V akom veku odporúčajú banky otvoriť účet a ako ho vybrať?

Opýtali sme sa VÚB banky, Slovenskej sporiteľne, ČSOB banky, mBank, Tatra banky, Prima banky a Uni Credit bank. V Tatrabanke dostanú kartu už 6-ročné deti.

23.09.2021 10:00
dieťa, sporenie, deti, rodina, peniaze Foto:
Čím skôr sa dieťa začne učiť, ako správne narábať s peniazmi, vážiť si ich hodnotu a byť za ne zodpovedné, tým lepšie.
debata

VÚB banka

Čím skôr rodič začne svojmu dieťaťu sporiť, tým vyššiu sumu nasporí. Preto odporúčame začať so sporením čo najskôr. Vo VÚB sa to dá už od narodenia, pričom prvú platobnú kartu dieťa môže získať od ôsmich rokov. Využitie bežného účtu je u detí individuálne. Niektorí rodičia používajú VÚB Účet pre juniorov hlavne na sporenie pre deti, iní nechajú dieťa, aby sa naučilo používať platobnú kartu a hospodáriť s vlastným vreckovým čo najskôr. Platobnú kartu môže mať dieťa od ôsmich rokov. Zároveň môžete stanoviť maximálne denné limity pre svoje dieťa na výber z bankomatu, na platby kartou alebo na nakupovanie cez internet.

Ak chcete, môžete mu povoliť len platby kartou u obchodníkov a limit pre platby na internete a výbery z bankomatu môžete nastaviť na nulu. Pravidelné notifikácie o platbách kartou si môžu rodičia dať posielať na svoje telefónne číslo, vďaka čomu budú mať prehľad o každej platbe svojho juniora. Kartu môžu dokonca na diaľku dočasne deaktivovať a aktivovať len v prípade, keď bude dieťa potrebovať niečo zaplatiť alebo si vybrať peniaze z bankomatu. V prípade, že dieťa má už smartfón, môžu mu aktivovať aj platenie cez Google Pay alebo Apple Pay. Pohyby na účte môžu pravidelne kontrolovať v mesačných výpisoch. Účty dieťaťa si môžu pozrieť aj vo svojom internetbankingu alebo vo VÚB Mobil Bankingu.

Ďalšou bezplatnou možnosťou sú PUSH notifikácie v mobile. Dieťa má účet vo VÚB banke zadarmo až do svojich 15 rokov. V mesiaci 15. narodenín sa potom účet automaticky zmení na VÚB Účet pre študentov. Tento účet je aj naďalej bezplatný, a to až do 20. narodenín. Potom stačí, keď študent prinesie do našej pobočky potvrdenie o štúdiu (stačí priniesť raz) a účet bude mať zadarmo až do 30. narodenín. Ak po dosiahnutí 20 rokov klient už neštuduje, získava výhodu pre mladých, ktorou je 50 % zľava z poplatku za vedenie VÚB Účtu pre mladých.

finančná gramotnosť, dieťa, peniaze Čítajte viac Detský účet učí deti hospodáriť s peniazmi

Slovenská sporiteľňa

Čím skôr sa dieťa začne učiť, ako správne narábať s peniazmi, vážiť si ich hodnotu a byť za ne zodpovedné, tým lepšie. Detský účet v tomto môže rodičom výrazne pomôcť, a to bez ohľadu na to, či dieťa účet využíva aktívne, alebo mu ho rodičia zriadia ako alternatívu k fyzickému sporiacemu prasiatku a aktívne ho začne využívať až neskôr. V Slovenskej sporiteľni ponúkame detský Space účet Junior deťom vo veku od 8 rokov. Väčšina rodičov účet vyberá v banke, v ktorej majú svoj osobný účet aj oni. Také riešenie je praktické. Detské účty nič nestoja a základná výhoda, ktorú prináša vedenie detského účtu v rovnakej banke, je možnosť kedykoľvek poslať peniaze na účet dieťaťa s tým, že dieťa ich bude mať okamžite k dispozícii, pretože prevody medzi bežnými účtami v rámci jednej banky sú on-line. V situácii, keď vaše dieťa náhle potrebuje peniaze, viete mu takto prakticky okamžite pomôcť, aj keby ste boli na druhom konci sveta.

Rodič účet dieťaťa vidí vo svojom internetbankingu a má tak prehľad o tom, ako dieťa s peniazmi hospodári. Dieťa síce má internetbanking, no len s pasívnym prístupom (platí pre účet Space účet Junior pre deti vo veku 8–15 rokov) – slúži najmä na to, aby aj ono malo prehľad. Nemôže však z účtu posielať platby alebo si meniť limity na platobnej karte. Výhodou, ktorú ponúkame k detským účtom, je možnosť vybrať si vlastný dizajn platobnej karty. Dieťa si teda môže nielen vybrať z preddefinovaných možností, ale môže si vzhľad karty navrhnúť samo. Na karte tak môže mať napríklad obľúbené zviera či rozprávkovú postavu, speváka či čokoľvek iné.

