Trikrát myslite, dvakrát merajte. Ako a kedy vymieňať okná. Pozrite si rady odborníkov

Výmenou okien ušetríte od 10 až do 50 percent nákladov na energie. Výmenu si žiadajú staré okná, ale už aj niektoré plastové okná, ktorých materiály sú morálne zastarané a po životnosti.

06.10.2023 06:00
muzi osadzaju nove okna Foto:
Najčastejším dôvodom výmeny okien je okrem ich veku a funkčnosti rosenie okien.
debata

Všetky práce zvládne pri trochu šikovnosti aj skúsený domáci majster, pozor si však treba dať na správne napojenie na izoláciu fasády aj na ďalšie veci.

Plánujte s ohľadom na materiály

Najčastejším dôvodom výmeny okien je okrem ich veku a funkčnosti rosenie okien. „Okná treba vymeniť aj v prípade, že sú plesnivé tesnenia, nefunkčné otváranie a tiež pri každom zásadnom poškodení rámov a skiel,“ upozornil Branislav Augustín, odborník na stavby a rekonštrukcie zo Sika.

okno, bývanie Čítajte viac Kedy treba vymeniť okná? Treba vždy volať firmu? Čo zvládne aj domáci majster?

Okrem zimy sú na výmenu okien vhodné všetky ročné obdobia, aj keď odborníci dávajú prednosť jari a jeseni pred letom. Ideálne sú dni, keď nie sú príliš vysoké teploty, aby sme sa okrem tepelnej rozťažnosti plastov vyvarovali prílišnému vysychaniu doplnkových a ostatných materiálov používaných pri osádzaní okien, ako sú tmely, lepidlá, omietky a podobne.

Zameranie nechajte na profesionálov

Alfou a omegou je správne a odborné zameranie nových okien, čo je dôležité pre ich funkčnosť a izolačné vlastnosti. Odborníci odporúčajú nechať si zameranie urobiť profesionálom. A to aj vtedy, ak všetky ostatné práce zvládnete sami.

Okrem zimy sú na výmenu okien vhodné všetky... Foto: SHUTTERSTOCK
stresne okno, strecha Okrem zimy sú na výmenu okien vhodné všetky ročné obdobia.

Pokiaľ sa budú fasádne alebo strešné okná vymieňať v pomere kus za kus a nebude sa meniť ich veľkosť ani tvar, nie je potrebné stavebné povolenie. V prípade bytu treba súhlas správcu bytov.

Ak by sa menila farebnosť, členenie alebo veľkosť okien, odporúčame informovať sa na stavebnom úrade o potrebe stavebného povolenia, prípadne o nutnosti ohlásenia stavby. V prípade, že bývate v historickom, pamiatkovo chránenom bytovom dome, potrebný je aj súhlas pamiatkarov.

Zamerané na detaily

Dobre tesniace okná zabraňujú únikom tepla aj prenikaniu teplého vzduchu do interiéru v lete. Zároveň izolujú od hluku. Ak sa okná vymieňajú až po tom, čo bola zateplená fasáda domu, je potrebné postupovať veľmi opatrne.

„Hlavne si treba premyslieť, či sa budú meniť z exteriéru alebo z interiéru. Hrubá sila môže v značnej miere poškodiť ostenia, nadpražia aj parapety okien. Preto treba opatrne narezať už jestvujúce omietky a zateplenie, aby bolo poškodenie povrchov v okolí okenných otvorov čo najmenšie,“ odporúča Branislav Augustín.

knauf, pr nepouzivat Čítajte aj Chceli by ste zelenú strechu za jeden deň? Pozrite sa, ako to urobili 3 slovenské domácnosti

O úspechu výmeny okien rozhoduje do veľkej miery prepojenie všetkých materiálov a izolácií. Efektívne napojenie závisí od skutkového stavu konštrukcie. Existuje viacero detailov napájania okien a parapetov na jestvujúce konštrukcie cez rôzne profily (APU lišty, pásky) v kombinácii s tmelmi.

Myslieť treba aj na správne napojenie tepelnej izolácie a hydroizolácie, na čo sa dá použiť napríklad striekaná PUR pena.

Izolácie nekombinujeme

„Stavebný zásah do konštrukcie je vždy spojený s rizikom poškodenia existujúcej konštrukcie a skladby použitých materiálov. Napr. PUR izolácia má výhodu v tom, že sa po osadení nových okien dá doplniť, pričom poškodenie funkčnosti izolácie je minimálne,“ radí Lukáš Kmenta zo spoločnosti HBS.

Upozorňuje, že nie je vhodné kombinovať rôzne izolačné materiály, napríklad PUR penu s polystyrénom: „Každá izolácia má špecifické parametre priepustnosti vodných pár, nasiakavosti, súčiniteľov tepelnej vodivosti a ďalších. Kombinovaním izolačných materiálov by sa mohlo stať, že sa každá časť izolácie bude správať inak.“

Úspora je istá

Po výmene okien domácnosť zaručene ušetrí na energiách. Všeobecne sa však nedá vyčísliť presný údaj, keďže závisí od typu a tvaru domu, orientácie na svetové strany, typu konštrukcie aj typu okien. „Povedal by som, že zo 100 percent tepelných strát tvoria tepelné úniky cez okná 50 percent. Po výmene okien budete teda v polovici cesty k markantnému zvýšeniu energetickej úspory. Výmenou okien by sa rekonštrukcia a obnova domu mala začať a na ňu by mali nadväzovať všetky práce na obnove fasády a vnútorných omietok. To prinesie zásadné zníženie energetických nákladov a zvýšenie kvality bývania,“ uzatvára Branislav Augustín.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #izolácia #náklady na vykurovanie #výmena okien