Komu dáte tieto Vianoce šancu na lepší život?

Kozu pre hladujúceho človeka v Afrike, učebnice pre vylúčené komunity na Slovensku, montérky pre marginalizované komunity, ktoré túžia pracovať. Nezisková organizácia Človek v ohrození už piaty rok dáva chudobným, odstrkovaným a „neviditeľným“ ľuďom šancu na lepší život.

24.12.2021 06:00
Človek v ohrození, pomoc, koza, Táňa  Pauhofová Foto:
Pomôcť dokážeme aj kúpou tohto nevšedného darčeka, kozy Božky, ktorá zasýti svojim mliekom chudobnú rodinu v Afrike. Na fotografii s podporovateľkou projektu, herečkou Táňou Pauhofovou.
debata (4)

Aby sme boli presnejší, pomôcť môže každý z nás. Stačí si vybrať ako a komu chceme darovať skutočný darček. Viac o projekte Skutočný darček hovorí v rozhovore pre Pravdu Lenka Kačmárová zo spomínanej organizácie.

Kedy a ako vznikol projekt Skutočný darček?

Skutočný darček je charitatívny eshop Človeka v ohrození, cez ktorý je možné zakúpiť darčeky, ktoré následne pomáhajú ľuďom v núdzi. Skutočný darček sme prvýkrát spustili pred Vianocami 2017 a za ten čas si našiel už mnohých fanúšikov. Každý darček symbolizuje určitú formu pomoci – od kozy pre chudobnú rodinu v Afrike cez strechu nad hlavou pre zabezpečenie prístrešku pre rodiny na úteku, či školské pomôcky pre chudobné deti v zahraničí, až po doučovanie pre deti z vylúčených komunít na Slovensku. Skutočný darček nám v Človeku v ohrození umožňuje reagovať rýchlo na nečakané udalosti, ale tiež pomôcť adresne väčšiemu množstvu ľudí. Vznikol s cieľom pomáhať ľuďom, ktorí to potrebujú. Ponuku Skutočných darčekov každý rok aktualizujeme tak, aby odrážala aktuálne potreby ľudí u nás na Slovensku, ale aj vo svete.

Pre koho sú určené darčeky a čo všetko môžeme darovať?

Darčeky sú určené ľuďom, ktorí sa z rôznych dôvodov ocitli v ťažkej životnej situácii, alebo potrebujú našu pomoc. Sú rozdelené do štyroch kategórií – zdravie, vzdelanie, obživa a Slovenská republika. Kupujúci si môže zvoliť možnosť dostať k darčeku aj certifikát, ktorý môže niekomu darovať, napríklad na Vianoce. Máme aj darcov, u ktorých je koza pod vianočným stromčekom už tradícia. V Človeku v ohrození za tieto dary počas celého roka pomáhame tým, ktorí sa ocitli v núdzi.

Vianoce, dieťa, radosť, zdobenie, vianočný stromček Čítajte viac Šťastné a upratané Vianoce! A podľa čoho sa rozhodnúť, či umelý alebo živý stromček?

Koľko darov máte na výber tento rok?

Tento rok máme na výber až dvadsaťštyri Skutočných darčekov. K stáliciam ako sú koza, kuriatka či kučeravá ovečka, ktoré pomáhajú chudobným rodinám v Afrike a Ázii, pribudli aj novinky. Jednou z nich je Skutočný darček Humanitárny balíček, ktorý zachraňuje životy. Reaguje na nedávne tornádo na Morave, ktoré nás tento rok všetkých šokovalo svojou bezprostrednou blízkosťou. Naši susedia z minúty na minútu stratili strechu nad hlavou a potrebovali rýchlu pomoc. Tým, ktorým sa podarilo zachrániť si životy, chýbali základné životné potreby ako jedlo, dočasná strecha nad hlavou, či zdravotný materiál. Tento rok sme sa preto rozhodli zaradiť k darčekom aj Humanitárny balíček, ktorý v prípade nečakanej humanitárnej katastrofy ľuďom po celom svete pomôže zvládnuť najťažšie chvíle.

Okrem Humanitárneho balíčka pribudol medzi novými darčekmi aj takzvaný Udržateľný svet. S čím prichádza?

Udržateľné správanie nie je privilégiom bohatých krajín. Naše aktivity v zahraničí preto chceme robiť čo najviac v súlade so životným prostredím. Od sadenia mangrovníkov, cez opatrenia na zadržiavanie vody a efektívne spracovanie odpadu, až po piecky na varenie, ktoré sú šetrné k prírodným zdrojom. Všetkých dvadsaťštyri darčekov spája to, že dokážu rozosmiať, potešiť a zároveň sú obrovskou pomocou pre stovky ľudí.

Na Slovensku sú darčeky určené deťom zo sociálne znevýhodnených rodín. Aké darčeky sú pre nich najviac vhodné?

Jednou z noviniek je tento rok Skutočný darček Šanca na vzdelanie. Kúpou tohto darčeka darcovia pomôžu deťom z vylúčených komunít spraviť krok von z generačnej chudoby. Ide konkrétne o podporu na ich ceste za vzdelaním. Za peniaze z tohto Skutočného darčeka môžeme deťom zaobstarať napríklad stôl na písanie, školské pomôcky alebo zaplatiť cestovné do školy a ďalšie výdavky spojené so školou. Pre nás možno drobné výdavky znamenajú pre dieťa z chudobnej rodiny rozdiel medzi zotrvaním na škole a jej ukončením.

