Penzisti a štát: Dostanú penzisti v apríli pridané? A na čo majú nárok už teraz

Pandémia koronavírusu priniesla do našich životov viacero negatívnych zmien. Jednou z nich je aj zdražovanie potravín a energií a rast inflácie, ktorá bola v januári až 8,4 percenta. K ľuďom najviac ohrozeným chudobou bezpochyby patria seniori.

23.02.2022 08:00
seniori dôchodcova penzista Foto:
debata (24)

Potraviny a bývanie sú oblasti, na ktoré Slováci zo svojich rodinných rozpočtov míňajú najviac. „Potraviny im z nákladov ukrajujú približne pätinu, v prípade bývania ide dokonca o štvrtinu celkových výdavkov,“ uviedla Eva Sadovská, analytička WOOD & Company. „Zdražovanie však výraznejšie pocítia domácnosti seniorov, ktorým sa v tomto roku valorizovali dôchodky priemerne o 1,3 %, čo je podstatne menej v porovnaní s očakávanou infláciou,“ dodala.

Na situáciu zareagovala aj Jednota dôchodcov na Slovensku (JDS), ktorá požaduje, aby sa celoplošne všetky starobné aj invalidné dôchodky upravili mimoriadnou valorizáciou k 1. aprílu o tri percentá. „V rámci spotrebného koša seniorov tvoria náklady na bývanie a potraviny 45 %. Tieto dve položky rástli pre seniorov posledné mesiace najrýchlejšie. Januárová valorizácia o 1,3 % zďaleka nepokryje zvýšené náklady na prežitie seniorov. Vláda preto musí pristúpiť k mimoriadnej valorizácii k 1. aprílu minimálne o 3 % celoplošne. V súčasnosti je tretina vyplácaných starobných dôchodkov pod hranicou chudoby. Ak vláda nepristúpi k mimoriadnej valorizácii, uvrhne desaťtisíce seniorov do pasce chudoby,“ uviedla v tlačovej správe Valéria Pokorná, ktorá je poverená zastupovaním predsedu JDS.

senior rodicia a deti Čítajte aj Vylepšia pracujúce deti penziu svojich rodičov? Pozrite si tabuľku

Pokorná pripomenula, že napríklad v Českej republike už vláda pristupuje k mimoriadnej valorizácii, a to pri inflácii „iba“ 5 %. „Dôchodcom v júni plošne pridáme 8,2 percenta. Je to viac ako 1 000 korún, presnejšie priemerne 1 017 korún,“ povedal český minister práce Marian Jurečka, píše sa v správe agentúry SITA. V prepočte to vychádza približne na 40 eur.

Štát viacerými dávkami podporuje penzistov už teraz. Môžu cestovať zadarmo, dostávajú dotácie na dovolenky, majú odpustené dane a lieky zadarmo. Ľudia nad 62 rokov už nemusia každoročne žiadať obec o odpustenie alebo zníženie dane. Seniori sú tak automaticky oslobodení od platenia miestnej dane bez potreby o to žiadať. Týka sa to ale len obcí a miest, v ktorých platí všeobecne záväzné nariadenie (VZN) o odpustení dane. Seniori však musia preukázať splnenie podmienok.

seniori dôchodcovia Čítajte aj Revolúcia v penziách: Prinesú chystané zmeny dôchodcom viac peňazí?

Ak je dôchodca z dôvodu choroby uznaný za ťažko zdravotne postihnutého a vlastní preukaz ŤZP, môže úrad práce požiadať o príspevok na kompenzáciu svojho zdravotného postihnutia. Po splnení prísnych podmienok ich úrad poskytuje viac ako desiatku. Veľký záujem je najmä o príspevok na opatrovanie, ktorý môžu poberať rodinní príslušníci.

© Autorské práva vyhradené

24 debata chyba
Viac na túto tému: #inflácia #penzista #zdražovanie #penzie