Dom kupujte očami, rukami aj nosom

Vlastný dom, či už starší, alebo novostavba, je snom mnohých. Veľkosť, lokalita, občianska vybavenosť, dostupná doprava a dobrí susedia nie sú všetko, na čom záleží.

03.12.2021 10:00
manželia, pár, domov, rozmýšľanie, plánovanie,... Foto:
Osobitnú pozornosť odporúčajú experti venovať kuchyni.
debata

Váš budúci domov vás musí chytiť za srdce, je to veľká investícia na mnoho rokov dopredu, preto zvažujte a nepodceňte ani detaily. Mnoho laikov nezvykne venovať až takú pozornosť kvalite stavby či rekonštrukcie. Na prvý pohľad môže vyzerať všetko v poriadku, no už pri prvej obhliadke je namieste všímať si náznaky skrytých nedostatkov.

Neberte mačku vo vreci

„Znaky nekvalitnej stavby, a najmä rekonštrukcie sa nemusia ukázať okamžite,“ hovorí Branislav Augustín zo spoločnosti Sika Slovensko. Podľa neho treba mať nielen otvorené oči, ale nehnuteľnosť vnímať aj hmatom a čuchom. „Ak napríklad cítite v stavbe zatuchlinu, je to neklamný znak vlhkých stien a zvýšenej vlhkosti v nich. Nemusí byť vidieť, ak bola prekrytá novými nátermi,“ upozorňuje.

Hmatom a poklepaním odporúča preskúmať kritické, a najmä vyduté miesta. Že aj tak nedokážete odhaliť, čo sa skrýva za zmeneným zvukom, čo to znamená a čo bude treba riešiť a naprávať? Ak nie ste stavbár, je to naozaj ťažké. „Kľúčom k úspechu je odborné oko, obhliadka aj s adekvátnym strojným vybavením a následná analýza s odporúčanými riešeniami,“ pokračuje B. Augustín. S radami odborníka nielenže nekúpite mačku vo vreci, ale nezaskočia vás ani budúce nečakané výdavky. Predávajúci by mal cenu nehnuteľnosti o náklady na odstránenie objavených nedostatkov znížiť.

Čo skryjete do steny

Osobitnú pozornosť odporúčajú experti venovať kuchyni. „Okrem toho, že sa stretávame s krivými stenami a uhlami nerovnakej veľkosti, čo zvyšuje náklady a predlžuje čas zariaďovania kuchyne v novej nehnuteľnosti, odporúčame všímať si aj jej dispozičné riešenie a to, kadiaľ vedú inštalácie,“ upozorňuje Eva Szakálová, marketingová manažérka Oresi.

Práve to môže do veľkej miery ovplyvniť aj zariaďovanie. „Overte si, či je možné vyviesť odsávanie, zmeniť dispozíciu inštalácií vody, plynu a elektriny a či je možné schovať ich do steny,“ radí odborníčka.

manželia, párik, sťahovanie, objatie, škatuľa Čítajte viac Kúpiť dobrý dom alebo byt nie je jednoduché

Trhlinky, prasklinky a mach

Pri kúpe staršej nehnuteľnosti sa neunáhlite, naopak, prezrite si všetko krok za krokom, centimeter po centimetri, zvonka aj zvnútra. Ako vyzerajú steny? Nemajú trhlinky a praskliny? Ak áno, mohlo by to predznamenávať statické problémy. V akom stave je strecha, z čoho je urobená? Tesnia okná a dvere dobre? „Odporúčam vždy skontrolovať severnú stenu, a najmä to, či nemá zelený povlak z machov. To by mohlo poukazovať na nedokonalé zateplenie. Vnútri si dobre prezrite styčné plochy podlahy a steny a tiež to, či sa zo stien nelúpe farba alebo omietka, čo by zasa naznačovalo problémy s hydroizoláciou,“ zdôrazňuje B. Augustín.

Vlhké múry sú drahé

Nepríjemný je aj problém s odpadávajúcim obkladom v kúpeľni, no pokiaľ ide iba o zlé upevnenie obkladu, dá sa relatívne ľahko a rýchlo vyriešiť. Časovo a finančne je oveľa náročnejšia oprava či obnova hydroizolácie, respektíve sanácia konštrukcií trvalo zaťažených vlhkosťou. „Poškodená hydroizolácia môže byť spúšťačom množstva ďalších poškodení, ktoré výrazne zasiahnu váš rozpočet,“ upozorňuje B. Augustín.

Prečo múry vlastne navlhli? „Je to dôsledok konkrétneho poškodenia, buď trvalého, alebo krátkodobého,“ hovorí odborník. „Záleží od veku stavby, omietok, hydroizolácií a podobne. Vlhké múry sa dajú zachrániť viacerými spôsobmi, ale vždy treba urobiť minimálne dva zásahy.“

Ak chcete napriek vlhkým múrom nehnuteľnosť predsa len kúpiť, musíte rátať s jednou z nasledujúcich kombinácií prác – s injektážou muriva a novými sanačnými omietkami, s injektážou muriva a s opravou odkvapového chodníka alebo s novými sanačnými omietkami a s novými paropriepustnými nátermi.

domov, rodič, dieťa, radosť Čítajte viac S akým bývaním bude každý spokojný?

Aj malé vie byť skvelé

Atypické novostavby, ale aj neštandardne riešené priestory v staršej nehnuteľnosti si môžu vyžadovať nábytok na mieru. Mať originál určite stojí za to, najmä ak sa pritom efektívne využije celý priestor, ktorý máte k dispozícii. Cena kuchyne na mieru oproti modulom nie je oveľa vyššia a plusom je vyšší komfort. „V novostavbe, ale aj v staršej nehnuteľnosti je vhodné využiť pri zameriavaní služby profesionála, stretávame sa s tým, že rozdiely bývajú aj po celej dĺžke steny. To neodborník určite nedokáže zamerať,“ upozorňuje E. Szakálová.

Odrádzať od kúpy môžu malé miestnosti, možnosti riešenia tiež preberte s odborníkom. „S malými priestormi máme bohaté skúsenosti, existuje veľa spôsobov, ako ich môžete využiť. Nie je to prekážka pre funkčnú a efektívnu kuchyňu s dostatkom úložných priestorov,“ uzatvára E. Szakálová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kúpa domu #dobré bývanie