Fajčenie vo vyššom veku? Ženy strácajú pamäť, mužov trápi srdce

Zlozvyk v podobe cigariet pripravuje nežnejšiu polovičku ľudstva o schopnosť zapamätať si mnohé veci, pričom muži fajčiari nie sú na tom o nič lepšie. V ich prípade však dominujú najmä ochorenia srdca a ciev.

01.08.2021 06:00
fajčenie, cigareta, životný štýl, Foto:
Podľa Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky vo svete fajčí vyše jedna miliarda ľudí.
debata

Ak sa k týmto faktorom pridá vek, zdravotné problémy v podobe infarktu, mozgovej príhody či Alzheimerovej choroby sú na svete.

Ako si dať pozor a čo hovorí nový výskum?

Veľká štúdia výskumného ústavu TGen skúmala vplyv fajčenia na poškodzovanie kognitívnych funkcií a kardiovaskulárny systém. Medzi kognitívne funkcie patria pamäť, schopnosť sústredenia sa a učenia. Srdcovocievne ochorenia zasahujú cievny systém a najmä srdcový sval. Výsledky spomínaného skúmania prinášajú zaujímavé závery. Aktívne poťahovanie z cigariet pôsobí inak na ženy a mužov. Fajčiarky majú problém s pamäťou, muži s týmto zlozvykom sú náchylnejší na srdcový infarkt.

Rozdiely v pohlaviach nie sú jasné

Výskum sa uskutočnil na vzorke viac ako 70-tisíc ľudí obidvoch pohlaví. „Výsledky naznačujú, že fajčenie a kardiovaskulárne ochorenia majú vplyv na učenie a pamäť, a to už od rannej dospelosti,“ interpretuje výsledky štúdie profesor Matt Huentelman. „Fajčenie je zároveň spojené so zníženou funkciou učenia a pamäti u žien. Srdcovocievne choroby u mužov spôsobujú následné poruchy pamäti,“ vysvetľuje šéf výskumu. Vedci nemajú zatiaľ jasno v tom, prečo sa tento zlozvyk odlišne odráža na zdraví mužov a žien.

fajčenie, cigareta, životný štýl, Čítajte viac Odvykanie od fajčenia zlepšuje pamäť

Nepomáha ani Alzheimerovej chorobe

Medzi negatívne následky fajčenia patria najmä ochorenia srdca, ciev a mozgu. Výsledkom je najčastejšie srdcový infarkt a mozgová príhoda. Holdovanie cigaretám negatívne ovplyvňuje vznik a priebeh Alzheimerovej choroby, ktorá postihuje najviac ženy. Prejavuje sa stratou pamäti a horšou orientáciou v čase a priestore. Netreba zabúdať, že fajčenie je v celosvetovom meradle príčinou jedného z piatich úmrtí, pričom na prvom mieste sú kardiovaskulárne choroby.

Vyše miliarda fajčiarov a milióny mŕtvych

Podľa Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky vo svete fajčí vyše jedna miliarda ľudí. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) uvádza, že na ochorenia súvisiace s fajčením umiera ročne tri a pol milióna osôb. Predpokladá sa, že do štyroch rokov sa uvedené číslo zvýši na celých desať miliónov ľudí.

Nikotín povzbudzuje a je návykový

Dym z cigarety obsahuje viac ako štyri tisíc chemických látok vo forme plynov a rôznych častíc. Veľké množstvo látok, ktoré sa nachádzajú v tabakovom dyme pôsobia karcinogénne na ľudský organizmus. Kľúčovou látkou je nikotín, ktorý zužuje cievy a pôsobí krátkodobo stimulačne. Na nikotín vzniká silná závislosť, ktorá sa pri jeho vysadení prejavuje nervozitou, podráždením či nespavosťou.

seniorka, dôchodkyňa, nemocnica, choroba Čítajte viac Majú vysokí ľudia vyššie riziko rakoviny?

Skoncovanie s fajčením však stojí za to

Po dvadsiatich minútach po dofajčení poslednej cigarety sa začína normalizovať krvný tlak a pulz. Hladina oxidu uhoľnatého klesá v krvi po ôsmich hodinách a už po celom dni od skončenia s fajčením klesá riziko vzniku infarktu. Po ďalších dvoch dňoch sa zlepšuje chuť, čuch a po dvoch týždňoch sa zlepšuje krvný beh. Funkcia pľúc sa zároveň zlepší o 30 %. Do necelého roka ustúpi kašeľ, dýchavičnosť či únava spojená s týmto zlozvykom. Pravdou však je, že fajčiari sa na úroveň zdravotného stavu nefajčiarov dostanú až po desiatich rokoch od poslednej cigarety.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #fajčenie #nikotín #pamäť #srdcovo-cievne ochorenia