Výplata by mala byť vyššia. Ako rastú mzdy a kde sa oplatí zamestnať?

Slováci dnes zarábajú priemerne takmer o desať percent viac ako v rovnakom období minulého roka a rast našich miezd už začína pokrývať aj aktuálnu infláciu. Mzdy však nerastú pri všetkých povolaniach rovnako.

06.11.2023 06:00
zamestnanci, kariéra, práca, Foto:
Ilustračné foto.
debata (3)

V ktorých odvetviach stúpajú mzdy najrýchlejšie a v ktorých najpomalšie? A čo tento rozdiel spôsobuje? Zaujímavé informácie a dáta priniesol exkluzívny prieskum agentúry Grafton. Podľa neho mzdy na Slovensku v porovnaní s minulým rokom citeľne vzrástli. Štatistiky ŠÚ SR a MPSVaR uvádzajú, že priemerná hrubá mesačná mzda stúpla v 1. štvrťroku 2023 oproti rovnakému obdobiu roku 2022 o 9,5 %, čo nie je malé číslo. Pri reálnej mzde však hovoria odborníci o poklese. Po započítaní vplyvu inflácie, ktorá bola medziročne až 15,1 %, totiž priemerná reálna mzda v rovnakom období medziročne klesla o 4,9 %.

Mzdy začínajú rásť

Martin Malo, riaditeľ personálnej agentúry Grafton Slovakia a Gi Group, vidí dnešnú situáciu o čosi optimistickejšie: „Hoci nedávne štatistiky hovoria o poklese reálnych miezd, osobne si myslím, že sa pomaly, ale isto dostávame do fázy, keď sa tento pokles zastavuje. Ak sa totiž pozrieme na aktuálne čísla, trend je celkom jasný – inflácia sa stále znižuje a v auguste bola na úrovni 8,9 %. Naproti tomu rast miezd pokračuje. Priemerná nominálna mesačná mzda zamestnanca v hospodárstve na Slovensku vzrástla v prvom kvartáli tohto roku o 9,5 %, v druhom kvartáli o 9,9 %. To naznačuje, že rast miezd už stačí pokrývať infláciu a aj naše reálne mzdy teda začínajú rásť.“

pracovny pohovor praca Čítajte viac Získajte svoju vysnívanú prácu: Tipy na úspešný pracovný pohovor

Najviac si prilepšíte v priemysle

Ako ukázal unikátny prieskum personálnej agentúry Grafton, ktorý zmapoval finančné ohodnotenie pri stovkách pracovných pozícií v ôsmich kľúčových odvetviach, mzdy minulý rok nerástli všade rovnako. „Asi najnižší nárast sme zaznamenali v oblasti IT, kde na mnohých pozíciách dokonca ostali mzdy na rovnakej úrovni ako v minulom roku. Takáto situácia bola napríklad pri IT manažéroch, bezpečnostných inžinieroch siete či vývojároch, a to vo viacerých krajoch – najmä v Nitre a Banskej Bystrici, ale aj v Košiciach alebo Prešove,“ spresňuje Martin Malo.

Rast miezd už stačí pokrývať infláciu a aj naše reálne mzdy tak začínajú rásť.

Naproti tomu priemyselný sektor – inžiniering a výroba – bol jedným z tých, kde rástli mzdy najvýraznejšie. „Výroba bola navyše špecifická v tom, že sa tu mzdy zvyšovali paušálne. Kým v roku 2021 dochádzalo aj v tomto sektore najmä k individuálnemu navyšovaniu miezd, na základe nášho aktuálneho prieskumu sme zaznamenali, že táto situácia sa v minulom roku zmenila. Firmy sú si vedomé toho, že už nestačí zvýšiť mzdu len tým najlepším z najlepších. Dnes už je dôležitá dohoda s odborármi na paušálnom navyšovaní miezd,“ približuje Martin Malo situáciu v kľúčovom odvetví nášho hospodárstva.

