Ktoré byliny sa zbierajú v lete?

Letné mesiace sú skvelým obdobím, keď chodíme do prírody, zbierame bylinky, zásobujeme sa na zimu liečivými rastlinami. Už tradične sa témam blízkym seniorom venuje nezisková organizácia Stále dobrí.

31.07.2021 06:00
bylinky, kvetináč Foto:
Kvetináče na bylinky.
debata

Prostredníctvom prednášok im umožňuje rozširovať si svoje obzory, ponúka im príležitosti spoznávať, objavovať, navracať sa do minulosti, komunikovať. Tentoraz tu je svet byliniek a bylinkárka Zuzana Lisá, ktorú spomínaná organizácia pozvala, aby na báze mesačných stretnutí so seniormi rozprávala o tejto téme. Zuzana Lisá čo-to o liečivých rastlinách a svojich osobných skúsenostiach s nimi prezradila aj v rozhovore pre Pravdu.

Ktoré byliny sa zbierajú v júli a v auguste?

Vo všeobecnosti zbieram bylinky, ktoré rastú bežne v prírode. V mojom prehľade zbieraných liečivých byliniek plánujem v júli asi 30 druhov, v auguste 20 druhov. Termíny zberu byliniek sa prelínajú, neexistuje presný termín, aj keď, samozrejme, orientačne mesiac zberu vo všeobecnosti platí. V skutočnosti čas zberu byliniek závisí od počasia, od miesta zberu a klímy. Napríklad ľubovník bodkovaný sa na juhu, juhozápade Slovenska zbiera v júni, v severných častiach Slovenska v júni ešte len dorastá. Žiarivo žltý, rozkvitnutý a plný sily je na severe Slovenska niekedy až od polovice júla do konca júla. Vediem si kalendár zberu a tam sa mi to tiež takto ukazuje. Tento rok som ľubovník zbierala u nás na Záhorí presne na Jána 24. júna. Momentálne je polovica júla, ja som na Detve a tu práve teraz ľubovník rozkvitá, dokonca nachádzam ešte nerozvinuté púčiky kvetov.

Aké pravidlá je potrebné dodržiavať pri zbere bylín, napríklad v ktorom čase počas dňa sa môžu zbierať?

Základné pravidlo v bylinkárstve je, že nikdy nezbierame bylinky po daždi. Ani na druhý deň, ideálne až ten ďalší deň. Tiež bylinky nezbierame ráno, pretože je ranná rosa. Voda či z dažďa alebo z rosy vojde do bylinky a je riziko, že chytí pleseň, ktorú nemusíme ani zaregistrovať. Žiaden kompromis v podobe sušičky nie je. Moje osobné základné pravidlo je, že zbieram len na čistých miestach v prírode. Nie pri cestách, nie na či pri prehnojených lánoch polí, pri znečistených miestach. Bylinky majú svoj ideálny čas zberu. Niektoré za poludňajšieho slnka, niektoré po 14-tej hodine alebo inak.

V Herbároch od pána Janču a Zentricha je pri bylinke spravidla určený aj ideálny čas zberu. Toto sa ľahšie dodržiava pri bylinkách, ktoré doma pestujeme alebo ideme zbierať len jeden druh bylinky. Keď sú veľmi teplé a slnečné dni a je viac ako 30 stupňov, treba brať do úvahy fyzickú náročnosť zberu. Za takéhoto počasia začínam zbierať najskôr o 15-tej hodine. Aj keď viem, že ideálny čas zberu niektorej bylinky, ktorú donesiem domov je pravé poludnie.

kôpor, bylinky, dochucovadlo Čítajte viac Čo lieči kôpor?

Na ktorých miestach ich zbierate?

Bylinky zbieram v prírode, chodím na lúky, rúbaniská, pasienky, niečo rastie aj na pokrajoch lesov, dokonca aj v lese, ako napríklad lipkavec marinkový a čistec lesný. Keď idem na zber, na každom mieste rastie viac druhov byliniek, nikdy sa domov nevraciam len s jedným druhom, domov chodím s košíkom rôznorodých byliniek.

