiverzitu – rozmanitosť živočíšnych i rastlinných dru­hov
  • zadržiava zrážkovú vodu – 30 až 90 % podľa typu, čím znižuje poplatky za odvod zrážkovej vody do kanalizácie
  • znižuje náklady na chladenie a kúrenie
  • predlžuje životnosť strechy, chráni ju pred UV žiarením a teplotnými výkyvmi
  • pohlcuje hluk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ekologická stavba #dobré bývanie #ekobývanie #zelené strechy