10 zaujímavostí o eure: Bankovky sa vyrábajú z bavlny a tie vydané NBS zaberajú plochu 224 futbalových štadiónov. A čo ešte?

Zamysleli ste sa niekedy nad tým, koľko mincí a bankoviek je vlastne v obehu a kde sa vyrábajú? A koľko bankoviek či mincí pripadá na jedného Slováka? Tu je desať zaujímavých otázok a odpovedí.

29.04.2023 13:41
Peniaze / Euro / Foto: ,
debata

1. Eurobankovky sú vyrobené z bavlny

Eurové bankovky sa tlačia na substrát vyrobený zo 100 % bavlny. Tento špeciálny papier sa vyrába v piatich papierňach akreditovaných Európskou centrálnou bankou. Následne sa z neho vyrábajú eurobankovky. Súčasťou výroby bankoviek je aj tlač ochranných prvkov a to formou ofsetovej tlače, hĺbkotlače, tlače z výšky a sieťotlače. V záverečnej fáze výroby sa bankovky očíslujú a polakujú, vďaka čomu sa výrazne predlžuje ich životnosť.

2. Bankovky vydané NBS zaberajú plochu 224 futbalových štadiónov

K 31. 12. 2020 predstavovala kumulovaná čistá emisia eurobankoviek NBS približne 235,5 milióna kusov v celkovej hodnote 16 537,8 milióna eur. Ak by sme tieto eurobankovky naukladali vedľa seba, pokryli by plochu približne 2,4 km2, čo je viac ako plocha 224 futbalových štadiónov. Naopak, výška týchto bankoviek naukladaných na seba by dosiahla 28,3 km, čo je viac ako 3-násobok najvyššej hory sveta Mount Everestu (8 850 m).

PZP auto Čítajte aj Patríte k takmer 600 tisíc ľuďom bez povinného poistenia auta? Vyhnete sa pokute

3. Hmotnosť euromincí by vyvážila 22 veľrýb

Z celkovej čistej kumulovanej emisie Národnej banky Slovenska (NBS) k 31. 12. 2020 v celkovej hodnote 16 750 mil. eur bola takmer miliarda vo forme mincí. Euromincí v počte 917 miliónov kusov (200,6 mil. eur) a zberateľských euromincí v počte 585,8 tisíca kusov (11,6 mil. eur). Hmotnosť týchto mincí predstavuje viac ako 3 400 ton, čo zodpovedá hmotnosti dvadsiatich dvoch najťažších žijúcich živočíchov na zemi, vráskavcov obrovských.

4. Na jedného Slováka pripadá 41 eurobankoviek a 162 euromincí

K 31. 12. 2020 predstavoval priemerný počet eurohotovosti v kumulovanej čistej emisii NBS na 1 obyvateľa Slovenska 41 kusov eurobankoviek v hodnote 2 877 eur a 162 kusov euromincí v hodnote 38 eur vrátane zberateľských euromincí. Môžete si to predstaviť tak, že ak by sa táto emitovaná hotovosť rozdelila rovným dielom medzi ľudí, každý jeden občan v Slovenskej republike by mal v peňaženke 41 eurobankoviek a 162 euromincí.

5. V Kremnici sme vyrobili už viac ako miliardu euromincí

Na rozdiel od eurobankoviek, ktoré sa vyrábajú výlučne v európskych ceninových tlačiarňach, mince si jednotlivé krajiny eurozóny razia samy. Slovenské euromince majú na národnej strane dvojkríž na trojvrší, Bratislavský hrad a Kriváň. Počet vyrazených mincí od zavedenia eura už presiahol jednu miliardu kusov.

6. Najviac sa v obehu opotrebujú 5-eurovky

Podľa výsledkov online prieskumu v eurozóne za rok 2019 bolo až 86 % účastníkov spokojných s kvalitou eurobankoviek v obehu. Spokojnosť s kvalitou 50 eurových bankoviek v obehu vyjadrilo 93 % respondentov, pričom spokojnosť s kvalitou 5 € bankoviek v obehu vyjadrilo 56 % respondentov.

pečivo, rožok, rožky, potraviny, nákup Čítajte aj Jeme v chlebe či rožkoch pomleté cvrčky? Povolila únia tajne pridávanie hmyzu do potravín?

7. Na svete je celkovo viac ako 164 miliárd kusov euromincí a eurobankoviek

V roku 2020 bolo v obehu celkovo viac ako 26 miliárd eurobankoviek s hodnotou približne 1,4 bilióna eur a takmer 138 miliárd kusov euromincí v hodnote vyše 30 miliárd eur. Najčastejšie používanou bankovkou v eurozóne je 50-eurová bankovka. V obehu je ich viac ako 10 miliárd.

8. Znak € je inšpirovaný gréckym epsilonom a je symbolom stability

Dohoda o názve „euro“ bola prijatá počas stretnutia Európskej rady v Madride v roku 1995 v rámci príprav na jednotnú menu. Symbol € bol inšpirovaný gréckym písmenom epsilon (Є) ako odkaz na kolísku európskej civilizácie. V latinskej abecede predstavuje tento znak prvé písmeno slova „Európa“, zatiaľ čo dve rovnobežné čiary, ktoré ho pretínajú, symbolizujú stabilitu.

9. Slováci stále najviac platia v hotovosti

Hotovosť je najviac používaným platobným prostriedkom na Slovensku a v priemere aj za celú eurozónu. Podľa výsledkov prieskumu uskutočneného Európskou centrálnou bankou bolo v rokoch 2016 – 2017 až 79 % všetkých transakcií na miestach predaja v eurozóne realizovaných v hotovosti, pričom na Slovensku to bolo 78 % transakcií. Výsledky za rok 2019 poukazujú síce na mierny pokles, no hotovosť aj tak ostáva najviac používanou formou platieb (73 % transakcií v eurozóne, resp. 74 % transakcií v SR).

Dôchodca s okuliarmi Čítajte aj Porastú minimálne dôchodky tento rok dva razy? Od júla minimálne o 20 eur. A koľko vám štát pridá v októbri?

10. Šanca nakaziť sa koronavírusom z povrchu bankoviek je minimálna

Laboratórne skúšky preukázali, že riziko prenosu vírusu SARS Cov-2 z povrchu bankoviek je menšie ako z plastových a kovových povrchov a čas jeho prežitia na bankovkách je minimálna. Napriek tomu je dôležité naďalej dodržiavať bezpečnostné opatrenia a pravidelne si dezinfikovať ruky.

Zdroj: 5penazi.sk

debata chyba
Viac na túto tému: #euro #NBS #mince #eurobankovky #bankovky