Ktoré postupy je nutné dodržiavať pri dlhodobom uchovávaní byliniek, napríklad aký je správny postup pri ich sušení?

Pri sušení bylinky potrebujú teplo a vzduch. Koľko tepla a koľko vzduchu? Toto je individuálne. Každá bylinka má svoje potreby, niektorá potrebuje viac tepla, niektorá silnejší prievan. Pri skladovaní je základné pravidlo asi pre všetky bylinky rovnaké – tmavé a suché miesto. Skladujem v textilnom alebo papierovom vrecku, niekedy v sklenenom pohári bez viečka, uzavretom látkou.

Ktoré bylinky sú zvlášť dôležité pre zdravie ženy, najmä pre reprodukciu, menštruačný cyklus a úpravu hormónov?

Áno, existujú bylinky pre ženy, hneď sa mi vynárajú obrazy byliniek ako alchemilka, ďatelinka, rebríček, materina dúška, kamilka, nechtík, pamajorán. Častejšie miešam čajové zmesi pre ženy, ženy ich používajú viac ako len jeden druh bylinky. Tiež robím mastičku pre ženy, je nápomocná ženám pri problémoch v podbrušku. Bylinkárka Anna Kopáčová z Vrbového na podporu plodnosti u ženy, na úpravu menštruácie a hormónov odporúča viaceré receptúry bylinkových zmesí, ktoré uvádza vo svojej knihe Zdravie z byliniek.

rozmarín, bylinky, korenie Čítajte viac Ktorá bylina zlepšuje pamäť u seniorov?

Ktoré bylinky vedia pomôcť seniorom pri ich najčastejších problémoch, napr. s pohybovým aparátom, srdcom či s celkovým povzbudením organizmu?

Na pohybový aparát, chrbticu, krížovú oblasť je mojím veľkým obľúbencom ľubovníkový olej, ktorý uvoľňuje svalstvo a upokojuje. Používa sa vo forme masážneho oleja. Pri problémoch či po úrazoch v oblasti svalov, šliach či kostí odporúčam tinktúru alebo mastičku z kostihoja. Tiež vrelo odporúčam čerstvý lopúchový alebo deväťsilový list, mierne rozklepaný prikladať na boľavé miesto. Kardiovaskulárne ochorenia sú špecifická oblasť. Vo všeobecnosti je hloh univerzálna bylinka, podporuje srdcovú činnosť, pozitívne pôsobí pri arytmii a vyrovnáva krvný tlak. Používame hloh vo forme čaju alebo tinktúry. Čo sa týka povzbudenia organizmu a zvýšenia imunity, vhodné sú šípky, žihľava, koreň echinacey. Celkové uvoľnenie tela nám navodí čaj z kamiliek či nechtíka.

Ktoré bylinné čaje sú vhodné na osvieženie počas horúcich letných dní?

Osviežujúce čaje sú z mäty, medovky, rôznych zmesí, výber je podľa chuti. Vhodné sú maceráty, bylinku dáme do studenej vody a macerujeme cez noc. Alebo len jednoducho naplníme džbán s vodou, ponoríme doňho bylinku a máme dobrý osviežujúci nápoj. Spravidla používame tie bylinky, ktoré nám rastú na balkónoch alebo v záhradkách. Na záver by som chcela dať svoj pohľad, že stále viac a viac ľudí sa vracia k prírode, k darom matky Zeme a zaujíma sa o ne. Stále viac a viac ľudí sa vracia ku koreňom, k tradíciám. Ak sa chcete dozvedieť niečo na tému liečivé rastliny v auguste, pozývam vás na moju prednášku 12.8.2021 o 9­.30 hodine v Mestskom ovocnom sade Petržalka na Macharovej ulici.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #liečivé rastliny #bylinky