Nízke platy prispievajú k fluktuácii + tabuľka priemerných platov na Slovensku

Najmä s ohľadom na zvyšujúce sa životné výdavky v dôsledku vysokej inflácie a energetickej krízy býva výška platu jedným z najčastejších dôvodov pre zmenu zamestnania.

07.03.2023 09:00
žena muž počítač práca banka peniaze Foto:
debata

Počet nezamestnaných u nás v závere roku 2022 klesal, po období pandémie pracovných ponúk pribúdalo. Svedčia o tom aj údaje portálu Kariéra.sk, pričom je predpoklad, že tento trend sa podarí udržať aj v tomto roku. Zamestnávatelia sú však v náročnej situácii, na to, aby fungovali potrebujú pracovnú silu, je však otázne, ako sa im s mzdovými ponukami podarí čeliť vysokej inflácii i cenám energií. Firmy sa dnes „bijú“ o kvalifikovaných uchádzačov s technickým vzdelaním, ktorí na trhu práce chýbajú dlhodobo. Napríklad automobilové spoločnosti majú problém nájsť ľudí do výroby a nových zamestnancov príjmajú zo zahraničia. Mnohí Slováci sa tiež prirodzene snažia dostať do krajín, ktoré im poskytujú vyšší životný štandart a lepšie platy.

Prilepšujú si brigádami

Náročná ekonomická situácia vyvoláva na zamestnávateľov tlak, aj preto boli v niektorých odvetiach nútení zdvihnúť zamestnancom platy. Realitou zároveň je, že ľudia sú flexibilnejší, z ponúk práce si môžu viac vyberať, a preto nevyčkávajú u jedného zamestnávateľa, ale obzerajú sa po nových možnostiach a príležitostiach. V uplynulom období rástli platy najmä v oblasti stavebníctva – nad 10%. Stúpali aj v priemysle a obchode, najpomalší rast bol v oblasti služieb.

práca, pohovor, motivačný list Čítajte viac Hľadáte si prácu? Čo patrí do motivačného listu

Odborníci upozorňujú, že rast inflácie, ktoré dosahuje historické maximá, spôsobí nárast fluktuácie pracovníkov, ktorí menia zamestnanie pravidelne. Podľa prieskumov je viac ako polovica ľudí na Slovensku nespokojná so svojím platovým ohodnotením a svoj životný štandard si pomáhajú udržiavať brigádami. Počet ponúk na brigádnickú činnosť vzrástol na portáli Kariéra.sk oproti predchádzajúcemu roku o 30 %. Najviac takých príležitostí môžu nájsť vo výrobe, v realitách, technike, logistike, ale aj v cestovnom ruchu a obchode či v pomocných prácach.

Priemerný plat v regiónoch Slovenska uvádzaný v inzerátoch
Bratislavský kraj 1 296 eur
Trnavský kraj 972 eur
Nitriansky kraj 1 058 eur
Trenčiansky kraj 1 004 eur
Banskobystrický kraj 934 eur
Žilinský kraj 1 094 eur
Prešovský kraj 1 011 eur
Košický kraj 1 154 eur
Priemerný plat uvádzaný v pracovných ponukách v európskych krajinách
Nemecko 2 974 eur
Rakúsko 2 443 eur
Česká republika 1 828 eur
Anglicko 4 000 eur
Holandsko 3 688 eur

Inzeráty nespĺňajú očakávania

Priemerná mzda na Slovensku patrí spomedzi krajín Európy k najnižším. Z prieskumu vyplynulo, že až 37% Slovákov a Sloveniek by bolo ochotných presťahovať sa za lepšie platenou prácou do zahraničia. Dochádzať za prácou v rámci Slovenska je ochotných 18 %, zhruba tretina nie je ochotná dochádzať mimo regiónu, v ktorom žije a 10 % respondentov uviedlo, že sú v súčasnej práci spokojní, za prácou cestovať nemusia.

Eurostat uverejnil koncom decembra priemerné platy v krajinách Európskej únie (EÚ) za rok 2021. Spomedzi členských krajín EÚ bol najvyšší priemerný plat pri plnom úväzku v Luxemburgu – 72 247 eur, čo na mesiac vychádza približne 6 021 eur. Na konci rebríčka je Bulharsko s ročnou priemernou mzdou 10 345 eur, mesačný priemer je 862 eur. Slovensko sa v rebríčku umiestnilo na 22. mieste, teda na 6. mieste od konca. Ročná priemerná mzda dosiahla 16 662 eur, čo na mesiac predstavuje 1 347 eur.

práca, kariéra, zamestnanie Čítajte viac Firmy sa nepozerajú už len na diplom

Platy uvádzané v inzerátoch sa výrazne líšia od najvyšších očakávaní uchádzačov o prácu. Napríklad v Bratislavskom kraji by zamestnanci chceli zarobiť zhruba 1 560 eur, v inzerátoch je ponúkaný plat približne 1 296 eur. Aj to môže byť jeden z dôvodov, prečo ostávajú niektoré pozície neobsadené.

Najväčší rozdiel medzi očakávaniami uchádzačov o prácu a platmi uvedenými v inzerátoch je v Trnavskom kraji, kde uvádzajú pracovné ponuky v priemere 972 eur, očakávané platy sú vo výške 1 292 eur. Podobné rozdiely vidno aj v Nitrianskom kraji, kde uchádzači zarobia o 350 eur menej v porovnaní s ich očakávaniami

Najhoršie platené pozície na Slovensku
Šička/textilný, kožiarksy a odevný priemysel 756 eur
Upratovačka/pomocné práce 788 eur
Strihač textilu/textilný, kožiarsky a odevný priemysel 792 eur
Sanitár/zdravot­níctvo a sociálna starostlivosť 808 eur
Plavčík/cestovný ruch, gastro, hotelierstvo 815 eur

Zdroj: Platy.sk

Najlepšie platené pozície na Slovensku
Generálny riaditeľ/vrcholový manažment 6 173 eur
Riaditeľ IT/vrcholový manažment 4 864 eur
Country manažér/vrcholový manažment 4 788 eur
Ekonomický/finančný riaditeľ/vrcholový manažment 4 181 eur
Výkonný riaditeľ/vrchoľový manažment 3 984 eur

Zdroj: Platy.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #platy #Práca a kariéra #zamestananci