Úroky na hypotékach stúpajú, podnájom je drahý. Čo si teda vybrať? + Príklady a rady odborníkov

Oplatí sa viac kúpa nehnuteľnosti na hypotéku alebo si byt či dom prenajať? Aké sú ceny nehnuteľností? Budú ešte klesať? Je dobré kupovať byt či dom pred dôchodkom? A mali by mladí s kúpou radšej počkať?

07.08.2023 06:00
Rodina s deťmi na gauči Foto:
Ilustračné foto.
debata (9)

Rozhodnutie medzi týmito úverom na bývanie a prenájmom nehnuteľnosti jednou z najdôležitejších životných volieb, najmä pre mladých ľudí vo veku okolo 30 rokov.

Každá možnosť má svoje výhody a nevýhody, a preto je dôležité zvážiť svoje finančné možnosti, životné ciele a preferencie predtým, ako urobíte konečné rozhodnutie.

Aké sú dnes ceny nehnuteľností a úroky na hypotékach?
Video

Jednou z hlavných výhod kúpy nehnuteľnosti je to, že ste jej vlastníkom. To prináša istotu a stabilitu, pretože nemusíte čeliť neustálym zmenám a vyhýbať sa výpovediam zo strany prenajímateľov.

Môžete si nehnuteľnosť prispôsobiť podľa svojich predstáv a potrieb, a to je veľmi dôležité pre mladých ľudí, ktorí chcú mať svoje vlastné miesto, kde sa cítia doma.

Za hypotéku hovorí aj vývoj na trhu s nehnuteľnosťami. Ceny nehnuteľností totiž išli dolu, a to nielen medzikvartálne, ale aj medziročne, v niektorých mestách dokonca až o 15 percent.

Pavel Škriniar, Ide o peniaze Čítajte viac Beriete si hypotéku, alebo vám banka zvyšuje úroky? Prepočítali sme, aká bude vaša (nová) splátka

V porovnaní s prenájmami ide o výhodnejší spôsob zaobstarania nového bývania. Ceny prenájmov totiž zase rastú. Môže za to rast úrokov na hypotékach, zvýšený dopyt po bytoch na prenájom, ale aj vyššie ceny energií.

Investícia do nehnuteľnosti môže byť aj dlhodobou investíciou. Ceny nehnuteľností sa s časom môžu zvyšovať, a tak sa vaše vlastníctvo môže zmeniť na hodnotný majetok.

Ale hodnota nehnuteľností môže byť aj nestála a môže závisieť od ekonomických podmienok a miesta, kde sa nehnuteľnosť nachádza.

Je dôležité mať na pamäti, že kúpa nehnuteľnosti si vyžaduje finančný vklad vo forme vlastných peňazí, keďže stopercentné hypotéky už banky nedávajú, a to môže byť značná suma.

Pred kúpou dôkladne zvážte svoje finančné možnosti, aby ste mali jasnú predstavu o tom, či dokážete úver splácať.

Mladomanželia Čítajte viac Kto môže požiadať o lacný úver na bývanie od štátu? Koľko si možno požičať?

Jednou z hlavných výhod podnájmu je flexibilita. Ak si ešte nie ste istí, kde chcete dlhodobo žiť, alebo ak plánujete zmeniť miesto zamestnania alebo životného štýlu, podnájom vám umožňuje jednoduchšie a rýchlejšie zmeniť bývanie bez komplikácií.

Podnájom môže byť aj finančne prístupnejšou možnosťou, najmä pokiaľ nechcete alebo nemáte dostatok peňazí na splácanie hypotéky a najmä vlastné peniaze. Nemusíte sa starať o náklady na údržbu a opravy nehnuteľnosti, ktoré sú zodpovednosťou majiteľa.

rodina s deťmi Čítajte viac Komu lacno požičia na nové bývanie štát? Pozor však, treba splniť prísne podmienky

Jednou z nevýhod podnájmu však je, že neinvestujete do vlastného majetku. Platíte nájom za bývanie, ktoré nemá dlhodobú hodnotu. Navyše, ceny nájmu môžu stúpať v priebehu času, čo môže ovplyvniť vašu finančnú stabilitu v budúcnosti.