Ďalšou výhodou je, že aj dieťa samotné si môže s pomocou platobnej karty v ktoromkoľvek z našich vkladomatov vložiť peniaze na účet. To príde vhod, ak napríklad dostane finančný dar od starých rodičov.

surodenci, deti, radosť, smiech, kamarát, kamarátstvo, priateľstvo, deti Čítajte viac Základy finančnej gramotnosti už od malička. Pomôže k tomu vreckové

ČSOB banka

Neexistuje všeobecné odporúčanie, v akom veku by dieťa malo mať založený účet, no s cieľom finančne vzdelávať svoje dieťa sa odporúča založiť mu účet čím skôr. Práve detský účet ho totiž môže v mladom veku naučiť rozumieť peniazom, platiť platobnou kartou, sporiť si, narábať s elektronickým bankovníctvom, ale tiež napr. starať sa o svoj PIN kód od platobnej karty a učiť sa byť zodpovedný.

Detský účet je možné deťom založiť už od narodenia a dieťa ho môže využívať až do veku 15 rokov. Správny a vhodný účet pre dieťa by mal obsahovať platobnú kartu, aby si ňou dieťa mohlo vyberať hotovosť z bankomatu a tiež platiť ňou bezkontaktne. Ďalšie funkcie detského účtu sú dôležité skôr pre zákonného zástupcu dieťaťa, aby mal prehľad o tom, ako dieťa zaobchádza s peniazmi na účte.

mBank

Banka ponúka účty pre deti od narodenia až do dovŕšenia veku 18 rokov. Rodičia tak majú širokú paletu možností, ako začať učiť svoje deti pracovať s peniazmi zodpovedne a samostatne včas. Účet mKonto pre deti môžu otvoriť už v relatívne útlom veku. Od ôsmich rokov je možné k účtu pridať aj platobnú kartu a začať ho tak učiť orientovať sa vo svete digitálnych platieb. Po dovŕšení veku 15 rokov sa paleta možností ďalej otvára a tínedžeri tak môžu svoje financie ovládať samostatne. V mBank je primárnym hľadiskom na výber účtu vek klienta. Z pohľadu výchovy detí k finančnej zodpovednosti a gramotnosti odporúčame začať učiť deti pracovať s peniazmi čo najskôr.

dieťa, dievčatko, domček pre bábiky, veľký dom Čítajte viac Odkladáte deťom peniaze? Robte to výhodne

Tatra banka

Optimálny vek na otvorenie účtu pre dieťa prakticky neexistuje. Už od narodenia môže mať Detský účet, slúžiaci ako „obálka“ na odkladanie peňazí, ktoré dostáva ako darčeky na narodeniny alebo Vianoce. Otvoriť takýto účet je možné hneď po jeho narodení v ktorejkoľvek pobočke Tatra banky. Praktickou výhodou tiež je, že má rodič alebo zákonný zástupca účet svojho dieťaťa pod kontrolou. Priamo vo svojej mobilnej aplikácii vidí zostatok na Detskom účte, môže skontrolovať, na čo dieťa peniaze míňa, alebo upraviť limit na karte dieťaťa. K Detskému účtu dostane dieťa už od 6 rokov debetnú kartu VISA s unikátnym dizajnom Kozmix. Deťom od 15 rokov odporúčame, aby si otvorili Študentský účet. Mladý človek sa tak naučí spravovať vlastné peniaze a posilní to jeho finančnú gramotnosť. K Študentskému účtu patrí fyzická aj digitálna debetná karta VISA. Študent má navyše prehľad o svojich financiách vo vlastnej mobilnej aplikácii. Otvorenie Študentského účtu cez mobilnú aplikáciu je jednoduché a rýchle a dieťa to zvládne samo iba so svojím občianskym preukazom. Prípadne mu radi pomôžeme v ktorejkoľvek pobočke.

Prima banka

Účet odporúčame zriadiť dieťaťu čo najskôr. Detský účet naučí deti nielen zodpovedne hospodáriť s peniazmi, používať platobnú kartu a elektronické bankovníctvo, ale s naším Detským účtom si môžu deti aj výhodne sporiť. Prečo sa oplatí otvoriť deťom Detský účet: vypestujú si zodpovednosť voči peniazom a spoznajú ich pravú hodnotu, na vlastnom účte sa naučia hospodáriť so svojimi peniazmi, s účtom si môžu začať pravidelne sporiť s úrokom až 5 % ročne, výdavky dieťaťa majú rodičia vďaka push notifikáciám, internetbankingu a obmedzenému limitu na platobnej karte veľmi jednoducho a stále pod kontrolou, deti získajú svoj vlastný účet a od veku 8 rokov aj platobnú kartu – všetko bez poplatkov, peniaze majú v bezpečí, nestratia ich, ani neminú naraz, k potrebnej hotovosti sa dostanú prostredníctvom výberu hotovosti z bankomatu a svoju platobnú kartu sa naučia používať aj na platby u obchodníkov.

Uni Credit bank

Pri otváraní Detského konta stačí, ak je prítomný jeden zákonný zástupca maloletého a potrebný je identifikačný dokument zákonného zástupcu. Detské konto (do 15 rokov) ponúkame ako balík služieb bezplatne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #banky #financie #detské účty