5 rád, ako a kde si hľadať prácu

Ak ste nezamestnaný a chystáte sa hľadať prácu, tak pre vás pracovný portál Profesia.sk pripravil päť rád, ako sa najrýchlejšie dostane k novej pracovnej ponuke.

24.07.2023 10:00
Čakajúci ľudia na stoličkách Foto:
Ilustračná foto.
debata

Nespoliehajte sa len na kontakty medzi známymi a inzeráty v miestnych novinách, keď si hľadáte pracovné miesto.

Vďaka internetu môžete mať každý deň bez problémov prehľad o trhu práce aj o aktuálnych pracovných ponukách.

Ozvite sa svojim známym

Nepísané pravidlo hovorí o tom, že už v rámci vašej siete známych by ste našli minimálne tri vhodné pracovné miesta, len ste zatiaľ nezišli na um ľuďom, ktorí o nich vedia.

Blízky človek je najspoľahlivejším sprostredkovateľom dobrej práce, dajte preto známym vedieť o svojej kariérnej situácii, aby vám mohli odporučiť lepšie zamestnanie.

Využite pracovné portály

Nábor zamestnancov sa presunul na internet. Ideálnym miestom, kde sa dozviete o voľných pozíciách a o vývoji na trhu práce, sú jobportály.

Najväčším pracovným portálom na Slovensku je Profesia.sk, kde je aktuálne zverejnených až 700 nových pracovných ponúk denne. Potom sú tu portály ako Kariera.sk, Jooble.sk, Pracuj.sk, Pretlak.sk a podobne.

Okrem toho, že pracovný portál vám umožňuje reagovať na širokú ponuku voľných pracovných miest, má aj ďalšie užitočné funkcie.

Napríklad si môžete dať najnovšie pridané ponuky posielať e-mailom a vďaka tomu budete mať každý deň perfektne zmapovanú ponuku práce vo svojom odvetví. Alebo na jobportáli zverejnite svoj životopis a máte šancu, že vás objaví personalista.

dôchodca, peniaze Čítajte viac 7 najdôležitejších zmien v penziách: Komu sa ešte tento rok zvýši dôchodok a prečo?

Sledujte vysnívanú firmu

Ak viete, že by ste radi pracovali v niektorej konkrétnej spoločnosti, sledujte aj jej webstránku a účty na sociálnych sieťach.

Mnoho firiem zverejňuje pracovné ponuky najskôr na svojich kariérnych stránkach a až neskôr hľadá vhodných kandidátov cez jobportály alebo pomocou headhuntera.

Ak vás pracovné prostredie a firemná kultúra niektorej spoločnosti lákajú až tak, že v nej chcete pracovať, aj keď momentálne nemá otvorenú žiadnu pozíciu, naberte odvahu a spojte sa s personalistom a odprezentujte, čo môžete firme ponúknuť.

Manažéri ľudských zdrojov dobre vedia, že kandidát s lojalitou k zamestnávateľskej značke býva kvalitným zamestnancom so silnou vnútornou motiváciou.

Dajte o sebe vedieť on-line

Vedeli ste, že prácu si môžete hľadať aj pasívne? Stačí byť na tých správnych miestach a zverejniť o sebe relevantné informácie.

Vďaka internetu máte nespočetne veľa ciest, ktorými viete svetu ukázať, že ste vo svojej oblasti skutočne kompetentným profesionálom.

Prezentujte sa na sociálnych sieťach, na fórach a v záujmových skupinách, založte si blog alebo vlastnú webstránku, kde zverejníte svoje portfólio. Jednoducho, budujte si osobnú značku.

Dokonca aj v prípade, že za sebou ešte nemáte veľa praxe, svojou on-line reputáciou viete budúcemu zamestnávateľovi naznačiť, že sa orientujete a vzdelávate v problematike.

Aby ste však nenarobili viac škody ako úžitku, dajte si pozor na to, ako sa v on-line priestore a na sociálnych sieťach prezentujete.

kríza, počítanie, domov Čítajte viac Podpora v nezamestnanosti je vyššia. Kto má na ňu nárok?

Kontaktujte headhuntera

Životopis na pracovnom portáli máte zverejnený, osobnú značku pred očami kolegov z odvetvia si budujete tiež.

Ak sa však stále nenaskytla tá pravá pracovná ponuka, možno len práve nie je sezóna, keď sa na pracovných miestach striedajú ľudia vášho zamerania.

Za pokus preto stojí osloviť "lovca mozgov”, a to najmä v prípade, že vaša profesia je úzko špecializovaná.

Spoločnosti niekedy špecifické pozície obsadzujú pomocou headhuntera, ktorého úlohou je nájsť perfektného kandidáta, aj keď ten možno práve aktívne prácu nehľadá.

Zväčša sa takto obsadzujú pozície seniorov, prípadne ak disponujete nejakou jedinečnou a vyhľadávanou schopnosťou, dokážete sa „predať“.

Ozvite sa e-mailom jednému či dvom headnunterom, možno vedia o zamestnaní, aké hľadáte.

Nezamestnanosť na Slovensku

Počet ľudí bez práce v prvých troch mesiacoch tohto roka 2023 medziročne klesol o 5-tisíc osôb pod 170-tisíc.

Výrazne sa znížil aj počet dlhodobo nezamestnaných, aj ľudí so základným vzdelaním. Celkový počet nezamestnaných naďalej klesal v polovici regiónov.

Počet ľudí bez práce podľa Výberového zisťovania pracovných síl v priebehu 1. štvrťroku 2023 medziročne klesol o 2,9 % a dosiahol 169,8 tisíca osôb.

Medziročné úbytky počtu nezamestnaných tak pokračujú už siedmy štvrťrok za sebou.

Miera nezamestnanosti uvádzajúca podiel nezamestnaných z ekonomicky aktívnych osôb predstavovala 6,2 %, medziročne sa znížila o 0,2 percentu­álneho bodu.

Celkovo v 8 zo 16 ekonomických činností posledného zamestnávateľa nastal medziročný pokles počtu ľudí bez práce.

Najviac ľudí naposledy pracovalo v priemysle, kde počet nezamestnaných medziročne stúpol o vyše 10 %.

zamestnanci, pracovníci Čítajte viac Bojíte sa nedoplatkov v Sociálnej a zdravotnej poisťovni? Dôležité je platiť nielen načas, ale aj správne. Ako?

Druhú najväčšiu skupinu tvorili ľudia naposledy pracujúci vo veľkoobchode a v maloobchode, ich počet však klesol o 7,9 %. Špecifickú a najpočetnejšiu skupinu predstavovali osoby, ktoré ešte nemali zamestnanie.

Ich počet síce klesol o 5,1 %, stále však tvorili takmer 28 % zo všetkých nezamestnaných. Z regionálneho hľadiska počet nezamestnaných v 1. štvrťroku 2023 medziročne klesol v polovici krajov Slovenska.

Relatívne najviac nezamestnaných ubudlo v Žilinskom kraji (13,8 %) a v Banskobystrickom kraji (12,1 %).

Najviac nezamestnaných bolo naďalej v Prešovskom kraji (vyše 45-tisíc osôb) a v Košickom kraji (takmer 37-tisíc osôb).

debata chyba
Viac na túto tému: #nezamestnanosť #hľadanie práce