Zlepšia zmeny v príspevkoch život zdravotne postihnutých ľudí?

Rezort práce pripravil novelu zákona o peňažných príspevkoch pre ťažko zdravotne postihnutých ľudí (ŤZP). Navrhuje v ňom 16 zmien, ktorými osobám s ŤZP zvýši príspevky a zjednoduší ich poskytnutie.

22.09.2021 08:00
muž, rozmýšľanie, invalidný vozík, ŤZP Foto:
Pokiaľ ide o príjem osoby so zdravotným postihnutím, rezort práce navrhuje, aby sa za príjem pri poskytovaní príspevku nepovažoval preplatok dane z príjmov či vrátený preplatok na zdravotnom poistení, vrátené poistné na nemocenské, dôchodkové poistenie, poistenie v nezamestnanosti či príspevok na rekreáciu od zamestnávateľa.
debata

Poskytnutie príspevku na úpravu auta pred jeho vlastníctvom či poskytnutie peňažného príspevku vo vyššej sume pre ľudí s ťažkým zdravotným postihnutím (ŤZP) s najnižšími príjmami. Aj tieto zmeny prináša ministerstvo práce v návrhu novely zákona. K nemu však bolo v pripomienkovom konaní vznesených až 56 pripomienok, z toho 33 zásadných. V akej podobe bude zákon prijatý, je tak zatiaľ otázne.

„Návrhom zmien v zákone ministerstvo zjednodušuje čerpanie finančných príspevkov pre osoby s ťažkým zdravotným postihnutím, ktorým zo skúsenosti z praxe vychádza v ústrety a pomáha zlepšiť kvalitu ich života. Po vyhodnotení podnetov z medzirezortného pripomienkového konania bude o návrhu zákona rokovať vláda, následne ho bude schvaľovať parlament. Ministerstvo práce navrhuje, aby bol zákon v novom znení účinný od januára budúceho roku,“ informuje hovorkyňa rezortu práce Michaela Slivková Kirňaková.

Osobám s najnižšími príjmami navrhuje rezort práce zvýšiť jednorazový peňažný príspevok na kompenzáciu, napríklad na kúpu osobného auta, úpravu bytu či kúpu pomôcky. „Zároveň navrhuje osobitne zvýšiť príspevok pre osoby s príjmom do 4-násobku a 5-násobku životného minima na kúpu zdvíhacieho zariadenia vzhľadom na jeho finančnú náročnosť,“ uviedla Slivková Kirňaková.

invalid, zdravotne postihnutý, vozíček Čítajte viac Rezort práce: 16 zmien, ktoré zvýšia príspevky pre ŤZP a zjednodušia ich poskytnutie

Hendikepovaní ľudia by po novom mali dostať príspevok na úpravu auta už pri kúpe, nie až po jeho zakúpení. Z príspevku tak bude možné financovať úpravy auta v štádiu výroby, keď žiadateľ o príspevok na úpravu auta ešte nie je jeho vlastníkom.

Pokiaľ ide o príspevok na kúpu auta, ten po jeho priznaní musí zdravotne znevýhodnená osoba uplatniť do šiestich mesiacov. V pripomienkach k návrhu zákona sa hovorí, že táto doba by sa mala predĺžiť na 12 mesiacov.

„V dôsledku pandémie je nedostatok čipov a rôznych súčiastok v automobilovom priemysle. Zapríčiňuje to meškanie dodania objednaných nových osobných motorových vozidiel. Navrhovanou zmenou ustanovenia zákona by bolo možné predísť zbytočným komplikáciám, pre ktoré by prípadne bolo treba vrátiť schválený príspevok. Po overení dodacích lehôt v autosalónoch rôznych značiek bolo zistené, že dodacie lehoty vozidiel na objednávku sa pohybujú od 8 do 12 mesiacov. Maximálna lehota šesť mesiacov aj v uplynulom období bola problematická. V ďalšom období teda môžeme očakávať administratívne náročné situácie aj na úradoch práce pri administrovaní vrátenia príspevku a jeho opätovnom schválení – pokiaľ ku predĺženiu lehoty nedôjde,“ píše sa v pripomienke.

Pokiaľ ide o príjem osoby so zdravotným postihnutím, rezort práce navrhuje, aby sa za príjem pri poskytovaní príspevku nepovažoval preplatok dane z príjmov či vrátený preplatok na zdravotnom poistení, vrátené poistné na nemocenské, dôchodkové poistenie, poistenie v nezamestnanosti či príspevok na rekreáciu od zamestnávateľa.

ťzp. invalidný vozík, práca Čítajte aj Zdravotne postihnutí ľudia: Čo by ste mali dostať od zamestnávateľa

Zásadná pripomienka prišla aj od Národnej rady občanov so zdravotným postihnutím, ktorá žiada, aby bol odstránený rozdiel v príspevku na opatrovanie, pokiaľ opatrovanie vykonáva dôchodca.

„Človek v produktívnom veku, ako aj penzista poskytujú rovnakú starostlivosť v rámci opatrovania a zákon im neustanovuje odlišné povinnosti. Zohľadňovanie sociálneho postavenia opatrovateľov pri určovaní výšky peňažného príspevku na opatrovanie je možné považovať za nerovnaký prístup a za diskrimináciu. Argumentácia, že penzista je už príjmovo zabezpečený, na rozdiel od opatrujúcej osoby v produktívnom veku, nie je prijateľná. Na rozdiel od svojich rovesníkov títo opatrovatelia dôchodcovia sú namiesto odpočinku alebo pokračovania v aktívnej pracovnej a spoločenskej činnosti zapojení do náročného opatrovania,“ uvádza rada vo svojej pripomienke.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo práce a sociálnych vecí #ŤZP #príspevky na kompenzáciu #zdravotne postihnutí ľudia