Pohrajte sa s kuchyňou a ušetrite

Novú kuchyňu, ale aj celú domácnosť si môžete naplánovať jednoduchšie a pritom sa aj zabaviť. S 3D simuláciou ušetríte čas a so správnym vybavením aj peniaze.

04.10.2021 10:00
kuchyňa, plánovanie, kreslenie Foto:
Ak s niečím nie ste spokojní, jedným klikom skrinku alebo rúru presuniete.
debata

Technologická novinka mení doterajšie „pravidlá hry“, spôsob plánovania kuchyne či celého interiéru. "Zákazník už nie je iba pasívny čakateľ na návrh. Priamo pod jeho rukami a očami vzniká jeho kuchyňa, interiér so všetkými detailmi,“ približuje službu 3D návrhár Pavol Krčmárik zo spoločnosti Oresi Kuchyne. „Princíp tvorby vlastného návrhu spočíva v tom, že na digitálny stôl kladiete ,kocky‘. Na stole i na obrazovke smart televízie okamžite vidíte svoju kuchyňu v podobe 3D simulácie, teda komplexný nábytok so spotrebičmi v reálnom prostredí,“ vysvetľuje návrhár.

Vytvoriť si vlastný návrh môžete aj v pohodlí domova, prostredníctvom streamu. Nemusíte chodiť do predajne, návrhár sa s vami spojí cez počítač a na podobe kuchyne pracujete on-line spolu. „Na celom dizajnérskom procese je fascinujúce, že si môžete rýchlo zmeniť napríklad farbu kuchyne, podlahy, stien alebo jednotlivých skriniek, umiestnenie okna, dverí alebo môžete interiér kuchyne vidieť v žiare mesačného svitu.“

jedlo, skladovanie potravín, komora, špajza Čítajte viac Čo skryje skrinka a čo špajza

Hravo s farbami

Ak poznáte pôdorys miestnosti, začať môžete hneď. Na veľkom displeji si niekoľkými dotykmi vytvoríte jej kópiu v 3D verzii. Zvolíte si farbu stien, podlahu, umiestnenie okien a dverí, prívody vody, elektriny či plynu a podobne. Keď je miestnosť hotová, pohybujete sa v nej rovnako ako v počítačovej hre. Prázdny priestor čaká, čo z neho vytvoríte.

Skutočne inteligentný plánovač kuchýň domyslí technické detaily za vás. "Keď k šikovnému softvéru pridáte pomoc skúseného odborníka, špecialistu na kuchyne, nemôže byť výsledok zlý. Dobre naplánovaná kuchyňa môže slúžiť dlhé roky a ak sa vám zunuje, stačí vymeniť dvierka, dosku či zástenu,“ pridáva tip P. Krčmárik.

Pri modernom navrhovaní je vašou hracou plochou stôl. Umiestňujete naň kocky, ktoré predstavujú jednotlivé kuchynské moduly – nábytok aj spotrebiče. Ak s niečím nie ste spokojní, jedným klikom skrinku alebo rúru presuniete. Môžete sa hrať, skúšať rôzne možnosti, podobne ako ste sa v detstve možno hrávali s drevenými kockami. "Ak si chcete vybrať napríklad farbu kuchynských dvierok, zvolíte si v menu vybranú sekciu a už môžete skúšať. V prípade, že vám farba nevyhovuje, môžete ju okamžite zmeniť a tak si rýchlo a jednoducho porovnáte, ktorá by sa vynímala vo vašej kuchyni lepšie,“ približuje P. Krčmárik.

zelená strecha Čítajte viac Zelená strecha: Úspory na energiách, predĺženie životnosti, zvýšenie komfortu aj hodnoty nehnuteľnosti

So všetkými detailmi

Výsledok okamžite vidíte na displeji vo forme extrémne ostrého 3D obrazu. Nová kuchyňa vyrastie nielen pred očami, ale doslova pod rukami. Okamžite uvidíte i zmeny v návrhu, nemusíte na nič čakať. Na obrazovke si jedným dotykom prsta už len zvolíte farbu, povrchovú úpravu, svetlo či doplnky a novú kuchyňu vidíte so všetkými detailmi.

Oproti obyčajným online 3D plannerom ide o výrazný posun, v tvorivom procese objavíte spolu s návrhárom kuchýň možnosti, ktoré by vám v bežnom 3D plánovacom systéme možno ani nenapadli, a okamžite ich vidíte zrealizované. Celú kuchynskú zostavu si viete navrhnúť počas jedného stretnutia a do kuchynského štúdia sa už nemusíte vracať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kuchyňa #dobré bývanie #ako ušetriť