Zlé gény nie sú všetko, seniori majú šancu na záchranu

Vyhováraniu sa na genetické predispozície srdcových chorôb či Alzheimerovej choroby je koniec. Vedci z poprednej kliniky v Beverly Hills prezrádzajú, že naše zdravie nezávisí iba od toho, čo sme zdedili po predkoch, ale aj od zmeny životosprávy.

25.04.2021 06:00
alzheimer, nervy, neurón, mozog Foto:
Výskumy ukazujú, že cvičenie môžu zmeniť naše gény tak, aby sa napodobňovali tie, ktoré má mladý a zdravý človek.
debata

„Naše gény si môžeme predstaviť ako cestovnú mapu, ktorá vedie k ochoreniam srdca alebo Alzheimerovej chorobe. Väčšina chorôb je však daná kombináciou genetických a negenetických faktorov, čo znamená, že ich môžeme do istej miery zmeniť,“ vysvetľuje Brandon Colby z americkej genetickej kliniky. Šance na zníženie rozvoja rôznych chorôb je dokonca taká vysoká, že stojí za to porozmýšľať napríklad aj nad úpravami jedálneho lístka. Netreba zabúdať, že naše „zlé“ gény môžeme nielen potláčať, ale ich aj prebudiť. Ku kľúčom, ktoré otvárajú cestu zdedeným chorobám patrí najmä nesprávna strava, fajčenie, zlé životné prostredie, ale napríklad aj nadmerné slnenie.

žena, šalát, penzistka, zdravá strava Čítajte viac Tipy na denné menu pre seniora

Cvičenie vraj prekoná dedičstvo po predkoch

Výskumy ukazujú, že cvičenie môžu zmeniť naše gény tak, aby sa napodobňovali tie, ktoré má mladý a zdravý človek. V tejto súvislosti výskumníci zrealizovali zaujímavú štúdiu, do ktorej zapojili ľudí obidvoch pohlaví nad 65 rokov. Každý z tejto skupiny absolvoval šesťmesačný tréning, a to minimálne dvakrát do týždňa. Vedci po pol roku intenzívneho trénovania seniorov porovnali ich svalové tkanivo so svalovou hmotou mladých, asi dvadsaťročných ľudí. Genetické predispozície seniorov na choroby ustúpili prekvapivo do úzadia tak, že sa dostali takmer na úroveň mladej a zdravej generácie.

Cvičením aj proti rakovine prsníka

Skvelým pomocníkom v boji proti rakovine je napríklad takzvaný kardio tréning. Úspešný je aj vtedy, ak mali naši predkovia podobné zdravotné problémy a je veľká pravdepodobnosť, že sme čo-to po nich zdedili. Cvičenie, ktoré sa zameriava na zdravie srdca ako napríklad beh, chôdza, bicyklovanie či plávanie znižujú riziko rakoviny prsníka. Zníženie rizika rakoviny prsníka až o 30 % môžeme dosiahnuť pravidelným cvičením, napríklad pri štyroch hodinových tréningoch týždenne. Štúdia, ktorá skúmala pacientov po prekonaní rakoviny prsníka naznačuje, že zvyšovanie fyzickej aktivity môže mať vplyv na gény, ktoré potláčajú nádory.

srdce, tlak, stetoskop Čítajte viac Rozhoduje pri infarkte vek či pohlavie?

Prečo sú antioxidanty dôležité?

Pozitívne zmeny dokáže vyvolať aj úprava stravovacieho plánu. Jedálny lístok založený na konzumácii väčšieho množstva ovocia, zeleniny a celozrnných potravín sa podľa vedcov spája zo zmenou génov, ktoré potláčajú rôzne choroby. Rovnako sa ukázalo, že rastlinné polyfenoly, ktoré sa nachádzajú v ovocí, zelenine, zelenom čaji, káve či červenom víne znižujú poškodenie DNA a chránia tak ľudí pred zdravotnými komplikáciami.

Polyfenoly patria do skupiny antioxidantov, ktoré účinne bojujú s takzvaným oxidačným stresom a zápalmi. Oxidačný stres vzniká pri nesprávnej životospráve, znečistenom životnom prostredí a nadmernom strese. Spôsobuje celý rad chorôb, pričom medzi tie najvážnejšie patria nádorové ochorenia. Antioxidanty sa nachádzajú aj v rastlinných olejoch, semenách rastlín a morských rybách. Okrem toho k nim zaraďujeme vitamíny C, E a vitamín A.

Sociálne kontakty zlepšia aj pamäť

Okrem cvičenia a stravy pomáha starším ľuďom udržiavať sa v dobrej fyzickej a psychickej kondícii aj precvičovanie kognitívnych funkcií. Ide najmä o prácu na cibrení pamäti, sústredenia či učení. Seniorom pomôže lúštenie krížoviek, hádanky a rôzne vedomostné štúdie. Takzvané mentálne cvičenie v kombinácii s dobrými sociálnymi kontaktmi s inými ľuďmi znižujú stres a pomáhajú predchádzať Alzheimerovej chorobe, ktorá sa prejavuje poruchami pamäti, stratou orientácie v priestore v čase a priestore či nespoznávaním príbuzných.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Alzheimerova choroba #srdcovo-cievne ochorenia