Našu, ale aj iné krajiny zasiahla pandémia koronavírusu. Akú pomoc ponúkate v tejto oblasti?

V oblasti vzdelávania je tiež veľmi dôležitý Skutočný darček Mesiac doučovania. O to viac, keď v čase pandémie školy zostali zavreté. Nie každé dieťa na Slovensku má totiž doma podporu. Rodičia detí z vylúčených komunít riešia životné problémy, ktoré si nedokážeme ani predstaviť. Navyše, často sami nemajú dostatočné vzdelanie. Svojim deťom so školou pomôcť aj chcú, ale skrátka nevedia, ako na to. Tento darček deťom zaistí doučovanie na celý mesiac. Mnoho detí vyrastajúcich v generačnej chudobe počas svojho života nemá šancu nazrieť von za hranice svojej komunity. Tieto deti napríklad nikdy neboli na výlete, v cukrárni alebo na kúpalisku. Už cesta vlakom je úžasným zážitkom. Vďaka Skutočnému darčeku s názvom Prvé kroky von objavujú svet za hranicami svojich komunít. Pandémia už druhý rok zasahuje do našich životov. Väčšine z nás, našťastie, doma tečie čistá voda, mydlo berieme už skoro ako samozrejmosť. Žiaľ, ľudia žijúci v generačnej chudobe také šťastie nemajú. Neraz majú aj nedostatok informácií o správnej hygiene. Vďaka Skutočnému darčeku Čisté ruky dostanú tak jednoduchú a okamžitú vec ako mydlo, dezinfekciu, hygienický balíček, tečúcu vodu, či školenie zamerané na zdravie a čistotu. Pomáhame im tak ochrániť to najdôležitejšie-ich zdravie.

Venujete sa aj ich rodičom?

Veľmi dôležitá je aj dlhodobá práca s dospelými. Mnohí Rómovia by chceli pracovať, no bránia im v tom rôzne predsudky v spoločnosti a praktické prekážky. Nevedia ako sa pripraviť na pracovný pohovor, či kde si prácu hľadať. Nemajú skúsenosti, pracovné pomôcky ani spôsoby, ako sa do zamestnania dopraviť. Skutočný darček so symbolickým názvom Montérky tieto prekážky pomáha odstraňovať. Cez podporu aj pracovné poradenstvo pomáha dospelým získať a udržať si prácu.

Ako sa uskutočňuje tento proces, ako možno zakúpiť Skutočný darček?

Stačí ísť na web www.skutocnydarcek.sk a vybrať si niektorý z dvadsaťštyri Skutočných darčekov. Darčeky sú rozdelené do štyroch kategórií – zdravie, vzdelanie, obživa a Slovenská republika. Každý si vie preto vybrať podľa oblasti, v ktorej chce pomôcť, alebo sa môže rozhodnúť na základe sumy (najlacnejší darček začína už na sume päť eur). K dobrému pocitu kupujúci dostane aj certifikát, do ktorého môže dopísať svoje želanie a venovať ho ako netradičný darček niekomu zo svojho okolia. Skutočné darčeky sú veľmi obľúbenými najmä v predvianočnom období, kedy ľudia hľadajú darčeky, ktoré majú zmysel a dokážu reálne pomáhať a meniť životy ľuďom.

vianoce, veniec, dekor Čítajte viac Dojímavý projekt, ktorý rozdáva lásku opusteným ľuďom

Môžu sa darcovia stretnúť s obdarovanými? Aké sú reakcie obdarovaných počas fungovania projektu?

V priebehu celého roka prebieha distribúcia Skutočných darčekov, o ktorej informujeme aj darcov. Hovoríme o tom, prečo pomáhame práve v danej oblasti a aj o tom, ako tieto darčeky uľahčia život celej komunite. Zhotovujeme fotografie aj videá, aby sme mohli darcom ukázať, ako ich darček konkrétne pomohol. Zbierame príbehy konkrétnych ľudí a tieto pekné správy potom šírime aj na našich sociálnych sieťach. Našim darcom tiež voláme, aby sme ich informovali, ako bol ich darček využitý a komu pomohol. Reakcie našich darcov sú veľmi pozitívne a veľakrát sa dokonca rozhodnú pridať sa aj do nášho Klubu priateľov, v ktorom pomáhajú spolu s nami pravidelne. Nájsť ho môžete na webe https://clovekvohrozeni.sk/klub-priatelov/.

Keby sme si zhrnuli celé obdobie fungovania Skutočného darčeka, ako by sme ho vyjadrili v číslach?

Skutočný darček na Slovensku funguje už piaty rok. Za toto obdobie sme rozdali Skutočné darčeky do desiatich krajín sveta vrátane Slovenska a pomohli tískam ľudí v núdzi. Teší nás, že darčeky sa každý rok tešia čoraz väčšej obľube. V roku 2020 ľudia na Skutočný darček prispeli rekordnou sumou 122 699 eur a tak sme počas roka pomáhali ešte viac. Mohli sme napríklad odovzdať 460 zvierat a 3000 semien stromov, ktoré pomohli vnútorne vysídleným rodinám v Keni a tiež chudobným rodinám v Nepále. Poľnohospodárstvo je pre nich hlavným zdrojom obživy a budúceho príjmu. Kozy, ovce či kravy im pomôžu pomaly sa postaviť na vlastné nohy.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Vianoce #humanitárna pomoc #Človek v ohrození