V konečnom dôsledku, rozhodnutie medzi hypotékou a podnájmom závisí od vašich osobných preferencií, finančnej situácie a dlhodobých cieľov. Vždy si dôkladne premyslite svoje možnosti a poraďte sa s odborníkom, ak máte akékoľvek pochybnosti.

Príklady: Čo radia odborníci mladým a čo ľuďom v preddôchodko­vom veku?

Hypotéka alebo podnájom? Pri zvažovaní treba brať do úvahy mnohé okolnosti. Dôležitú úlohu však zohráva aj vek záujemcu o kúpu nehnuteľnosti.

Príklad č. 1: Má si tridsiatnik kúpiť vlastný byt?

Mám 30 rokov, je pre mňa v súčasnosti výhodnejšie si platiť podnájom alebo zainvestovať a kúpiť si nehnuteľnosť?

Ján Palenčár, prezident Národnej asociácie realitných agentúr:

„Pokiaľ majú mladí ľudia možnosť financovať kúpu bytu z vlastných zdrojov (približne 40¤% z ceny), je určite výhodné byt kupovať. Pri predpokladanom znížení úrokových sadzieb pri hypotékach, v priebehu 1,5 až 2 rokov, si budú vedieť svoju investíciu v byte znížiť.“

Peter Porubský, nehnutelnosti.sk

Ak má mladý človek už vyriešené, kde chce zostať, či neplánuje už odchod do zahraničia, respektíve rozmýšľa, na ktorom mieste bude bývať, určite je namieste zaoberať sa aj otázkou kúpy vlastného bývania.

Dôležité je tiež vedieť, či má nasporený daný finančný objem v objeme približne 20 percent ceny nehnuteľnosti, ktorý je potrebný pri kúpe. Pretože banky už financujú vo väčšine prípadov maximálne 80 percent z ceny nehnuteľnosti.

V aktuálnej situácii klesajúcich cien sa zväčšuje ponuka, čo hrá do kariet kupujúcim. Mladým ľuďom takisto pri kúpe pomáha ich vek, pretože si splatnosť hypotéky môžu natiahnuť na dlhšie obdobie a tak si znížiť splátky a zaťaženie svojho rozpočtu.

Pavel Škriniar, Ide o peniaze Čítajte viac Beriete si hypotéku, alebo vám banka zvyšuje úroky? Prepočítali sme, aká bude vaša (nová) splátka

Príklad č. 2: Je výhodná kúpa bytu pred dôchodkom?

Mám 55 rokov a zvažujem kúpiť nehnuteľnosť, oplatí sa mi to?

Pri starších ľuďoch je situácia trocha odlišnejšia. Peter Porubský z nehnutelnosti.sk tvrdí, že oni už pravdepodobne majú vyriešenú otázku, kde chcú ostať.

Rovnakou podmienkou však je, že musia mať usporený určitý finančný vankúš vlastných peňazí, aby sa mohli pustiť do kúpy vlastnej nehnuteľnosti.

Úplne odlišné je to však pri braní hypotéky. Vzhľadom na vyšší vek banky takýmto kupujúcim skracujú hypotéku, čo môže splátku výrazne navýšiť. Preto je v tomto veku ťažšie kupovať vlastnú nehnuteľnosť.

Matej Dobiš, výkonný riaditeľ Finančného kompasu uvádza konkrétny príklad takého 55-ročného človeka. Jeho mínusom to, že mu na splatnosť úveru už nezostáva 30 rokov, čo teda spôsobí, že jeho mesačná splátka rovnakého úveru už bude vyššia, a to aj o 100 eur.

Mladomanželia Čítajte viac Kto môže požiadať o lacný úver na bývanie od štátu? Koľko si možno požičať?

Inak platí to isté, pri vhodnom nastavení osobných financií by nemal byť problém so schválením úveru. Prax ukazuje, že nedostatok nájomného bývania či samotných nehnuteľností z nich robí vhodnú investíciu aj na iné možnosti, ako iba na bývanie.

Takisto Ján Palenčár, prezident Národnej asociácie realitných kancelárií, hovorí, že starší ľudia majú obmedzené možnosti financovania, a to najmä vzhľadom na to, že banky poskytujú hypotekárne úvery so splatnosťou do dôchodkového veku.

Pokiaľ však zvažujú nákup za predovšetkým vlastné zdroje, situácia na trhu je vo všeobecnosti pre kupujúcich výhodná.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #úroky #podnájom #úroky na hypotékach