Mzdový odstup sa zmenšuje

Naprieč rôznymi sektormi zároveň rástli mzdy v percentuálnom vyjadrení relatívne rýchlejšie pri pracovných pozíciách, kde sú zárobky tradične najnižšie. Tým sa zároveň postupne zmenšoval mzdový odstup medzi zamestnaniami s rozdielnou potrebou kvalifikácie. „Tento trend bol zrejmý napríklad v logistike, ktorá patrí k sektorom so všeobecne nízkymi mzdami.

Pred niekoľkými rokmi tu bol ešte pomerne veľký rozdiel medzi mzdou tzv. pickera, u ktorého nie je nutná žiadna kvalifikácia, a mzdou vodiča vysokozdvižného vozíka, kde už istá kvalifikácia potrebná je. Mzdy pickerov však aj v minulom roku rástli relatívne rýchlejšie, čím sa tento rozdiel postupne stiera,“ vysvetľuje odborník. Pomerne rýchlo rástli podľa výsledkov prieskumu aj mzdy v oblasti ľudských zdrojov či obchodu, kde je zároveň trendom zvyšovanie podielu fixnej časti mzdy a znižovanie podielu bonusových odmien.

žena, práca, nezamestnanosť Čítajte viac Kto vás môže a kto nemôže vyhodiť zo zamestnania? Rozhodol najvyšší súd

Čo tlačí mzdy nahor a čo ich brzdí?

Za pomerne prekvapivými dátami zo sektoru IT je podľa Martina Mala aj veľké prepúšťanie v nadnárodných spoločnostiach v zámorí, ktoré sa odohralo na prelome rokov. I keď sa Slovenska priamo nedotklo, zamestnávatelia začínajú vážne uvažovať nad tým, kde je horná hranica miezd v IT. „Pracovníci v tomto sektore začínajú narážať na akési mzdové stropy bez ohľadu na to, akú pracovnú skúsenosť majú. V sektore IT sa rast miezd v podstate zastavil a ani v najbližšej budúcnosti tu zrejme mzdy nijako výrazne neporastú,“ konštatuje M. Malo.

Ďalším faktorom, ktorý ovplyvňuje rast miezd, je to, ako firma vníma prínos konkrétnej pozície, zaváži tiež množstvo potenciálnych kandidátov na pracovnom trhu. „Napríklad administratíva nie je pre väčšinu firiem hlavným obsahom podnikania. Je to podpora, doplnková služba. Nie je teda považovaná za prácu s veľkou pridanou hodnotou, a preto nie je dobre platená. Navyše do administratívy často nastupujú absolventi, pre ktorých je to prvá práca, kde vydržia možno jeden až dva roky. Podniky sa preto snažia na administratíve ušetriť, a to aj investovaním do automatizácie a digitalizácie, zlučovaním pozícií a podobne.“

Mzdu určuje zamestnanec

Väčší tlak na rast miezd je pri pozíciách, kde je pracovníkov nedostatok. „Miera evidovanej nezamestnanosti bola na Slovensku minulý rok na úrovni 5,9 %, v Nitrianskom, Trnavskom či Bratislavskom kraji to bolo dokonca pod hranicou 4 %.

Na jednej strane je to pozitívna správa v tom, že trh práce je stabilný, na druhej strane je pre firmy ťažké nájsť vhodného kandidáta. Ak chcú dnes pracovníkov získať, musia preto robiť viac tak v oblasti mzdového nastavenia, ako aj v oblasti benefitov – či už finančných, alebo nefinančných. Mzdu si tak už vo veľkej miere určuje uchádzač o danú pracovnú pozíciu alebo zamestnanec, ktorého si chce firma udržať. Takáto situácia je najmä v priemysle, kde je dnes nedostatok pracovníkov kritický,“ vysvetľuje na záver riaditeľ personálnej agentúry.

Mzdový prieskum sa uskutočnil v priebehu 3. štvrťroka 2023 v ôsmich krajoch Slovenskej republiky. Zahŕňa viac ako 300 pracovných pozícií v ôsmich základných segmentoch pracovného trhu: IT a telekomunikácie, inžiniering a výroba, nákup a logistika, stavebníctvo a reality, bankovníctvo a finančné služby, obchod, retail a marketing, ľudské zdroje, administratíva a právo, zdieľané podnikové služby.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #kariéra #zamestnanci #rast miezd #nárast miezd a platov